Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Lyčių dvikova kasdienybėje

Dalintis

„Ar Tu mane myli?“ –„Taip!“ – „Bet ar labai?“  – „Na, taip.“ – „Ne, bet tu pasakyk, kaip yra iš tikrųjų!“
Gyvenimiška patirtis rodo, kad tokius ir panašius klausimus moterys linkusios uždavinėti daug dažniau nei vyrai. O vyrą jie gali varyti į neviltį – neaišku, kaip atsakyti. Meilė juk yra abstrakti sąvoka ir nėra vienareikšmio apibrėžimo, taip pat neaišku, kaip pamatuoti jos intensyvumą. Ir, apskritai, kokiu tikslu tokie kvaili klausimai užduodami? O juk moteriai tereikia pajausti vyro meilę. Argi sunku mylinčiam vyrui su šypsena, be ironijos atsakyti: „Aišku myliu, kaip ir tu mane, mylimoji!“
 
Akivaizdu, kad priešingų lyčių atstovai pasaulį suvokia skirtingai. Pagal kraštutinį požiūrį –  vyrai ir moterys yra lyg du skirtingi pasauliai ir tarpusavio supratimas iš viso neįmanomas. Tai lemia porų nesusipratimus, konfliktus, kenkia santykiams šeimoje ir gyvenimo kokybei apskritai. Kita vertus, anot psichoanalitiko C. G. Jungo, kiekvienas vyras ir moteris turi animą (moteriškąjį pradą) ir animus  (vyriškąjį pradą). Tai teikia viltį, kad galime ne tik suprasti teoriškai, bet ir pajausti vienas kitą.
 
Šiame straipsnyje kalbėsiu apie tipinius vyriškus ir moteriškus elgesio modelius. Tai nereiškia, kad „visi vyrai vienodi“ ar „visos moterys vienodos“. Tačiau galbūt jūs atpažinsite tam tikras tipiškas moteriškas arba tipiškas vyriškas reakcijas, pasireiškiančias ir jūsų kasdienybėje, ir rasite būdus, kaip geriau suprasti priešingą lytį.
 
 Evoliucinis palikimas vyrams
 
Vyro ir moters psichologiniai skirtumai yra nulemti tiek biologinių, tiek socialinių priežasčių. Vyras susiformavo kaip medžiotojas, užkariautojas ir gynėjas. Kaip medžiotojas, jis yra orientuotas į tikslą (į urvą partempti mamutą). Dėl tikslo vyras yra linkęs aukoti antraeilius dalykus ir rizikuoti. Šiandien versle vyras dažniau yra geresnis strategas, drąsiau imasi naujų idėjų (rizikuoja) ir dėl rezultatų  gali  aukoti darbuotojų išteklius.
 
 Kadangi mamutas yra apčiuopiamas ir racionalus tikslas, o sumedžiojimas yra logiškai sugalvojamas procesas, vyras yra įpratęs galvoti racionaliai, logiškai. Šiuo požiūriu jis dar gali suprasti, kad gėlės patinka moterims ir verta jas dovanoti, jei tai padės pasiekti didesnį tikslą – „sumedžioti“ moterį. Tačiau jam gali būti sunku suprasti, kodėl gėlės dovanojamas jam: „Kam man tos salotos?“ Nes tai visiškai neracionalu.
 
 Medžiojamas objektas yra kažkur tolumoje ir vienas. Vyras turi išvystytus erdvinius ir orientacinius gebėjimus, todėl dėmesį jis vienu metu sutelkia į vieną objektą. Kadangi objektas toli, vyras nepastebi, kas yra jam prieš nosį. Atidaręs šaldytuvą, jis gali ilgai ieškoti sviesto pakelio, nors šis guli prieš pat nosį. Vyrui sunkiau sekasi paskirstyti dėmesį keliems objektams ir atlikti kelis darbus iš karto. Kalbėdami mobiliuoju telefonu ir tuo pat metu vairuodami vyrai dažniau padaro avarijų, nors statistiškai vairuoja geriau. O štai žemėlapius jie skaito puikiai.
 
Medžioklėje reikia būti tyliam, kad žvėrys neišsigąstų. Jei bendraujama, bendravimas turi tikslą. Dėl to vyras daugiau remiasi logika, racionaliai argumentuoja ir ne visada supranta moterų dažnai vartojamą netiesioginę kalbą. Žmonos frazė „vonios kambaryje perdegė lemputė“ vyrui gali būti tik informacinis pranešimas, bet ne prašymas pakeisti lemputę.
 
Jeigu anuometinėje medžioklėje ištikdavo nesėkmė ir mamutas pabėgdavo, tai vyras nieko iš žmonos negalėdavo tikėtis. Visi būdavo pasmerkti badui. Maža to, kaimynas, kuriam pasisekė, galėjo užeiti į urvą, skelti antausį  nesėkmę patyrusiam badaujančiam vyrui, o jo žmoną  už plaukų nusitempti į savo urvą, kur ji gyvens sočiai ir laimingai. Dėl to vyrai ir šiandien skausmingai išgyvena asmenines nesėkmes. Nesėkmė mažina vyro savivertę, o tai jau tolygu mirčiai – manęs nėra.
 
Evoliucinis palikimas moterims
 
Moterys susiformavo kaip namų židinio puoselėtojos, vaikų  auklėtojos ir šaknų bei uogų rinkėjos. Ir socialinė aplinka pirmiausia tikisi iš moters, kad ji būtų gera motina, rūpintųsi šeima, vyru ir būtų ištikima.
 
Moterims saugant šeimos židinį reikėjo gebėti dėmesį skirti keliems dalykams vienu metu. Ruošiant maistą, tuo pat metu reikėjo matyti, ką daro vaikai, be to, klausytis, ar nesiartina kaimynas arba kitos pageidaujamos arba nepageidaujamos būtybės. Dėl nuolatinio poreikio sutelkti dėmesį į kelis dalykus ištobulėjo gebėjimas suskaidyti dėmesį (psichologijoje tai vadinama multitrekingu) ir atlikti daug veiksmų vienu metu. Tik moterys sugeba vairuodamos dažytis ir kalbėti telefonu. Na, dar ir užkandžiauti.
 
Moterys gali kalbėti ir mąstyti vienu metu. Vyras, kai mąsto, panyra į save ir tada sulaukia partnerės priekaištų: „Tu nenori kalbėtis su manimi!“ Iš tikrųjų, kai vyrui reikia surasti logišką argumentą, jis turi „įjungti“ kairįjį smegenų pusrutulį ir „atjungti“ kalbėjimo centrus.
Nuolatinis bendravimas su kūdikiu lėmė moters intuicijos gebėjimus. Vaikas dar nekalba, o motinai aišku, ko jis nori, kaip jaučiasi. Vyras, grįžęs paryčiais iš „medžioklės“, žmonai sumeluoti gali tik tada, jei melas naudingas abiem. Sakoma, jog moterys meluoja geriau, tačiau vyrai patys tiesiog sunkiau perpranta moterų melą.
 
Kaip uogų rinkėjos moterys turėjo kantrybės ilgam monotoniškam darbui. Kad laikas neprailgtų, tarpusavyje šnekėjo apie vaikus, vyrus, gyvenimą. Vystėsi bendravimo įgūdžiai, lavėjo gebėjimas suskaidyti dėmesį ir atidumas smulkmenomis. Poreikis bendrauti joms yra svarbesnis. Moteris, kad nenutrūktų  pokalbis, gali ir į tualetą draugę pakviesti kartu nueiti. O ką mes pagalvotume apie vyrą, jei jis kolegą kviestų eiti į tualetą?
 
Meilės  ženklai
 
Tarpusavio supratimo ir rūpesčio demonstravimas, ko gero, yra vienodai svarbus ir vyrams, ir moterims. Tačiau vyrams ir moterims reikia skirtingų rūpesčio išraiškos formų.
 
Meilės ženklai moteriai:
 
·        Prisipažinimas mylint – intymus ir viešas. Dovanos, gėlės, ypač be progos, taip pat padeda parodyti meilę.
·        Išėjimas į viešumą, atitrūkimas nuo buities (koncertai, teatrai, renginiai) – pageidaujama vyro iniciatyva.
·        Dalinimasis namų ruošos darbais.
·        Išklausymas neskubant duoti patarimų.
 Svarbu, kad meilės ženklus vyras rodytų savo iniciatyva, laiku ir nuoširdžiai.
 
Meilės ženklai vyrui:
 
·        Išskirtinumo pabrėžimas – vyrui patinka aukščiausio laipsnio būdvardžiai (sumaniausias, greičiausias).
·        Įvertinimas. Vyras save identifikuoja su savo pasiekimais, todėl jam labai malonu, kai apie jo pasiekimus kalbama.
·        Teigiamas emocijų užtaisas. Kadangi vyrams sunkiau išreikšti, sukelti emocijas, jie tikisi daugiau teigiamų emocijų iš moterų.
·        Ramybė. Vyrui svarbu turėti erdvę, kurioje nereikėtų konkuruoti, o tiesiog būtų galima pailsėti.
 
 Meilės ženklus vyrai ir moterys vertina labai skirtingai. Vyrai reiškiniams vertinti taiko racionalumo kriterijus, moterims ne mažiau svarbi yra emocinė vertė. Jeigu santykinai vertintume pagal 10 balų skalę, galėtume palyginti vertinimo skirtumus. Pavyzdžiui: gėles vyrai vertina 0,5 balo, moterys – 2–3 balais, o įteiktas netikėtai, ne švenčių proga – 4 balais.  Vyras visą dieną dirba, uždirba pinigų, atneša jų namo ir įvertina save 10 balų – dabar galiu ilsėtis su laikraščiu prie televizoriaus. O moteris geriausiu atveju jam skiria tik 6 balus, kadangi iki 10 dar trūksta dėmesio, gėlių, prisipažinimo mylint.
Tyrimai rodo, kad vyrai vertindami dovanas labiau atsižvelgia į jų kainą ir praktines panaudojimo galimybes. Gėlėms negalima suteikti daugiau kaip 0,5 balo. Knyga pagal kainą ir turinį svyruos nuo 1 iki 4 balų. Šaldytuvas – 6 balai, automobilis – 10 balų. Moteris dovanas – ir knygą, ir šaldytuvą, ir automobilį – vertina 4–5 balais.
Vyrai pagal savo vertinimo skalę yra linkę dovanoti brangesnes dovanas, bet rečiau. Pavyzdžiui, anekdotinė situacija: pasiturintis vyras žmonai gimtadienio proga nupirko naują automobilį „Toyota RAV IV“. Žmona pasakė: „Ačiū už staigmeną.“  O tada nustebusi paklausė: „O ką, gėlių jau aš daugiau nebegausu?“
 
Nesusikalbėjimas
 
Moteris, siekdama bendrauti su vyru, dažniau trokšta būti išklausyta ir suprasta, o vyras moters norą bendrauti dažnai supranta kaip pagalbos prašymą. Jis ima gilintis į problemą, ieškoti atsakymų ir duoda patarimų, bet būtent patarimų moteriai reikia mažiausiai ir ji vyrą atstumia. Tai pakerta vyro savivertę, jis jaučiasi negalintis padėti, nereikalingas ir pažemintas. Vyras, atsižvelgiant į temperamentą ir vertybines nuostatas, gali tapti agresyvus, užsidaryti savyje arba tiesiog pradėti ieškoti „normalesnės“ moters.
 
Kartais vyrai nesupranta moterų tiesiog dėl savo ribotesnių verbalinių gebėjimų. Todėl jie dažniau kalba tiesiai šviesiai, moterys – užuominomis. Vyrai sunkiai suvokia netiesiogiai išsakytą informaciją. Pavyzdžiui, įsivaizduokite, jog pora ilgokai keliauja automobiliu ir žmona paklausia: „Mielasis, ar tu nenorėtum sustoti ir išgerti kavos?“ Tikėtina, kad vyras, įsigilinęs į vairavimą, trumpai atsakys: „Ne, nenoriu.“ Ir jam net nešaus į galvą, jog žmona iš tikrųjų dabar pati nori kavos. Galiausiai jam darosi pikta, kad ji vėl be jokios priežasties suirzta ir daugiau nebendrauja.
 
Moterys tarp smegenų pusrutulių turi 4 kartus daugiau jungčių. Tuo paaiškinamas jų sugebėjimas užsiimti keletu dalykų vienu metu ir gebėjimas taikyti netiesioginę kalbą, kalbėti jausmingiau. Vyrui kalbant dešinysis pusrutulis veikia kur kas silpniau.
 
Žinoma, egzistuoja ir individualūs skirtumai. Čia vėlgi reikia paminėti, kad nei visi vyrai yra vienodi, nei visos moterys vienodos. Be to, net jei stokoja vienų ar kitų gebėjimų, tiek vyras, teik moteris juos gali įgyti, išsiugdyti. O žinodami apie vienas kito psichologines savybes mes galime elgtis išmintingiau ir kurti malonesnius santykius.
 
 
Kad konfliktai nekiltų dėl „nieko“
 
Pirmiausia svarbu atsisakyti klaidingos nuostatos, kad kitas žmogus panašioje situacijoje elgsis taip pat, kaip jūs. Priešingos lyties psichologinių savybių išmanymas padės adekvačiai elgtis ir nenusivilti.
 
Vyrams dera žinoti:
·        Gėlė įprastą dieną yra daug vertingesnė negu per gimtadienį.
·        Geriau dažniau įteikti nebrangių dovanų, negu retkarčiais labai brangių. Moteriai malonu gauti tokias dovanas, kurios atspindi jos pomėgius ir troškimus, o ne paties vyro skonį. Todėl mokykitės atkreipti dėmesį į užuominas, ko ji nori, kas ją žavi.
·        Moterims kartais reikia tiesiog išsikalbėti. Neskubėkite duoti patarimų ir spręsti jos problemų. Jeigu esate vadovas, toleruokite „protingos trukmės“ pašnekesius prie kavos puodelio.
·        Mokykitės suprasti netiesioginę kalbą. Pavyzdžiui: „Šiukšlių kibiras pilnas“ reiškia „Mielasis, išnešk šiukšlės!“ Pasakykite antrajai pusei, jog sunkiai suprantate netiesioginę kalbą, ir paprašykite, kad jus pamokytų.
·        Moterys yra pastabesnės ir apdovanotos geresne intuicija. Venkite meluoti.
·        Jeigu moteris yra irzli, nebūtinai kaltas esate jūs. Tai gali būti ir dėl fiziologinių priežasčių. Dėl šventos ramybės galite paklausti: „Ar mūsų santykiams nieko neatsitiko?“ Jeigu atsakymas: „Nenervink!“ – geriau patylėti.
 
Moterims dera žinoti:
  
·        Vyrai atsitveria tylos siena nebūtinai dėl to, kad nenori jūsų girdėti. Jie kartais turi pamąstyti. Mąstyti ir kalbėti vienu metu vyrams yra sudėtinga.
·        Vyrai yra mažiau pastabūs ir netvarkos kambaryje gali tiesiog nepastebėti (jei tik patys nėra pedantai). Vis tik tai nereiškia, kad jie nevertina jūsų pastangų palaikyti namuose tvarką.
·        Nereikalaukite iš vyrų meilės ženklų (dėmesio, supratimo, dovanų) tiesiogiai. „Išspaustas“ meilės ženklas nei vyro, ne moters nedžiugins. Duokite suprasti, kaip jums būtų malonu, jeigu... Tačiau nesijaudinkite, jei jūsų žinutės vyras iš karto nesupras. Pagudraukite, suviliokite! Svarbu, kad ir jam būtų malonu suteikti malonumą jums.
·        „Negraužkite“ vyro, jei jūsų kas nors netenkina. „Graužiamo“ vyro lieka vis mažiau ir mažiau,  kol šalia jo nebelieka. Jeigu yra neišspręstų problemų, užuot ėmusi piktintis, reikšti pretenzijas, iškelkite problemą, savo nuomonę pagrįskite logiškais argumentais ir stenkitės situacijos nedramatizuoti.
·        Vyras nelabai gali jus suprasti vien pažiūrėjęs į jus ir išgirdęs užuominų. Bendraukite kuo daugiau tiesiogiai.
·        Vyras nėra kvailas, jei pasiklydęs pats bando surasti kelią, užuot ko nors paklausęs. Vyrui svarbu pačiam išspręsti problemą.
 
 Juris Belte, Medicinos verslo akademijos konsultantas| ,,Aš  ir psichologija"

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą