Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Laukimo stebuklas > Nėštumas > Neįkainojamas virkštelės kraujas
Dalintis

Neįkainojamas virkštelės kraujas

Jau ir Lietuvoje tėvai gali padovanoti unikalią dovaną vaikams. Specialiame Kamieninių ląstelių banke www.klb.lt saugomos ląstelės iš kūdikio virkštelės kraujo visam vaikučio gyvenimui. Virkštelės kraujas – ypač vertingas dėl jame esančių  kamieninių ląstelių, naudojamų gydymui.

Kamieninės ląstelės unikalios tuo, kad gali virsti bet kuria kita organizmo ląstele. Taip jos užtikrina nuolatinį kraujo, odos ląstelių atsinaujinimą. Jos atnaujina virškinimo trakto audinius, dalyvauja kaulų lūžių, žaizdų bei kitų audinių ir organų gijimo procesuose. Seniausias kamieninių ląstelių panaudojimo pavyzdys yra kaulų čiulpų transplantacija, taikoma kraujo onkologinių ligų gydymui jau daugiau kaip 50 metų. Nuo 1988 m. pradėtas naudoti ir virkštelės kraujas kaip alternatyva kaulų čiulpams. Kodėl? Daugiau nei 70 proc. ligonių, kuriems reikėtų transplantacijos, taip ir nesulaukia tinkamo kaulų čiulpų donoro. Todėl vis plačiau  pasaulyje naudojamas kamieninių ląstelių šaltinis – virkštelės ir placentos kraujas, padėjęs pasveikti tūkstančiams žmonių.

 

Nuo ko viskas prasidėjo?

1983 m. buvo pasiūlyta naudoti virkštelės kraują, kaip alternatyvų kamieninių ląstelių šaltinį kaulų čiulpų transplantacijai. Ir jau 1988 m. Prancūzijoje buvo atlikta pirmoji virkštelės kraujo kamieninių ląstelių transplantacija, piktybine kraujo liga sergančiam berniukui. Gydymas buvo sėkmingas. Po kelerius metų Vokietijoje susikūrė pirmasis virkštelės kraujo kamieninių ląstelių bankas. Tai buvo vieni pirmųjų žingsnių Europoje moderniosios medicinos link. 2010 m. pasaulyje atlikta virš 18 000 virkštelės kraujo kamieninių ląstelių transplantacijų. Prognozuojama, kad jau 2015 m. virkštelės kraujo kamieninių ląstelių atliekamų transplantacijų skaičius viršys kaulų čiulpų.

Virkštelės kraujas labai kokybiškas, o jame esančios kamieninės ląstelės – jaunos ir gyvybingos. Kuo organizmas jaunesnis, tuo geresnės jo regeneracinės savybės. Kai gimdymo metu surenkamas virkštelės kraujas, iš jo gaunamas tam tikras kiekis kamieninių ląstelių. Jos 100 proc. tiks tam vaikui, iš kurio virkštelės buvo surinktos. Esant būtinybei jomis gali pasinaudoti ir artimi– tėvai, broliai, seserys (artimo giminaičio kamieninių ląstelių tinkamumas gali siekti net iki 50-70 proc.). Pasitaiko, kad tėveliai planuoja antrą vaiką dėl to, jog pirmajam reikalinga transplantacija. Dėl savo jaunumo ląstelės turi kur kas didesnį panaudojimo potencialią, nei kaulų čiulpai. Bet to, jos praktiškai nepasižymi atmetimo reakcija.

Šiuolaikinės technologijos leidžia ląsteles užšaldyti beveik neribotam laikui, siekiant jas išsaugoti ir panaudoti ateityje. Lietuvoje ląstelių banko paslaugomis kasmet pasinaudoja vis daugiau šeimų. Kol kas tai vienintelis toks bankas Baltijos šalyse

 

Kaip surenkamas kraujas? 

Kai šeima, besilaukianti vaikelio, nusprendžia padėti virkštelės kraujo kamienines ląsteles į audinių banką, ji pirmiausiai turi susitarti su kamieninių ląstelių banko specialistais dėl šios procedūros. Taip užtikrinama, kad bet kuriame Lietuvos mieste bus tinkamai pasiruošta. Taip pat, mama turi atlikti hepatito B bei hepatito C, sifilio, ŽIV tyrimus. Mat esant tokioms infekcijos, ląstelių rinkti negalima.

Virkštelės kraujo surinkimo procedūra – nesudėtinga, neskausminga  ir saugi. Gimus kūdikiui, užspaudus virkštelę, kraujas surenkamas į specialų sterilų maišelį ir nedelsiant gabenamas į laboratoriją Vilniuje. Laboratorijoje kamieninės ląstelės ištiriamos, nustatoma jų kokybė bei kiekybė. Tik patvirtinus jų kokybę bus imamas mokestis, išduodamas sertifikatas. Nekokybiškos ląstelės saugoti nepriimamos. Tinkamos gydymui ląstelės yra užšaldomos iki –196.C ir saugojimos skysto azoto diuaruose. Kadangi tokioje žemoje temperatūroje  nevyksta jokie biocheminiai procesai, ląstelės išliks gyvybingos daug dešimtmečių ir bus saugomos tol, kol jų prireiks jų savininkui ar artimiems giminaičiams.

Apsauga visam gyvenimui

Kamieninių ląstelių išsaugojimas - yra vienas tų dalykų, kurį būsimi tėveliai turėtų atlikti galvodami apie vaikučio ateitį. Biomedicina ir naujausios technologijos sparčiai žengia į priekį. Ypač daug nuveikta ląstelių terapiją taikant regeneracinėje medicinoje. Naudojant kamienines ląsteles atstatomos pažeistų audinių arba organų funkcijas (širdies, raumens, kvėpavimo takų, kremzlės), pavyko pacientams atauginti dantį, trachėją, kepenis, šlapimo pūslę.  Taikymo galimybes išplečia ląstelių naudojimas gydant akių ligas (glaukomą, aklumą, esant makulos degeneracijai), onkologines kraujo ligas, reumatinius susirgimus (gydant pažeistų sąnarinių kremzlių, meniskų, raiščių,kaulų defektus, artritą, stuburo smegenų pažeidimus), autoimunines ligas ( diabetą, vilkligę), neurodegeneracines nervų sistemos ligas (Alzheimerio, Parkinsono ligas, išsėtinę sklerozę, cerebrinį paralyžių, parkinsono ligą), trauminius stuburo smegenų pažeidimus, genų terapijoje.

Kodėl svarbu apie kamienines ląsteles pradėti galvoti dar besilaukiant? 

Jeigu galvojate apie būsimojo kūdikio kamieninių ląstelių išsaugojimą, geriausia kreiptis į Kamieninių ląstelių banką iki gimdymo likus porai mėnesių. Mat paskutinis mėnuo rizikingas: gimdymas gali prasidėti ir anksčiau. Be to, reikia įvertinti ir mamos sveikatos būklę, pasitarti su gimdymą prižiūrinčiu gydytoju, su kamieninių ląstelių banko specialistais ar tikrai ląstelės gali būti renkamos. Todėl geriau pradėti ruoštis iš anksto.

Kiekvienais metais tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje diagnozuojama vis daugiau naujų susirgimų onkologinėmis kraujo, imuninės sistemos ligomis. Sparčiai augant jų skaičiui, didėja donorų poreikis. Jau 20 metų kaip veikia virkštelės kraujo kamieninių ląstelių saugyklos. Jose galima išsaugoti reikalingas vaiko ląsteles, kad susirgus, akimirksniu būtų galima sulaukti savo ląstelių. Todėl vaikelio gimimo momentas – tampa vienintelė proga užtikrinti vaikui galimybę, susirgus turėti gydymui reikalingą „vaistą“. O virkštelės kraujas dėl savo regeneracinių savybių taikomas sergant leukemija, anemija, limfoma, taip pat paveldimomis imuninės sistemos, metabolizmo ligoms. Išgelbėti tūkstančiai pacientų visame pasaulyje.

Tačiau kraujo ligų gydymas - jau ne vienintelis kamieninių ląstelių panaudojimas. Ne tik onkologinių ligų atveju irgi svarbu gauti didžiulį gydymo potencialą turinčių sveikų, jaunų, energingų savo paties ląstelių, kurios gali tapti vienintele gydymo išeitimi, sergant diabetu, cerebriniu paralyžiumi, esant smegenų trauminiams pažeidimams ir kt. Daugeliu atveju, pvz., išsėtinės sklerozės, sustabdo ligos progresavimą, todėl svarbu kuo ankščiau pradėti taikyti gydymą. Todėl vis daugiau mokslininkų, medikų dirba plėtojant kamieninių ląstelių pritaikymą. Tikima, kad ateityje kamieninės ląstelės gali pakeisti daugelį vaistų nesukeliant pacientui šalutinio poveikio. 

www.klb.lt

Remtasi interneto ir žurnalų ,,Mamos žurnalas“ ,,Mama ir tėtis“ medžiaga

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



Laima Data: 2013-07-11 16:07:20
O čia galima rasti šiek tiek informacijos apie tai, kiek kamieninių ląstelių bankas kainuoja kūdikiui: http://informuotaspasirinkimas.blogspot.com/2013/06/virksteles-kraujas.html

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą