Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

10 populiariausių rankdarbių Lietuvoje

Dalintis

Autorius: Eglute_Deko

Lietuvoje pastaraisiais metais vis į madą ateiną nauji rankdarbiai: dekupažas, skrebinimas, kvilingas, sutažas, mozaika.  Jau nieko nestebina kad vis daugiau žmonių užsiima rankdarbias, kūryba. Rankdarbiai jau seniai grįžo į madą, jei dar yra tuom abejojančių. Lietuva darbščių ir kūrybingų žmonių kraštas,  tad čia nestinga ir įvairiais rankdarbiais užsiimančiųjų.  O rankdarbių nauda akivaizdi – jie atpalaiduoja, ramina, šalina įtampą, stresą. Tad vis daugiau moterų ir vyrų ieško savirealizacijos po sunkios darbo dienos.

Lietuvoje į madą ateina įvairūs dekoravimo būdai, žmonės ima į rankas teptuką, dažus, o mezgimo virbalai ar adata, darosi jau truputį pabodęs reikalas. Populiarūs rankdarbiai:

  • dekupažas - įvairiomis iškarpomis, servetėlėmis apklijuojami dekoruojami daiktai. Dekupažuoti madinga tarp įvairiaus amžiaus moterų, mergaičių. Daugiausiai dekupažu užsiima mamos auginančios vaikučius;
  • skrebinimas – darbai iš popieriaus, dekoruojami nuotraukų albumai, kuriami atvirukai, stalo kortelės, pakvietimai ir pan. Skrebinimo subtilybėmis naudojasi švenčių dekoratoriai, kurdami vienetinius ir išskirtinius dekoro elementus vestuvėms, krikštynoms, gimtadieniams. Jaunos mamos kuria vestuvių, krikštynų ir kitų švenčių albumus nuotraukoms ir pan.;
  • mozaika  - kuriami paveiklai, dekoruojamos dėžutės, kuriami papuošalai;
  • papuošalų gamyba - karoliukų vėrimas, auskarų, sagių gamyba naudojant įvairias dekoravimo technikas;
  • modelinas - populiari rankdarbių priemonė vaikams – iš jo galima nusilipdyti žaisliukus, įvairias formas, kurios vėliau sukietėja. Iš modelino kuriami papuošalai, gaminami karoliukai.
  • vilnos vėlimas – veliant galima sukurti išskirtinius rūbus, skareles, kepures, papuošalus, vaikiškus žaisliukus ir pan. ;
  • muilo ir žvakių gamyba – su tam skirtomis priemonėmis namų salygomis galima pasigaminti muilą, žvakes;
  • tapyba ant stiklo, porceliano, tekstilės, šilko – įvairių paviršių dažymui skirtais dažais dekoruojami puodeliai, lėkštės, užuolaidos, rūbai, šilkinės skarelės ir pan.;
  • „pom poms“ gamyba – šventinių dekoracijų gamyba iš šilkinio popieriaus. Iš „tissue“ popieriaus šventėme kuriamos dekoracijos, popierius lankstomas, o vėliau išplėšomas. Tokiu būdu namų sąlygomis pagaminamos dekoracijos priderintos prie šventės temos ir spalvų;
  • Filcas – siūnami žaisliukai, karpomos dekoracijos;
  • Mezgimas, nėrimas, siuvinėjimas – vis dar madoje tradiciniai rankdarbiai.

 

Rankdarbiai - tai puiki išeitis šiuolaikiniams žmonėms, kurie ne visada  turi jėgų eiti į sporto klubą, užsiimti aktyvia veikla,  o paprasčiausiai nori atsipalaiduoti po sunkios darbo dienos, turiningai praleisti laiką. Rankdarbiai tampa vis populiaresni tarp įvairiaus amžiaus žmonių - nuo vaikų iki vyresnio amžiaus žmonių, senjorų, kurie savo laisvą laiką išnaudoja kūrybiškai, kurdami įvairiausius rankų darbo gaminius.

Eglė Rupšlaukienė rankdarbių prekių Dekostudija parduotuvės įkūrėja ir dekoratorė, teigia, kad jau nebestebina vyresnio amžiaus klientai atėję įsigyti priemonių savo medinės lazdos dekoravimui ar vidutinio amžiaus vyrai – dažų tapybai ant nuosavo sportinio lėktuvo, ar švenčių dekoratoriai kuriantys krikštynų, vestuvių, gimtadienių atributiką, dailininkai ieškantys naujų dekoravimo būdų ir idėjų.  Žmonės smarkiai tobulėja ir labai domisi naujovėmis rankdarbių, dekoravimo srityje. Vienos rankdarbių šakos net negalėčiau išskirti – šiais laikais žmonės ieško naujovių. Jie bando naujas dekoravimo, rankdarbių rūšis: gaminą muilą ar žvakes namuose, piešia ant porcelianinių, stiklinių indų (tai itin paprasta todėl vis daugiau tapyba ant stiklo ar porceliano užsiima  vaikai).  Motinystės atostogose esančių moterų tarpe populiarus dekupažas, įvairios priemonės skatinančios vaikų kūrybiškumą: modelinas, mozaika, dekoratyviniai skylamušiai ir pan.

Kūryba labai svarbi žmonių gyvenime, tą sparčiai įrodinėja mokslininkai. Vis dažniau kalbama apie vaikų akstyvąjį kūrybiškumo lavinimą, kur pagrindinį vaidmenį atlieka jo skatinimas. O kūrybiškumą skatinti galima įvairiais būdais: žaidžiant su lavinamaisiais žaislais, su kūrybiniais rinkiniais, mokant vaikus įvairių rankdarbių rūšių: lipdymo, karpymo, lankstymo.  Ankstyvas kūrybiškumo skatinimas ir  jo ugdymas pravers ateityje,  mokyloje, o vėliau darbe. Šiandien  jau ir vaikų darželių  mokymo pragramose  daug veiklos yra skirta kūrybiškumo ugdymui. Nebestebina jau net ir pradinių klasių mokiniai užsiimantys dekupažu, kuriantys papuošalus, lipdantys iš modelino ir pan. Tokiu būdu siekiama išugdyti naują kūrybišką kartą, teigia dekoratorė Eglutė Deko „Dekostudija“ savininkė.

Rankdarbių vis augantį populiarumą rodo žmonių noras įvairias šventes švęsti kūrybinėse dirbtuvėse. Švenčiami mergvakariai, gimtadieniai, įvairių firmų gimtadieniai ir pan. Auga paklausa pradinių klasių moksleivių tarpe švęsti gimtadienius kūrybinėje erdvėje. Čia vaikai sukuria ne tik savo rankomis dekupažuotą dėžutę ar lėkštę, gamina papuošalus, daro mozaikas, pina papuošalus iš gumyčių, bet ir gerai praleidžia laiką, o pasidarytus daiktelius, parsineša visi svečiai kaip atminimo dovanėles.

Priemonių šiuolaikiniams rankdarbiams rasti Lietuvos tradiciniuose prekybos centruose praktiškai neįmanoma. Geriausiu atveju rasite siūlų, kūrybinių rinkinių vaikams ir tradicinių priemonių rankdarbiams. Elektroninės rankdarbių priemonių parduotuvės Lietuvoje diktuoja madas šioje srityje, kur apstu mažai girdėtų rankdarbių pavadinimų ir priemonių jiems. Aprašymų, idėjų kūrybai ir naujų dekoravimo būdų, pamokėlių. „Dekostudija“ – el-parduotuvėje rasite visų reikalingų priemonių šiuolaikiniams rankdarbiams, dekupažui, skrebinimui, mozaikai, vaikų kūrybos lavinimui. 

Kūryba labai svarbi ir naudinga, kurdamas žmogus atsipalaiduoja, pamiršta kasdieninius rūpesčius. Tad leiskite laisvalaikį naudingai, išnaudokite ilgus ir jaukius žiemos vakarus kūrybai. Skatinkite savo vaikus kurti ir kurkite patys! Juk taip nuostabu pasijausti kūrėju, o kūrėjas slypi kiekviename iš mūsų, pažadinkime jį.

 



Jeigu ir jūs norite pačios talpinti savo receptus, rankdarbių nuotraukas su aprašymais ar tiesiog dalintis įdomiomis idėjomis svetainėje, rašykite info@mamosdienorastis.lt  Ir netrukus suteiksime Jums tokią teisę ir galimybę.

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą