Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNÄ–LIS      Naujienos      LiniuotÄ—s      Forumas     
 
Forumas > Konsultuoja psichologės Dalintis

 
Rodyti žinutes po paskutinio apsilankymo | Pažymėti visas temas kaip perskaitytas | Peržiūrėti neatsakytus pranešimus | Peržiūrėti aktyvias temas

Atsakyti

    Ar tai vaiko charakteris? Jei taip, tai kaip jį pažaboti?  
   
avatar
Regido

Pranešimai: 231

2008-01-14 15:01:36
Ar tai vaiko charakteris? Jei taip, tai kaip jį pažaboti?
Laba diena. Auginu 1,7 m sūnų ir 5,5 m dukrą. Patirties kaip ir turėčiau turėti vaikų auklėjime, deja... Vaikai visiškai skirtingi. O problema yra tokia: sūnus labai yra užsispyręs, labai piktas, jei nebūna pagal jo valią, norus, jei netenkinam jo įgeidžių, tada ima labai garsiai šaukti, rėkti, klykti, mesti po ranka papuolusius daiktus ant grindų, ir net muštis. Yra atvejų, kai net krenta pats ant kelių (net ir visu ūgiu kur papuola), net per kelis kartus, jei nereguoji, pribėga ir akivaizdžiai puls tau po kojom, kad tik atkreiptų dėmesį, bet... jei bandai jį nuraminti, prisiglausti, tai gauni nuo jo į veidą, ima draskytis, net kąsti, kai ramiai pasakai, kad pasėdėtų ir pasistengtų nusiraminti, ima garsiai rėkti "baaak" (baik) arba savo naujadarą "macht" (tai reiškia, kad labai supykau ir po to jau geriau nieko nebesakyti). Ką daryti? Kaip tinkamai pasielgti šiose situacijose? Ar nereaguoti yra gerai? Pvz.: nori gerti, duodu puodelį iš mano rankų, supyksta, nes nori iš savo, o kai duodi jau jam pačiam, labai dažnai ims ir dar išpils (į lėkštę su sriuba, maltinukais, į puodelį su pienu, arbata, ar pagaliau į kriauklę, net ir gėlę "palaistys" ) kada tyčia, kada ne, bet labai dažna situacija. Tada neduodu visai gert. Verkia, klykia ir reikalauja savo, tada 10 kartų lenkiesi prieš sūnų karalių, kol jam įsiūlai gerti. Bandai pergudrauti jį ir sudominti kita veikla, bet beveik visada tai dar labiau jį supykdo, o juk ne visada galiu tenkinti jo įgeidžius: pilstyti arbatą iš puoduko į puoduką, dėtis pastos 3 kartus daugiau nei reikia, imti plaukų džiovintuvą ir jungti į rozetę, lipti ant palangės (gyvenam 5 aukšte), lakstyti basomis "kiaurą" dieną ir dg kt dalykų, kaip junginėti kompiuterį, televizorių, muz.centrą ir t.t. Yra dalykų, kuriuos gali suslėpti iki kol pačiai prireiks, bet tada pamatęs, reikalaus iki pamėlynavimo. Stengiamės nenusileisti, bet... jaučiu, kad reikia griebtis kažkokių kitų metodų, juk svečiuose irgi kelia tokias scenas ir tų geidžiamų uždraustų vaisių juk ne visada ir ne visur suslėpsi. Labai būtų malonu išgirsti atsakymą ir vertinimą iš šalies.



Cituoti
 
     
   
avatar
Leia

Pranešimai: 1170

2008-01-15 14:01:43

sveikute, as irgi po biski domiuos siuo klausimu,nes maniske irgi su temperamentu, bet turbut dar neisprotauja tokiu cirku namie kelt, jai 15men. Kiek skaiciau knygose tai geriausia kai vaikas isterikuoja palikt ji ramybej, nekalbint, nelinksmint tiesiog nueit i sali ir leist jam paciam apsiramint... juk pati sakai kad jam demesio reik ir kai pasiekia savo, jaucias apdovanotas uz savo isterijas. kur su puoduku cirkinas tai isvis neduociau, palaukciau kol apsiramins tada paklausciau ar nori gerti :roll: Gabriele buvo linkus per veida uzdrosti vos tik uzpykdavo, bet mes kiekviena karta kai ji taip padarydavo pasodindavom="numesdavom" ja ant grindu, kad suprastu-negerai padare, tai ji parekdavo, paskui apisramindavo ir ateidavo jau snekedama visais garsais ir zaismingoj buklej. Jau galima sakyt atpratinom, dabar saca jai smagiau daryt... nors ka gali zinot, gal vel atkris :???: labai idomi psichologes nuomone butu :hilfe:



Cituoti
 
     
   
avatar
kastoniuke

Pranešimai: 18420

2008-01-15 19:01:01

panaisiai buna ir pas mus, tai dukryte pradeda kartais griuti ant zemes arba mustis per veida, tai as pasodinu ja viena ir palieku, arba jei buna su arbata, o ji pradeda ja pilstyti atimu is jos puodeli, pastatau toliau kad nepasiektu ir sakau kad negalima aisku buna begales asaru ir vel musimosi bet vel pasodinu ir nusisuku jei salia sedziu, kartais gaunu pati per nugara, kartais gaunu ir palgostyma jos ;)
Kai vaikai užmiega .... Raizgynė



Cituoti
 
     
   
avatar
Regido

Pranešimai: 231

2008-01-16 13:01:29

Panašiai ir pas mus: atimu, neduodu, pasakau, kad "pilstyti negalima: karšta, į sriubą niekas nepila vandens, į mėsytę nepilam arbatos" (priklausomai nuo situacijos). Palieku tik vieną lėkštę ar puodelį ir vieną įrankį. Rėkia, šaukia ne į savo gerklę, nenusileidžiu, stengiuos išlikti rami, bet tas mano abejingumas labai dažnai iššaukia tokią aršesnę situaciją kaip mušimasis, mėtymas nuo stalo ant grindų (tada paimu viską nuo stalo, jei, aišku, spėju), plaukų pešimas, kandžuiojimas ir pan. Jei išeinu iš virtuvės, tada jis atbėga ir kiek reikia, tiek demonstratyviai grius ant grindų ar net po kojom, kad tik kažkaip... Bandau tada apsikabinti, priglausti, padėti susitvardyti, deja... labai sunkiai tai pavyksta... scena gali trukti net ir pusvalandį. Tikrai vis dar laukiam specialisto pasiūlymų, patarimų ir nuomonės iš šalies. Pasirodo, kad ne mano vienos sūnus TOKS. Tai mane tikrai mažumėle guodžia, nes jau ėmiau kaltinti tik save dėl tokio vaiko elgesio.



Cituoti
 
     
   
avatar
kastoniuke

Pranešimai: 18420

2008-01-16 13:01:08

mano jei mato kad nekreipiu dmesio tai pati ateina apsikabina nors ir verkdama ir prasosi ant ranku ;) tada jau pasidarau po gera matai, nes pasiimu ant ranku ir ji taip meiliai priiglaudzia kaip ir nieko atrodo nebutu buve ;)
Kai vaikai užmiega .... Raizgynė



Cituoti
 
     
   
avatar
Regido

Pranešimai: 231

2008-01-16 13:01:38

O štai mūsų pipiras yra toks išdidus turbūt, kad pirmam žengti žingsnį susitaikymo link yra pakankamai sudėtinga. Turi na bent pora kartų pakviesti jį, pasišaukti, žodžiu, pirma pradėti... Tada jau viskas kaip iš pypkės: pats pabučiuoja, pamyluoja, paglosto, apsikabina... Na o jei, pati laikaisi įsižeidusi (na suvaidini), tai būna kad ir neprieina, neatsiprašo, tiesiog susiranda veiklą kokią ir tiesiog pamiršta, kaip niekur nieko kad ir nebūtų buvę... Čia yra problema, nes nežinau, kaip man pasielgti, ir priminti tai, kai pačiam ko prireikia iš manęs, ar tiesiog primigtinai reikalauti, kad tuoj pat susitaikytumėme.



Cituoti
 
     
   
avatar
Edita Kuogiene

Pranešimai: 29

2008-01-18 14:01:08
Re: Ar tai vaiko charakteris? Jei taip, tai kaip jį pažaboti

"Regido"

Laba diena. Auginu 1,7 m sūnų ir 5,5 m dukrą. Patirties kaip ir turėčiau turėti vaikų auklėjime, deja... Vaikai visiškai skirtingi. O problema yra tokia: sūnus labai yra užsispyręs, labai piktas, jei nebūna pagal jo valią, norus, jei netenkinam jo įgeidžių, tada ima labai garsiai šaukti, rėkti, klykti, mesti po ranka papuolusius daiktus ant grindų, ir net muštis. Yra atvejų, kai net krenta pats ant kelių (net ir visu ūgiu kur papuola), net per kelis kartus, jei nereguoji, pribėga ir akivaizdžiai puls tau po kojom, kad tik atkreiptų dėmesį, bet... jei bandai jį nuraminti, prisiglausti, tai gauni nuo jo į veidą, ima draskytis, net kąsti, kai ramiai pasakai, kad pasėdėtų ir pasistengtų nusiraminti, ima garsiai rėkti "baaak" (baik) arba savo naujadarą "macht" (tai reiškia, kad labai supykau ir po to jau geriau nieko nebesakyti). Ką daryti? Kaip tinkamai pasielgti šiose situacijose? Ar nereaguoti yra gerai? Pvz.: nori gerti, duodu puodelį iš mano rankų, supyksta, nes nori iš savo, o kai duodi jau jam pačiam, labai dažnai ims ir dar išpils (į lėkštę su sriuba, maltinukais, į puodelį su pienu, arbata, ar pagaliau į kriauklę, net ir gėlę "palaistys" ) kada tyčia, kada ne, bet labai dažna situacija. Tada neduodu visai gert. Verkia, klykia ir reikalauja savo, tada 10 kartų lenkiesi prieš sūnų karalių, kol jam įsiūlai gerti. Bandai pergudrauti jį ir sudominti kita vrėkimą, draskymąsi, kritimą ant žemės ir panašiaieikla, bet beveik visada tai dar labiau jį supykdo, o juk ne visada galiu tenkinti jo įgeidžius: pilstyti arbatą iš puoduko į puoduką, dėtis pastos 3 kartus daugiau nei reikia, imti plaukų džiovintuvą ir jungti į rozetę, lipti ant palangės (gyvenam 5 aukšte), lakstyti basomis "kiaurą" dieną ir dg kt dalykų, kaip junginėti kompiuterį, televizorių, muz.centrą ir t.t. Yra dalykų, kuriuos gali suslėpti iki kol pačiai prireiks, bet tada pamatęs, reikalaus iki pamėlynavimo. Stengiamės nenusileisti, bet... jaučiu, kad reikia griebtis kažkokių kitų metodų, juk svečiuose irgi kelia tokias scenas ir tų geidžiamų uždraustų vaisių juk ne visada ir ne visur suslėpsi. Labai būtų malonu išgirsti atsakymą ir vertinimą iš šalies.
Vaikai savo elgesiu siekia tokių tikslų: dėmesio, valdžios, keršto arba demonstruoja savo bejėgiškumą (aš nieko nedarysiu, nes man vis tiek nepavys). Šiems tikslams pasiekti jie naudoja įvairiausias priemones, iš kurių ne visos yra mums malonios ir toleruotinos. Tokias priemonės, kaip rėkimą, draskymąsi, kritimą ant žemės, kandžiojimąsi aš pavadinsiu vaikų "ginklais". "Ginklus" vaikai naudoja tol, kol jais naudodamiesi pasiekia tikslą. Jeigu kritimas ant žemės nepadeda išsireikalauti dėmesio ar pasiekti, kad mama darytų kaip aš noriu, vaikas nebekrenta. Čia svarbiausia yra kantrybė ir nusiteikimas ištverti daug stiprių ir labai stiprių kritimų ant žemės, kol vaikas suvoks, kad tai neveikia. Kaip jau minėjau, svarbiausia būti nuosekliai, nes jeigu vieną kartą nusileisite ir vaikas tikslą pasieks, kitą kartą sieks dar atkakliau, nes bus tikras, kad "ginklas" veikia, tik gal per silpnai naudojo, kad dar nepasiekė ko nori. Jeigu vieną kartą gėrimą perpilate iš puoduko į puoduką, o kitą kartą atsisakote, jis draskysis, pyks ir reikalaus. Jeigu manote, kad vaikui trūksta dėmesio, duokite jį ne tada, kai reikalauja naudodamasis "ginklu", bet tada, kai yra ramus. Jeigu manote, kad vaikas siekia pats valdyti savo gyvenimą, leiskite jam pasirinkti Jūsų nustatytose ribose, pavyzdžiui, paklauskite: "Iš kurio puoduko gersi iš žalio ar raudono?" Jeigu netinka abu, jis nori mėlyno, paaiškinkite, kad galima rinktis tik iš žalio ir raudono arba negerti visai. Žodžiu, viskas Jūsų rankose. Kai pasijusite mylinti, tvirta ir kategoriška, išmokysite savo vaiką tinkamai reikšti norus, gerbti kitus ir nesijausti tuo, kuris visada netinkamai elgiasi. Greičiausiai Jūs jau žinote "geros" ir atsakingos mamos palyginimą: "gera" mama mano: "Aš privalau būti mylinčia mama ir pasiaukojančiai tenkinti kiekvieną vaiko poreikį", atsakinga mama mano: "Aš myliu tave, bet man nepatinka tai, ką tu darai" ir stengiatės būti atsakinga, tačiau ne visada pavyksta. Taip ir turi būti, nes nėra lengva ištverti "ginklų" naudojimą, tačiau su kiekvienu sėkmingai pasibaigusiu bandymu, tampa lengviau. Čia Jums sakau kaip trijų vaikų mama. Kantrybės ir sėkmės.



Cituoti
 
     
   
avatar
Regido

Pranešimai: 231

2008-01-18 19:01:26
Re: Ar tai vaiko charakteris? Jei taip, tai kaip jį pažaboti
" Jeigu manote, kad vaikas siekia pats valdyti savo gyvenimą, leiskite jam pasirinkti Jūsų nustatytose ribose(...) " Manau, kad bus mums ši situacija artimiausia. Pastebėjimai iš šalies yra labai naudingi. Labai nuoširdžiai dėkoju jums už pastangas įsigilinti į mūsų situaciją ir padėti rasti sprendimą. Jūs padėjote man sutvirtėti ir jausti, kad viską darau tik todėl taip, kad noriu tapti ne tik ta "gera" mama, bet svarbiausia atsakinga. Jau žinau, kad šis vaikas pareikalaus iš manęs visą kantrybę ir išmonę, kad jis mane daug ko išmokys... Svarbu, kad aš nuolat gaučiau palaikymą iš aplinkinių, nes tai man suteikia pasitikėjimo savimi, kad tai padeda sutvirtėti man. Tiesa, mano mama neseniai skaitė mintį, kad vaikai labai jaučia, jei kuris iš tėvų abejoja, elgdamasis vienaip ar kitaip... Būtent tokia aš ir esu: baudžiu, o paskui gailiuosi, aprėkiu, o paskui graužiuosi, kad nesusivaldžiau ir kad niekaip nepavyko kitaip suvaldyti situacijos... Pvz.: tėčiui užtenka vieną kartą pasakyti "neimk" , ir jis kad ir kaip sunkiai ir nenoriai, bet jo paklausys, net ir apsiverkt sugebės, nors jis nei šaukė, nei baudė, o aš galiu 10, 20, 30 kartų sakyti tą patį ir nesulaukti jokių rezultatų... Vyras juokiasi: " Aš autoritetas jiems, nors matau juos itin retai". Gal tame ir yra problema, kad jie mato retai tėtį ir jo klauso?



Cituoti
 
     
   
avatar
Regido

Pranešimai: 231

2008-01-18 19:01:48

O apibendrinant, jis yra labai meilus ir jautrus vaikas, net švelnesnis už dukrelę. Myliu juos abu dar labiau, kai išgirstu kur viešoj vietoj tarpusavy šnekučiuojantis ir garsiai aptariant tokias "karštas" scenas garbaus amžiaus moteris: "va pas mus tai taip nebūdavo, paimdavom rykštę, nusukdavom ausį, patupdydavom ant žirnių..." Kartais ima pyktis, klausantis tokių kalbų : " na paimikit ir padarykit ką, jei jau taip lengvai tai padaroma" . Bet niekis, aš stengiuosi suprasti tas moteris, jas pateisinti, nes mudu su vyru, kol auginom tik dukrą, irgi galvojom, kad jau mes taip neleistume, kad jau pas mus taip nebūtų, deja... turim, ką turim ir dabar jau taip negalvojam. Gavom atpildą, kad tai išbandytume praktiškai... :lachtot:



Cituoti
 
     
   
avatar
Leia

Pranešimai: 1170

2008-01-18 20:01:42

juiokiuos is to kur parasei, kad vaika ant zirniu patupdydavo :lachtot: isivaziduoju sedi vargsas pupulas ant zirniu ir rekia :lachtot: ir juk kiek zirniu prilukstent po dupce reiketu :schockiert: nepykit as besirde tirone :-P



Cituoti
 
     
   
avatar
Leia

Pranešimai: 1170

2008-01-18 20:01:17

ir regido zinok musu mergaite kasdien mato vienodai mane ir teti, bet tecio zodis vistiek visada sventesnis nei mano :/



Cituoti
 
     
   
avatar
Regido

Pranešimai: 231

2008-01-18 23:01:21

"Leia"

juiokiuos is to kur parasei, kad vaika ant zirniu patupdydavo :lachtot: isivaziduoju sedi vargsas pupulas ant zirniu ir rekia :lachtot: ir juk kiek zirniu prilukstent po dupce reiketu :schockiert: nepykit as besirde tirone :-P
Kokia jau tu beširdė??? Angelas žemėj, tik be sparnų, jaučiu aplaužė juos tau, kai broveisi per minią žmonių, kad įrodytum šio to daugiau verta... :lachtot: :lachtot: :lachtot: Beje, mano vyras ir pripažįsta puikią bausmę ant žirnių... Pats, matyt, tupėjo vaikystėj... :lachtot: Ačiū Dievui, mūsų vaikai tų žirnių nei mėgsta valgyt, nei ragavę kita forma...



Cituoti
 
     
   
avatar
Regido

Pranešimai: 231

2008-01-18 23:01:35

"Leia"

ir regido zinok musu mergaite kasdien mato vienodai mane ir teti, bet tecio zodis vistiek visada sventesnis nei mano :/
Va todel yra gerai, kai seimoj yra abu tevai, nes kazkur skaiciau, kad tecio poziuris labai skiriasi nuo mamos, auklejant vaikus, o vaikai patiria daugiau auklejimo metodu, nei viena... Is tiesu, tai pritariu tam, kad yra gerai daugiau patirties, bet kartais, man taip pagailsta vaiku, kai tetis imasi grieztos taktikos... Oi kokia esu... negerai darau, jei kartais isikisu tarp ju, taip pazemindama tecio autoriteta seimoj vaiku akivaizdoj... Pasizadejau daugiau to nedaryti, ir sekasi gana neblogai jau turbut pusmeti. Na va...gyveni, zmogau, ir mokaisi.



Cituoti
 
     
   

Dominykam

Pranešimai: 5

2008-03-19 21:03:47

labas mano dukrytei 1,3m ir jei ko neduodu tai pradeda rekti :lachtot: o kai paduodu nusiramina kaip ja atpratinti?



Cituoti
 
     
   
avatar
kastoniuke

Pranešimai: 18420

2008-03-19 22:03:36

as irgi ne viska duodu o be to juk yra ir tokiu daiktu kuriu negalima vaikams, taigi jei pradeciau jau dabar viska duoti tai kas bus toliau, o jei viena karta duodi kita karta ne, vaikas paprasciausiai nezino kodel viena karta leidzia, o kita karta ne, jis nebe suvokia kas galima ir ko ne, :???: aisku mano mazajai visa laika reika tai pinigines, tai telefono, bet neduodu nors ir verkia super gailiom asarom, nors aisku buna kartais toks noras duoti, bet paskui pagalvoji, o kaip po to bus :???: =)
Kai vaikai užmiega .... Raizgynė



Cituoti
 
     
   
avatar
jurgituks3

Pranešimai: 1506

2008-03-26 14:03:38

O mano panelyte,jei ko supyksta,tai pati save musa su rankute per galva :wallbash: Nesuprantu,ne kita musa,o save :???: Idomu,kodel ji taip elgiasi :???: Jai 1.4 m.

Paveikslelis




Cituoti
 
     
 

Atsakyti

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
Map
 
 


 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisÄ—s saugomos, 2010

StruktÅ«ra     RaÅ¡ykite mums     Reklama     AtsakomybÄ—s ribojimas     Apie projektÄ…