Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Kad pilvukas būtų plokščias...

Dalintis

Atsigavus po mažylio atėjimo į šį pasaulį, ateina laikas susimąstyti apie plokščią pilvuką. O šis po gimdymo – lyg maišiukas. Ką daryti? Tikiu, kad reklamos įkvėptos ne viena išbandėte elektrinius (ir ne tik) masažuoklius, elastinius diržus ir padedančias lieknėti dietas. Deja deja...
 
Pasak fitnio instruktorės Neringos Zarauskaitės Pereira da Silva, be tikro darbo, aplaistyto prakaito lašeliais, nieko nebūna. Masažuokliai vos vos „kutena“ odą, o elastiniai diržai (tinka tik pirmomis savaitėmis) „moko“ pilvo raumenis tinginiauti. Taip moteris daro sau meškos paslaugą.
Pagelbėti gali mankšta. Todėl siūlome keletą pratimų norinčioms susigrąžinti mergautinio pilvo stangrumą.
 
Tai, ką reikėtų žinoti prieš pradedant sportuoti
Jeigu mama sveika ir per gimdymą nepatyrė jokių traumų (nebuvo didelių plyšimų, neprireikė operacijos) bei jaučiasi gerai, tai žemiau pateikiamų pratimų lengvesnį variantą gali pradėti daryti praėjus 10 d. po gimdymo. Jei gimdant buvo plyšimų, mankštintis pradedama po 20 d.
 
Pasak instruktorės Neringos, gana klaidinga manyti, kad sportuoti galima tik tada, kai jau nemaitini krūtimi, arba, kad figūra verta susirūpinti praėjus pusmečiui po gimdymo. Nieko nedarant išsitampę pilvo raumenys vėliau gali ir negrįžti į pradinę („panelės laikų“) padėtį. Vadinasi, pilvukas liks apvalus.
Tai mamai, kuri turi vieną vaikelį ir anksčiau sportavo, plokščias pilvukas gali „grįžti“ savaime. Todėl labiau sportuoti rekomenduojama du, tris ar net keturi mažiukus auginančioms mamytėms.
 
Beje, tos moterys, kurios anksčiau yra sportavusios arba aktyviai judėjusios, įprastinę formą atgaus lengviau ir greičiau. Tačiau instruktorė perspėja, kad ilgai delsti neverta. Pasirodo, čia galioja senaties terminas. Po kelerių metų gražaus pilvuko formos jau niekaip neatgausite.
O kada pradėti sportuoti mamoms, patyrusioms cezario pjūvio operaciją? Atsakymas – tik tada, kai sportuoti leis jas prižiūrintis gydytojas. Šioms mamoms taip pat reikėtų pradėti nuo lengvesnių pratimų variantų. Jei sportuodamos pajutote skausmą ar pradėjote kraujuoti, pratimų reikėtų atsisakyti. Prie jų galėsite grįžti vėliau.
 
Žinoma, turbūt kiekvienai mamytei įdomu, per kiek laiko pasiūlyti pratimai duos rezultatų? Instruktorė teigia, kad rezultatų greičiau pasieks tos, kurios pratimus atliks sąžiningai ir gerai. Juos darykite kartą per dieną. Labai svarbu tinkamai kvėpuoti, nes skersiniai pilvo raumenys („atsakingi“ už plokščią pilvuką) yra giliau. Jie pradeda dirbti tik tada, kai pratimus tinkamai deriname su kvėpavimu.
 
Jei neturite laiko pratimams, iš ryto skubate į darbą, kai ką naudingo galite nuveikti net visą dieną sėdėdama prie darbo stalo. Labai veiksminga keletą kartų įtraukti pilvo raumenis ir sulaikyti. „O dar geriau, - sako Neringa, – reikėtų prisiminti, kad pilvas gali atsipalaiduoti tik miegant. Nepamirškite, kad jis turėtų būti įtrauktas, o nugara tiesi visą dieną.
Besirūpindamos plokščiu pilvuku atkreipkite dėmesį, kad per nėštumą sėdmenų ir šlaunų raumenys taip pat nusilpo. Vertėtų pastiprinti ir juos“.
 
  
Pratimai apatiniai pilvo daliai
Šiais pratimais treniruojami gilieji dubens bei pilvo apatinės dalies raumenys.
●   Lengvesnis variantas
Pradinė padėtis: atsigulkite ant nugaros, kojos sulenktos, pečiai atpalaiduoti, rankos guli prie šonų, delnais nukreiptos į grindis. Dubenį kelkite aukštyn, stenkitės įtempti visus dubenio raumenis, ir po keletos sekundžių grįžkite į pradinę padėtį.
Sunkesnis variantas, skirtas pilvo presui
Kartokite pirmą pratimą, tik dubenį keliant aukštyn, kartu kelkite ir pečius bei galvą. Rankos už galvos. Risekitės į kamuoliuką, bet rankomis galvos nestumkite – naudokite nugaros ir pečių raumenų jėgą. Kildamos aukštyn iškvėpkite, grįždamos į pradinę padėtį įkvėpkite.
 
●   Pradinė padėtis: atsigulkite ant nugaros, kojos sulenktos, pečiai atpalaiduoti, rankos virš galvos (ant grindų). Rankomis tvirtai į ką nors (stalo, lovos, spintelės kojeles) įsikibkite. Kojos sulenkiamos stačiu kampu (šlaunys pakeltos vertikaliai grindims). Kelius kelkite prie krūtinės (iškvėpkite) ir lėtai grįžkite į pradinę padėtį (įkvėpkite).
 
Pratimai įstrižiniams pilvo raumenims
●  Lengvesnis variantas
Pradinė padėtis: atsigulkite ant nugaros, kojos sulenktos. Rankas paguldykite į šalis delnais žemyn. Žiūrėkite aukštyn. Pėdos įtemptos, kulnai pakelti. Suglaustus kelius guldykite į vieną šoną, paskui – į kitą. Jei nepavyksta keliais priliesti žemės, tai juos guldykite bent jau 45 o kampu. Kai kojos npalenktos į šalį, iškvėpkite. Grįždamos į pradinę padėtį, įkvėpkite.
Sunkesnis variantas
Pradinė padėtis tokia pati. Tik sulenktas kojas kilstelkite aukštyn – pėdomis nelieskite žemės. Kelius guldykite į šalį ir grįžkite į pradinę padėtį. Kvėpavimas toks pats. Svarbu, kad nugara (netraumuokite stuburo) būtų prispausta prie kilimėlio.
 
●   Pratimas, ypač rekomenduojamas norinčioms lieknos talijos
Atsisėskite ant suoliuko. Jei jis žemesnis, kojas sukryžiuokite. Jei sėdite ant kėdės, kojos turi būti stačiu kampu, o pėdos tvirtai remtis į grindis. Nugara tiesi. Rankose laikykite lazdą (galima ir šluotą), užsidėtą ant sprando. Kai sukatės į šalį iškvėpkite, kai grįžtate į pradinę padėtį, įkvėpkite. Tempas turėtų būti gana greitas. Akys visada žiūri tiesiai.
 
Pratimas, verčiantis dirbti visus pilvo, nugaros ir sėdmenų raumenis – vadinamasis korsetas
●  Sunkesnis variantas
Atsigulkite ant pilvo. Alkūnėmis ir pėdomis (kojų pirštais) atsiremkite į žemę ir laikykitės „pakibusi ore“ (rankų delnai suglausti, pirštai ištiesti). Labai svarbu, kad darant šį pratimą nebūtų išlinkusi nugara. Ji turi būti tiesi. Ir nesulaikykite kvėpavimo.
Lengvesnis variantas
Pratimas daromas taip pat, tik į grindis remiatės ir pėdomis, ir keliais. Nugara taip pat turi būti tiesi. Iš pat pradžiū šia poza pabūkite 10-15 sek., vėliau – apie 30 sekundžių. Pratimą kartokite keletą kartų.
 
Jūratė Petraitienė

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą