Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Gripas – skiepytis ar ne?

Dalintis

Po šiltos vasaros ne vienam sunku pagalvoti apie šaltą ir darganotą metų laiką. O ruduo nudžiugina ne tik gamtos gėrybėmis, bet ir... ligomis.
 
Gripas – kas gi tai?
Gripas - influenzae viruso sukeliamas lengvai užkrečiamas infekcinis susirgimas. Jis dažnai vadinamas kvėpavimo takų infekcija, tačiau užsikrėtus negaluoja visas kūnas. Gripo virusas sparčiai plinta oru, lašeliniu ar tiesioginio kontakto keliu. Užsikrėsti galima kvėpuojant užkrėstu oru, nuo sloguojančio ar kosinčio asmens. Taip pat esant artimam kontaktui su gripu sergančiu žmogumi arba liečiant užkrėstus daiktus ir užkratui patekus į kvėpavimo sistemą.
 
Susirgimų skaičius tarp suaugusiųjų gali siekti 5-15%, o tarp vaikų net 15-42%. Taigi gripu susirgti gali bet kuris žmogus. Taip pat galima užkrėsti ir kitus, net patiems to nežinant: infekcijos simptomai atsiranda tik po 1-4 dienų užsikrėtus.  
 
Kai kuriems žmonėms yra didesnis pavojus užsikrėsti gripu (ypatingai tuomet, kai sergama cukriniu diabetu, astma, lėtinėmis širdies, plaučių ar inkstų ligomis) - gali susiformuoti keliančios grėsmę sveikatai komplikacijos. Tyrimai parodė, kad vyresnio amžiaus žmonių grupėje su kvėpavimo takų susirgimais susijusios komplikacijos gali atsirasti 36% 60- 69 metų amžiaus žmonėms, o tarp vyresnių nei 70 m. net apie 73%.
 
Sergančiųjų cukriniu diabetu grupėje, nepriklausomai nuo amžiaus, mirštamumas nuo gripo bei jo komplikacijų siekia net apie 12%.  Astma sergančiųjų grupėje gripas padidina bronchų spazmo, astmos paūmėjimo ir netgi ilgalaikio plaučių funkcijos pablogėjimo tikimybę. Vaikų grupėje viena iš dažniausių gripo komplikacijų tai ūmus vidurinės ausies uždegimas.  
 
Taigi gripas, suteikdamas net iki 2 savaičių prastą savijautą, kelioms dienoms prikaustydamas Jus prie lovos, gali ne tik sužlugdyti Jūsų mokslo, darbo ar atostogų planus, bet ir sukelti sveikatos komplikacijų.  
 
Kaip galima būtų išvengti gripo?
Vienintelė galimybė - skiepai. Skiepų nuo gripo efektyvumas įrodytas gydymo praktikoje. Pasiskiepijus susirgti gripu tikimybė sumažėja iki 89-100%. Nors gripo virusas kasmet kinta - kiekvieną gripo sezoną būna paplitę nauji influenzae viruso štamai, bet  vakcinos veiksmingumas patvirtintas klinikiniais tyrimais.
Jau daug metų veikia Pasaulinės Sveikatos Organizacijos (PSO) sukurta gripo virusų stebėjimo sistema. Kasmet, prieš gripo sezono pradžią,  aktyviausiai pasireiškiantys gripo virusai identifikuojami ir įtraukiami į vakcinos sudėtį, tokiu būdu užtikrinant vakcinos efektyvumą.
 
Daugeliui kyla klausimas: kokia gripo vakcina geriausia skiepytis? Pasaulyje vartojamos gyvos ir negyvos gripo vakcinos. Lietuvoje registruotos tik negyvos gripo vakcinos – skaldyto gripo viruso ir komponentinės (paviršinių antigenų) gripo viruso vakcinos.  
Skirtumas tarp skaldyto gripo viruso ir subvienetinių gripo virusų vakcinų yra tame, kad pirmosios atveju vakcinoje yra tiek paviršiniai tiek vidiniai antigenai, kurie, kaip manoma, sustiprina žmogaus imuninį atsaką, ypač vyresnio amžiaus žmonių tarpe, gi subvienetinėse gripo vakcinose yra tik paviršinis antigenas.  
 
Visos Lietuvoje įregistruotos vakcinos yra gerai toleruojama ir saugios. Iš retai pasitaikančių šalutinių reakcijų kartais jaučiamas nežymus skausmingumas injekcijos vietoje, kuris gali tęstis apie 24 val. Jei yra jautrumas tam tikroms vakcinos sudėtinėms dalims, gali atsirasti nežymus dilgėlinis bėrimas. Retais atvejais galima  šalutinė reakcija- kūno temperatūros pakilimas skiepijimo parą.  
 
Vakcina gripu Jūsų neužkrės. Jos sudėtyje yra negyvų virusų dalelės, kurios infekcijos sukelti negali, o tik perduoda kūnui signalą apie viruso grėsmę. Kadangi gripo virusas kasmet mutuoja, tad skiepytis reikia kiekvienais metais prieš prasidedant gripo sezonui, kai tik galima įsigyti tam sezonui sukurtos vakcinos nuo gripo.  
Tyrimai parodė, kad vakcinos yra efektyvios. Vaikų grupėje iki 84% sumažino gripo sindromų skaičių, iki 41% kvėpavimo takų infekcijų skaičių, iki 53% peršalimo simptomų skaičių, iki 32-36% sumažėjo ūmaus vidurinės ausies uždegimo atvejų, iki 22-41% sumažėjo astmos paūmėjimo atvejų, astma sergančių vaikų grupėje.
 
Kiekvienas iš mūsų turime teisę turėti savo nuomonę gripo skiepų klausimais.Tačiau tai rizikos grupėms priskiriamų žmonių gyvybių apsauga, išvengiama laikino nedarbingumo, ar net ligoninės. Tuo pačiu sumažėja pavojus užkrėsti gripu kitus šeimos narius, draugus, kolegas.
Būtent skiepai nuo sezoninio gripo gali sumažinti ir pandemijos grėsmę. Jei kasmet nuo gripo būtų paskiepijama ne mažiau kaip 30% žmonių ir ne mažiau kaip 50% asmenų, vyresnių nei 65 metai, galimybė išplisti pandemijai būtų apribota. Priežastis labai paprasta – pandemija kyla tuomet, kai žmonės neturi imuniteto ir kai virusu užsikrečia nuo sergančių žmonių.  
 
Nepaisant to, kad yra veiksmingas apsisaugojimas būdas - skiepai, kiekvienais metais gripu pasaulyje užsikrečia 10-20%  suaugusių žmonių bei 15-42% vaikų.  Nekartokime jų klaidos - laiku pasiskiepiję, save ir savo šeimos narius apsaugosime nuo nemalonių netikėtumų.
 
Parengė Audronė Giedraitienė

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą