Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Migrena

Dalintis

Ši liga pasireiškia būdingais galvos skausmais. Vaikams iki 4 metų migrena būna retai, dažniau pasitaiko mokyklinio amžiaus vaikams. Vaikams galvos skausmą gali sukelti gana daug priežasčių, todėl šią ligą diagnozuoti nėra lengva.
Skausmo priepuolis prasideda, kuomet susiaurėja kraujagyslės tam tikrose smegenų vietose. Tada tos smegenų dalys blogiau aprūpinamos krauju ir gauna mažiau deguonies.
 
Būdingi migrenos simptomai:
▪ tiksli skausmo vieta (lokalizacija) - skauda kaktą ir vienos pusės smilkinius bei už akies;
▪ skausmas prasideda staiga, būna pulsuojantis;
▪ kartu su skausmu pasireiškia šleikštulys ir vėmimas, regos sutrikimai (žaižaravimas akyse, juoda dėmė). Daliai vaikų rega sutrinka dar prieš skausmo priepuolį: matomas „išplaukęs" vaizdas, šviesos blykčiojimai;
▪ gali pasireikšti šviesos ar triukšmo baimė, galvos svaigimas, mieguistumas;
▪ priepuoliai trunka keletą valandų, kartojasi nereguliariai;
▪ tarp galvos skausmo priepuolių vaikas dažniausiai jaučiasi gerai, visiškai sveiku, ir gali susikaupti tam tikrai veiklai;
▪ dažnas migrenos faktorius – paveldimumas: priepuoliai būna ir pas kitus šeimos narius. Dažni galvos skausmai vargina (ar vargino) vaiko mamą,  tėtę, močiutę ir pan.
 
Migrenos priežastys nėra tiksliai ištirtos. Skausmą gali išprovokuoti tam tikras maistas (riešutai, šokoladas, fermentinis sūris, rūkyta mėsa ir kt.), alkis. Taip pat buvimas nevėdinamoje patalpoje, triukšmas, sunkus fizinis krūvis, ilgas buvimas saulėje, stresas, nuovargis, baimė. Vaikui pailsėjus, dažnai skausmas atlėgsta. Toks vaikas itin noriai leidžiasi guodžiamas, raminamas.
 
Kartais vaikams migrenos požymiai būna ne tokie ryškūs. Pilvo skausmus ir nežymų galvos skausmą taip pat gali sukelti migrena. Pastebėta, kad vaikystėje retai sutinkama tipinė ligos forma, kokia būdinga suaugusiesiems.
 
Diagnozuojant migreną reikia atmesti visas kitas galimas ligas.
Gydymui vis dažniau yra taikoma šviesos terapija. Ji - alternatyva didelėmis skausmą malšinančioms vaistų dozėms ar kitiems vaistams, paprastai skiriamiems nuo migrenos. Tačiau gydymas šviesa trunka ilgiau.
 
Parengė Ingrida Romeikienė

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



renata Data: 2012-02-16 22:02:35
Sveiki, esu šeimos gyd. rez . Renata. Domiuosi migrenos pobūdžio galvos skausmais. Prašyčiau atsakyti į anketėlės klausimus ir pasidalinti savo patirtimi apie Jūsų pačių naudojamas priemones sumažinti migrenos priepuolių dažnumą ir sunkumą. Duomenys yra konfidencialūs ir asmeniniai Jūsų duomenys niekur nebus registruojami – klausimyno pasirašyti nereikia. Tik atsakykite į klausimus. Visų apklausoje dalyvavusių žmonių atsakymai bus vertinami kartu, ir iš to bus padarytos išvados. Ačiū už Jūsų sugaištas minutes pildant šią anketą. Jūsų atsakymai yra labai svarbūs. Anketėlės adresas: http://www.publika.lt/apklausa-15-4d8a32799117b.html

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą