Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Makrobiotika – ekologiško mąstymo pradžiamokslis tėvams ir vaikams

Dalintis

Makrobiotika dažnai pristatoma kaip mitybos sistema, turinti pluoštą taisyklių ir griežtų apribojimų. Taip, galim galvoti, kad makrobiotikos pagrindas – taisyklės ir principai renkantis maistą, bet  tikslesnis makrobiotikos apibūdinimas, tai – kelias. Kelias, kuriuo pasirenkame eiti. Maisto supratimo kelias, dvasinis tobulėjimas, mokymas, galimybė atsikratyti ligų ar atsistatyti susirgus, intuicijos sutvirtinimas, galimybė mesti ar priaugti svorio, saugoti gamtą, dalyvauti šalies ekologijos puoselėjime, atsisakyti gyvasties žudymo arba tiesiog kelias kuriuo galima pabėgti nuo senatvėje tykančios degeneracijos...
 
Jei galvojame, jog pasirinkę makrobiotikos kelią visą likusį gyvenimą valgysim tik tam tikrą maistą, - klystame. Tai labai lanksti sistema. Tikroji Makrobiotika ieško vidinio „organiško“ – gyvybinės savasties iš ko esi sutvertas. Juk pavadinimas „makros“ ir „bio“ reiškia „didis gyvenimas“.
 
Eidami parduotuvėje nepuolame pirkti visko iš eilės, krauti į krepšius ko reikia ir ko nereikia. Renkamės pagal piniginės storį, norą, galimybes ir prioritetus. Taip yra ir su kasdieniu maistu. Privalome rinktis. Pagal patį save. Tik tai ko reikia ir nė trupučio daugiau. Čia ir prasideda makrobiotikos kelias – pažinti save, pasiruošti pokyčiams.
 
Juokais kalbama, kad pradėjus eiti makrobiotikos keliu, pirmiausiai reikia pasiruošti akistatai: kaip keičiasi požiūris į maistą ir kaip keičiasi kitų žmonių požiūris į tave, pakeitus požiūrį į maistą...
 
Nieko tokio, kad patys užaugome mažai nutuokdami apie sveiką mitybą. Niekada nėra vėlu keistis, juolab keisti augančių mūsų vaikų įpročius. Aišku, jog šeimoje svarbiausias sveikatos šaltinis – geri tarpusavio santykiai. Jei darna leidžia mokytis ir mokyti vaikus, ypač teisingai maitintis – puiku, o jei šeimoje įsigalėjęs daržovių ir vaisių valgymas – jūs jau laimite! 
Augdamas vaikas turi paragauti kaip galima įvairesnio maisto, kad pats pajustų kas jam skanu. Statistiškai vaikai turi apie penkis ar šešis patiekalų „derinius“, kuriuos mėgsta ir juos prašo paruošti. Tėvų pareiga – įvairinti ši meniu. Tiesiog „pažaisti“ – pagaminti daugiau patiekalų ir po labai labai mažą kąsnelį paprašyti vaikų juos paragauti. Jei maistas, kurį paruošėte vaikui nepatiko, tai nereiškia, kad jam netinka. Gal tiesiog reikia keisti jo paruošimo būdą...

Suprantama, kad girdint žodį MAKROBIOTIKA, kyla sąmonėje nemažai klausimėlių. MAKRO-BIO....Kas? – manęs taip paklausė moteris, kai atėjau pasiimti paliktą man prekę. Ji jau tiesė rankas prie knygos apie makroekonomiką. Ne. Tai visiškai ne tai. Tai ne mokslinė platforma, ne ekonomikos pramotė, tai –„virtuvės paslaptys“, „mitybos sąlygos“, „ilgo ir sveiko gyvenimo kelias“.
 
Makrobiotika, tai – praktiški patarimai kaip pasirinkti produktus, kuriuos valgysim, kaip juos paruošti, kaip ir ką valgyti.
 
Tarkim, atėjote į parduotuvę....Prieš jūsų akis, tai – ką jūs perkate ir mėgstate valgyti, bet ar žinote ką jums iš tiesų reikėtų valgyti, kad jaustumėtės puikiai..... Štai elementarus pavyzdys: jaučiu, kad man šalta, tiesiog „iš vidaus“. Perku imbierą, citriną ir gaminu imbierinę arbatą, nes geltona citrina sukelia energija į viršų, sutelkia ją, o imbieras išstumia tą energiją į išorę. Taip ir sušylame....
 
Trūksta entuziazmo, perku ir valgau riešutus; skausmas sąnariuose – lengvai pasiskrudinu moliūgų sėklų, ir pan. Esmė – įsiklausyti ką sako organizmas, ko MAN tikrai reikia.
 
Dabar „madinga“ valgyti daug daržovių, tačiau ar žinote kurių.... Pagal Makrobiotiką: savaitės bėgyje reikėtų valgyti  2 dalis daržovių, kurios auga „virš žemės“, 2 dalis, kurios auga „į žemę“ ir 1 dalį, kurios auga „palei žemę“ horizontaliai. Na, dabar įrašykite pagal savo valgymo įpročius prie kiekvienos eilutės daržoves, kurias valgote ir pažiūrėsite ar teisingai paskirstote jų prigimtį.
 
Štai užsimerkiu ir  įsivaizduoju kaip auga mano mėgstama daržovė ir rašau: „virš žemės“ – kininės salotos, brokoliai, porų žali stiebai. „Į žemę“ – morka, ridikas, burokėliai, „palei žeme“ arba tiesiog guli sulig lysve  - cukinija, agurkas, moliūgas.
 
Manau pavyko ir Jums įsprausti savo mėgiamas daržoves į šiuos rėmus.... Juolab, kad dabar dar galite kažkurią iš grupių „ant“, „virš“ ar „į“ žemę šiek tiek sveikiau perskirstyti.
 
Taip, kaip auga daržovė ar vaisius, panašią įtaką jis teikia ir žmogaus organizmui. Valgau obuolius – daugiau svajosiu, nes obuolys auga aukštai aukštai virš žemės, kaip svajonės. Jei ilgai brandina vaisių, reiškia ir poveikis bus juntamas ilgiau. Pavyzdžiui: cukinija, moliūgas, ridikas užauga gan greitai, reiškia jų poveikis mums bus greitas ir truks neilgai. Tarkim, mėgstate jūrinės kilmės produktus, kuriais mito net mūsų protėviai – jūržolės, austrės, dumbliai ir pan. reiškia ir poveikis bus „archajiškas“. Pildysim save „archajiška energija“, kuri buvo nukreipta į du pagrindinius dalykus: „išlikimą“ ir „reprodukcija“.
 
Atrodo, jog posakis „ką valgai, tas ir esi“ virsta maža mūsų paslaptimi... 
 
Mama Aistė

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



Silva Data: 2011-03-24 15:03:50
kaipidomu, nesu girdejusi :)

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą