Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Dantys nuolatiniai

Dalintis

BYRANTYS DANTUKAI, PLOMBOS IR SILANTAI
 
Odontologo konsultacija
 
Turbūt žinote, jog krentantys pieniniai dantukai – pirmas ryškus požymis, kad jūsų atžalėlei metas į mokyklą.
Vilniaus Žalgirio klinikos gydytojos vaikų odontologės Vilmos Brukienės patarimai, kaip prižiūrėti būsimojo pirmokėlio dantukus.
 
Abėcėlė pirmoko tėvams
Nuo septynerių metų vaikai dantukus jau gali išsivalyti patys. Mokykloje jie mokosi rašyti, tad rankos motoriniai raumenys pakankamai išlavėja. Ant šepetėlio jie turėtų užtepti pusę suaugusiojo dantų pastos normos ir dantukus valytis lygiai tris minutes.
Kadangi 7  metų vaikai jau puikiai moka išsiskalauti burną, jie gali valytis dantis su dantų pasta, turinčia fluorido.
 
Vaikų pieninius dantis taisyti būtina!
Sugedusius dantis būtina gydyti. Bet kokia infekcija burnos ertmėje yra pavojinga sveikatai. Kiekvienas pieninis dantukas saugo vietą nuolatiniam dančiui.
Labai dažnai suaugusieji turi sukandimo anomalijų, ortodontinių problemų. Viena iš priežasčių yra ta, kad anksčiau pieniniai dantys nebuvo negydomi, jie paprasčiausiai būdavo ištraukiami, todėl ir išsivystydavo įvairiausių sukandimo anomalijų.
 
Kai kas mano, kad vaikams, ypač gydant pieninius dantis, nuskausminimo nereikia. Tarp tėvų yra paplitę mitai, kad pieniniai dantys neturi nei nervų, nei šaknų. Gydytojai puikiai žino, kad tai netiesa. Jeigu mažajam pacientui skaudės, gydytojas niekuomet nepelnys vaiko pasitikėjimo. Juk ir suaugę žmonės nenori taisytis dantų, jei jiems skauda.
 
Silantai
Pasaulio sveikatos organizacija yra numačiusi odontologinių ligų profilaktikos uždavinius. Vienas iš jų skirtas karieso profilaktikai – iki 2010 metų norima pasiekti, kad 90 proc. 5–6 metų vaikų neturėtų karieso.
Ėduonies pažeistus dantis turi 68 proc. 3 metų vaikų, 94 proc. – šešerių, nuo 69 proc. iki 98 proc. – dvylikos ir 84–100 proc. – penkiolikos metų vaikų. Viena iš pagrindinių šios ligos priežasčių – bloga burnos higiena.
 
Silantai – tai profilaktikos priemonė. Dantų kramtomieji paviršiai, kurie turi vageles ir duobeles, yra padengiami specialia medžiaga. Ją būtų galima palyginti su skysta plomba. Ši medžiaga neleidžia maisto likučiams patekti į dantų vageles, todėl galima lengviau ir švariau išvalyti dantis.
 
Kur kreiptis?
Ligonių kasos informuoja, kad vaikų krūminių dantų dengimo silantais paslaugas teikia pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigose dirbantys odontologai. Jau antri metai silantams bei odontologų paslaugoms apmokėti lėšų skiriama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto.
 
Tad patiems tėveliams už vaikų krūminių dantų dengimo silantais paslaugą mokėti nereikia. Todėl raginame tėvelius, auginančius 5–13 metų vaikus, nuvesti juos pas gydytojus odontologus ir nemokamai padengti silantais jų krūminius dantis.
Privačiai dirbantys odontologai, jeigu jie su teritorinėmis ligonių kasomis nėra sudarę sutarties, tokių paslaugų nemokamai neteikia.
 
Kas kiek laiko vaikams reikia lankytis odontologo kabinete?
Paprastai visos šeimos sveikata rūpinasi bendrosios praktikos arba šeimos gydytojas, pastebėjęs vieną ar kitą problemą, jis gali nusiųsti pas specialistus. Ruošiantis į pirmąją klasę rekomenduojama apsilankyti ir pas odontologą. Net ir neturint jokių akivaizdžių problemų, patartina profilaktiškai apsilankyti pas odontologą kas pusę metų.
 
Parengė Aurelija Jakubauskienė
Šaltinis: žurnalas „Pirmokas“

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



Urtė Data: 2019-06-11 18:06:14
Reikia nuo mažumės pratint vaikus prie odontologų, kad ir kaip jie jų nemėgsta.. https://www.sbklinika.lt/paslaugos/odontologu-paslaugos/

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą