Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Forumas > Konsultuoja psichologės Dalintis

 
Rodyti žinutes po paskutinio apsilankymo | Pažymėti visas temas kaip perskaitytas | Peržiūrėti neatsakytus pranešimus | Peržiūrėti aktyvias temas

Atsakyti

    kaip bausti vaika?  
   

raimux

Pranešimai: 14

2008-01-12 11:01:06
kaip bausti vaika?
mano suneliui sausi sukako 3.iki siol susitardavom del visko,bet dabar prasidejo pykcio priepuoliai,saukimas pries mane,nors tevelio dar klauso.nesinori pyktis bet kazko imtis reikia.KO?



Cituoti
 
     
   
avatar
Regido

Pranešimai: 231

2008-01-14 15:01:58

Ar tik nebus prasidėjusi taip vadinama 3-jų metų krizė? Kažkur turėjau straipsnių ta tema, bet db nerandu, jei jau nieko nepeši, pabandysiu atkapstyti savo archyvą, bet... žinau viena, kad tai turi išgyventi kiekvienas vaikas, kiekvieni tėvai neišvengiamai...



Cituoti
 
     
   
avatar
Edita Kuogiene

Pranešimai: 29

2008-01-18 12:01:13
Re: kaip bausti vaika?

"raimux"

mano suneliui sausi sukako 3.iki siol susitardavom del visko,bet dabar prasidejo pykcio priepuoliai,saukimas pries mane,nors tevelio dar klauso.nesinori pyktis bet kazko imtis reikia.KO?
Gali būti, kad vaikas pyksta, nes neseniai suprato, kad kai ką nuspręsti gali ir pats, todėl nori tvarkyti savo gyvenimą taip, kaip jam atrodo, o ne daryti tai, ko reiklaujate Jūs. Ką su tuo daryti? Leisti jam rinktis. Pavyzdžiui, galite paklausti: "Kada eisi miegoti dabar ar kai paskaitysime pasakėlę?", arba "Kada tave aprengti į lauką dabar, ar po to, kai aš apsirengsiu?" Noriu atkreipti Jūsų dėmesį į tai, kad nesiūloma neiti miegoti, ar nesirengti, bet yra pateikiama alternatyva tam tikrose ribose. Tai tiek apie kovą dėl valdžios. O dabar apie pyktį. Kai vaikas pyksta, o Jūs sakote: "Nepyk", tarsi sakote: "Nejausk to, ką jauti." Rezultatas - dar didesnis pyktis. Geriau yra paklausti: "Ar tu pyksti? Ant ko pyksti? Kodėl pyksti?" Vaikas supras, kad Jūs žinote, kaip jis jaučiasi ir greičiausiai išsakys visas savo nuoskaudas. Jeigu jis nuspręs nekalbėti, galite pasakyti: "Tu turi teisę nekalbėti, bet jeigu pasakytum, aš geriau Tave suprasčiau." O dabar apie tai kaip bausti vaiką. Vaiko bausti aš nerekomenduoju. Bausmė mažina vaiko savivertę, sukelia pyktį ir norą keršyti. Geriau yra taikyti "Naūralių pasekmių metodą", kuris ugdo vaiko atsakomybės jausmą. Jeigu šeimininkė pamiršo orkaitėje pyragą - jis sudegė. Ir tai yra natūrali pasekmė. Jeigu vaikas laiku nesikelia į mokyklą, jis pavėluoja ir dėl to turi nemalonumų mokykloje. Jeigu jis išėjo be pirštinių - sušals rankas, ir sekantį kartą bus atidesnis. Aišku, yra atveju, kai šio metodo taikyti negalime, nes tai gali būti pavojinga sveikatai ar gyvybei, pavyzdžiui, negalime leisti vaiko į gatvę vieno ir susidurti su natūraliom pasekmėm - jis gali būti sužeistas ar net žūti. Tačiau šiuo atveju mes galime sugalvoti kitas natūralias pasekmes, pavyzdžiui, įvesti taisyklę: jeigu iš kiemo bėga į gatvę, negali eiti į kiemą. Čia labai svarbu, kad tėvai neįpainiotų savo emocijų, savo pykčio ar nuoskaudos, savo nuomonės, o palikti veikti tik pasekmę. Negalima sakyti: "Na matai, sakiau šimtą kartų, o tu neklausei." Šiuo atveju svarbiausia ne ką mes jaučiame ar manome, o ką pats vaikas išgyvens ir suvoks susidūręs su problema. Kitaip pokalbis gali pavirsti į grasinimą , kritikavimą ar santykių aiškinimąsi. Labai skaudu matyti, kaip nepasisekė vaikui, kaip jam sunku. Galime žiūrėti į tai su priekaištais sau ("aš kaltas"), ar priekaištais vaikui ("koks žioplas"), bet galima į tai žiūrėti su meile ir pagarba, pripažįstant vaiko teisę suklysti. Tada mes lyg sakome jam: "Aš tikiu tavimi, tu gali pabandyti dar kartą, o jei tu nepajėgsi, aš tau padėsiu". Daugiau apie šį metodą galėsite paskaityti tinklalapyje https://www.tugali.lt kovo mėnesį. Ir dar viena gera mintis, kuri labai patinka vaikams (galite pritaikyti ir sau) ir puikiai padeda tėvams nelengvame vaikų auklėjimo reikale: "Jeigu vaikas ką nors iškrėtė ar pridirbo, nesakykite jam: "Tu kaltas", sakykite: "Tu už tai atsakingas."



Cituoti
 
     
   

raimux

Pranešimai: 14

2008-01-18 18:01:51
Re: kaip bausti vaika?
na labai aciu uz patarimus.mes panasiai ir elgiames ziuresim kaip bus toliau



Cituoti
 
     
   
avatar
Regido

Pranešimai: 231

2008-01-18 19:01:14

Kaip smagu, kad tarp mūsų yra tokių šaunių žmonių, kad patarimai tokie realūs ir konkretūs. ačiū jums, psichologe Edita. Aš sužavėta.



Cituoti
 
     
   
avatar
jekaterina.s

Pranešimai: 205

2008-07-11 15:07:31

Labai gera žinoti , kad ir cia, forume, galima rasti patarimu kaip geriau elgtis panašioje situacijoje.Aciu daktarei.



Cituoti
 
     
   

Mildina

Pranešimai: 30

2008-08-15 13:08:56

Sis puslapis yra auksinis mamu puslapis!! Nerealus, dekui :roll: Turiu pripazinti ,kad cia dirba tikri profesionalai :D



Cituoti
 
     
 

Atsakyti

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
Map
 
 


 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą