Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Jeigu vaikas jaučiasi pavargęs...

Dalintis

Apie nuovargio bei pervargimo simptomus kalbamės su Šeimos gydytoja Aurika Jurevičiene.
 
Kaip atpažinti nuovargio simptomus?
 
Keičiasi vaiko elgesys. Nuovargis pasireiškia ne vien tik tuo, kad vaikas nori miegoti, kad jis anksčiau gulasi, dieną būna mieguistas. Tokie požymiai gali būti, bet svarbiau yra pakitęs vaiko elgesys. Dažnai pavargę vaikai, ypač paaugliai tampa susierzinę. Jie būna pikti, su jais sunku susikalbėti. Patys vaikai pastebi, kad galbūt šiek tiek pradeda nukentėti jų mokslas. Jiems sunkiau susikaupti, pasidaro nebeįdomu skaityti knygas, nedomina jokie rimtesni užsiėmimai. Atrodo, kad vaikų organizmas pats ieško būdų, kaip atsipalaiduoti, nervų sistema ieško galimybės, kaip jai pailsėti.
 
Kuo pavojingas nuovargis? Ar jis gali būti ligos požymis?
 
Jeigu vaikas yra pavargęs vieną dvi dienas, reikia leisti vaikui pailsėti, tiesiog gerai išsimiegoti, atsipalaiduoti. Tėvams patarčiau daugiau pabendrauti su vaiku, išeiti į gamtą, į sporto klubą, kad vaikas tikrai atsipalaiduotų. Jeigu nuovargis užtrunka ilgėliau: savaitę, dvi,  tris, - reiktų sunerimti. Tai gali būti  tiesiog nuovargis, bet gali būti ir rimtos ligos pradžia. Tokie simptomai turėtų įspėti tėvus, kad pats metas pasirūpinti vaiko sveikata. Nuovargis nėra specifinis kokios nors ligos simptomas, jis gali įspėti apie bet kurią ligą. Nuo elementarios mažakraujystės, baigiant pačiais pikčiausiais onkologiniais susirgimais.
 
 Kas gali padėti? Ar gali  padėti vitaminai?
 
Šiek tiek padėti gali. Jeigu nuovargio priežastis vitaminų stygius, tai aišku padės. Niekada negali būti tikras, dėl kokios priežasties vaikas pavargsta, todėl patarčiau kreipti pas medikus. Ir atlikus tyrimus, medikai gali iš pradžių nieko blogo nepastebėti, bet jie galės stebėti, kokie pokyčiai vyksta organizme. Numoti ranka į nuovargį tikrai negalima.
 
Gal tvarkinga dienotvarkė gali  padėti vaikui mažiau pavargti?
 
Taip. Dienotvarkė galėtų padėti kovoti su nuovargiu, bet jeigu vaikas jos laikosi. Paaugliai paprastai  turi savo gana kategorišką nuomonę šiuo klausimu. Jeigu tėvai stengiasi jiems kažką “įpiršti”, tai sulaukia atvirkštinės reakcijos.  Jeigu paauglys jau yra toks sąmoningas, jog suvokia, kad griežta dienotvarkė tik palengvina jo gyvenimą, aš už.
 
Koks turėtų būti kokybiškas vaiko poilsis? Ir kas trukdo paaugliui pailsėti?
 
Pirmiausia – miegas. Normalus, kokybiškas nakties miegas. Paauglys turi būtinai pamiegoti 8-10 valandų. Ir jokio naktinėjimo prie kompiuterio! Neretai jaunuoliai skundžiasi, kad labai daug užduodama namų darbų, o juos tenka ruošti iki vidurnakčio. Esu tikra, kad normaliai ir kokybiškai ruošiant pamokas, tikrai jų nereikia ruošti tiek ilgai. Vakarinės miego valandos yra labai svarbios, todėl vaikai, kurie atsigula į lovą labai vėlai, tikrai rizikuoja pervargti. Reikėtų pagalvoti ir apie užklasinę veiklą, ar tikrai vaikui yra reikalingi, naudingi visi būreliai, kuriuos jis lanko. Po įtemptos dienos mokykloje patarčiau nebent pasportuoti. Jeigu sporto būrelyje fizinis krūvis yra normalus, tai jis yra tinkamas, tačiau jeigu yra siekiama sportinių aukštumų, fizinis krūvis labai didelis, tai irgi gali prisidėti prie vaiko organizmo išsekinimo.
 
Aurelija Jokubauskienė

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą