Makrobiotika dažnai pristatoma kaip mitybos sistema, turinti pluoštą taisyklių
ir griežtų apribojimų. Taip, galim galvoti, kad makrobiotikos pagrindas –
taisyklės ir principai renkantis maistą, bet tikslesnis makrobiotikos
apibūdinimas, tai – kelias. Kelias, kuriuo pasirenkame eiti. Maisto supratimo
kelias, dvasinis tobulėjimas, mokymas, galimybė atsikratyti ligų ar atsistatyti
susirgus, intuicijos sutvirtinimas, galimybė mesti ar priaugti svorio, saugoti
gamtą, dalyvauti šalies ekologijos puoselėjime, atsisakyti gyvasties žudymo arba
tiesiog kelias kuriuo galima pabėgti nuo senatvėje tykančios degeneracijos...
Jei galvojame, jog pasirinkę makrobiotikos kelią visą likusį
gyvenimą valgysim tik tam tikrą maistą, - klystame. Tai labai lanksti sistema.
Tikroji Makrobiotika ieško vidinio „organiško“ aš – gyvybinės savasties
iš ko esi sutvertas. Juk pavadinimas „makros“ ir „bio“ reiškia
„didis gyvenimas“.
Eidami parduotuvėje nepuolame pirkti visko iš eilės, krauti į
krepšius ko reikia ir ko nereikia. Renkamės pagal piniginės storį, norą,
galimybes ir prioritetus. Taip yra ir su kasdieniu maistu. Privalome rinktis.
Pagal patį save. Tik tai ko reikia ir nė trupučio daugiau. Čia ir prasideda
makrobiotikos kelias – pažinti save, pasiruošti pokyčiams.
Juokais kalbama, kad pradėjus eiti makrobiotikos keliu,
pirmiausiai reikia pasiruošti akistatai: kaip keičiasi požiūris į maistą ir kaip
keičiasi kitų žmonių požiūris į tave, pakeitus požiūrį į maistą...
Nieko tokio, kad patys užaugome mažai nutuokdami apie sveiką
mitybą. Niekada nėra vėlu keistis, juolab keisti augančių mūsų vaikų įpročius.
Aišku, jog šeimoje svarbiausias sveikatos šaltinis – geri tarpusavio santykiai.
Jei darna leidžia mokytis ir mokyti vaikus, ypač teisingai maitintis – puiku, o
jei šeimoje įsigalėjęs daržovių ir vaisių valgymas – jūs jau laimite!
Augdamas vaikas turi paragauti kaip galima įvairesnio maisto,
kad pats pajustų kas jam skanu. Statistiškai vaikai turi apie penkis ar šešis
patiekalų „derinius“, kuriuos mėgsta ir juos prašo paruošti. Tėvų pareiga –
įvairinti ši meniu. Tiesiog „pažaisti“ – pagaminti daugiau patiekalų ir po labai
labai mažą kąsnelį paprašyti vaikų juos paragauti. Jei maistas, kurį paruošėte
vaikui nepatiko, tai nereiškia, kad jam netinka. Gal tiesiog reikia keisti jo
paruošimo būdą...
Suprantama, kad girdint žodį MAKROBIOTIKA, kyla sąmonėje
nemažai klausimėlių. MAKRO-BIO....Kas? – manęs taip paklausė moteris, kai atėjau
pasiimti paliktą man prekę. Ji jau tiesė rankas prie knygos apie makroekonomiką.
Ne. Tai visiškai ne tai. Tai ne mokslinė platforma, ne ekonomikos pramotė, tai
–„virtuvės paslaptys“, „mitybos sąlygos“, „ilgo ir sveiko gyvenimo
kelias“.
Makrobiotika, tai – praktiški patarimai kaip pasirinkti
produktus, kuriuos valgysim, kaip juos paruošti, kaip ir ką valgyti.
Tarkim, atėjote į parduotuvę....Prieš jūsų akis, tai – ką jūs
perkate ir mėgstate valgyti, bet ar žinote ką jums iš tiesų reikėtų valgyti, kad
jaustumėtės puikiai..... Štai elementarus pavyzdys: jaučiu, kad man šalta,
tiesiog „iš vidaus“. Perku imbierą, citriną ir gaminu imbierinę arbatą, nes
geltona citrina sukelia energija į viršų, sutelkia ją, o imbieras išstumia tą
energiją į išorę. Taip ir sušylame....
Trūksta entuziazmo, perku ir valgau riešutus; skausmas
sąnariuose – lengvai pasiskrudinu moliūgų sėklų, ir pan. Esmė – įsiklausyti ką
sako organizmas, ko MAN tikrai reikia.
Dabar „madinga“ valgyti daug daržovių, tačiau ar žinote
kurių.... Pagal Makrobiotiką: savaitės bėgyje reikėtų valgyti 2 dalis daržovių,
kurios auga „virš žemės“, 2 dalis, kurios auga „į žemę“ ir 1 dalį, kurios auga
„palei žemę“ horizontaliai. Na, dabar įrašykite pagal savo valgymo įpročius prie
kiekvienos eilutės daržoves, kurias valgote ir pažiūrėsite ar teisingai
paskirstote jų prigimtį.
Štai užsimerkiu ir įsivaizduoju kaip auga mano mėgstama
daržovė ir rašau: „virš žemės“ – kininės salotos, brokoliai, porų žali stiebai.
„Į žemę“ – morka, ridikas, burokėliai, „palei žeme“ arba tiesiog guli sulig
lysve - cukinija, agurkas, moliūgas.
Manau pavyko ir Jums įsprausti savo mėgiamas daržoves į šiuos
rėmus.... Juolab, kad dabar dar galite kažkurią iš grupių „ant“, „virš“ ar „į“
žemę šiek tiek sveikiau perskirstyti.
Taip, kaip auga daržovė ar vaisius, panašią įtaką jis teikia
ir žmogaus organizmui. Valgau obuolius – daugiau svajosiu, nes obuolys auga
aukštai aukštai virš žemės, kaip svajonės. Jei ilgai brandina vaisių, reiškia ir
poveikis bus juntamas ilgiau. Pavyzdžiui: cukinija, moliūgas, ridikas užauga gan
greitai, reiškia jų poveikis mums bus greitas ir truks neilgai. Tarkim, mėgstate
jūrinės kilmės produktus, kuriais mito net mūsų protėviai – jūržolės, austrės,
dumbliai ir pan. reiškia ir poveikis bus „archajiškas“. Pildysim save
„archajiška energija“, kuri buvo nukreipta į du pagrindinius dalykus: „išlikimą“
ir „reprodukcija“.
Atrodo, jog posakis „ką valgai, tas ir esi“ virsta maža mūsų
paslaptimi...
Mama Aistė
|