|
|
|
 |
Vaisių ir daržovių konservavimas, šaldymas, džiovinimas
|

Cukinijų mišrainė su česnakais ir krienais žiemai
| |
1,7 kg. cukinijos ar aguročio
200 ml. trintų poimidorų
100 ml. aliejaus
100 gr. cukraus
1 a.š. druskos
50 ml. acto
70 gr. krienų
50 gr. česnako.
Cukinijas pjaustome kubeliais. Česnaką smulkiname, visus ingredientus dedame į puodą ir viską verdame 30 min. Sukrečiame į stiklainius ir laikome šaltai.
|

Šaldytas prieskonių mišinys (atsargos žiemai)
| |
Turiu krapų, bazilikų. Darže išaugo petražolių, pankolių.... Nutariau pasidaryti šaldytų daržobių mišinį - paimi žiemą kubelį, meti į sriubą ir namuose pasklinda vasaros aromatas. Ir jokios apgaulės, tik rankų miklumas. Reikės: Krapų, petražolių, pamkolių ir visokių kitokių, kokias tik turite. Jei reikia, prieskoniusnuplauti, nusausinti, susmulkinti. Dėti į ledukų formeles, užpilti vandeniu ir užsaldyti. Vėliau laikyti šaldymo maišeliuose ar indeliuose. Tik nepamirškite ant dėžutės ar maišelioužrašyti, kokie prieskoniai laikomi.
|

Cukinijos su kariu
| | Įtartinai man atrodė receptas CUKINIJA SU KARIU, kai pirmą kartą pamačiau internete. Perskaičiau dariusių šį valgį atsiliepimus. Visi buvo geri. Tada pati nusprendžiau pabandyti.
Reikės:
|

Marinuoti rabarbarai
| | Netikėta, skanu, ypatinga.... Reikia: 1 kg rabarbarų stiebų, 0,5 l vandens, 250 ml obuolių acto, 1 š druskos, 8 š. cukraus, kalendrų, garstyčių sėklų, pora pipirų grūdelių, 1 žvaigždinis anyžius, baziliko. rabarbarų kotus nulupti, supjaustyti, sudėti į sterilius stiklainius. Užberti ant viršaus kalendrų, garstyčių, pipirų, anyžiaus, baziliko. |

Džiovintas ar šaldytas?
| |
nijos išradimais. Alternatyva – pasiruošti atsargas, todėl mes kasmet 5 asmenų šeimai užšaldome du pilnus didelius šaldiklius daržovių (brokolių, kalafiorų, šparaginių pupelių, mangoldų) ir uogų (braškių, aviečių, mėlynių, serbentų ir gervuogių) bei papildomai prisidžioviname pilną spintelę visokio gėrio (obuolių, kriaušių, slyvų, pomidorų, dilgėlių, salierų ir morkų lapų, garšvų, pienių žiedų, beržų lapų, špinatų ir tt). Konservavimas kažkaip visai negundo, o kaip su džiovinimu ar šaldymu? Kuris būdas pranašesnis? Šiek tiek teorijos ir asmeninės patirties. Šaldymas Šaldant prarandama mažai maistinių medžiagų. Esminia ...
|

Nemokamas supermaistas – dilgėlės
| |
Dilgėles jau kelios savaitės kaip styro po kojomis ir yra vartojamos – į kokteilius, sriubas ar salotas. Pasirinkau keletą įdomių faktų apie šį supermaistą. 100 g dilgėlių yra: Kalcio – ~50% RPN (rekomenduojama paros norma) Fosforo – ~50% RPN Geležies – ~60% RPN Beta karotino (vitamino A prekursorius) – ~260% RPN. Vitamino A – ~50% RPN. Vitaminą A organizmas sugeba kaupti, todėl truputį daugiau nei reikia nėra blogai Vitamino C – ~200% RPN (>3 kartus daugiau nei apelsinuose ar citrinose) Vitamino K – ~620% RPN. Vitaminas K irgi kaupiamas. Ląstelienos – ~30% RPN. Yra dar ir daugiau mikroelementų bei vitaminų – magnis, B1, B2, E, bet kiekiai ne tokie ...
|

Marinuotos šparaginės pupelės
| |
Marinuotos šparaginės pupelės šparaginų pupelių česnako pipirų žirnelių krapų kalendros grūdelių lauro lapelių Marinatui: 600 ml. vandens 1,5 v.š. druskos 180 gr. cukraus 150 ml. actо 9 % Nupjaustome pupelių galus. Dedame į verdantį vandenį ir 2-3 min. paverdame. Į sterilius stiklainius įmetame lauro lapelį, krapo žiedyną, pipirų žirnelių, kalendros, česnako skiltelę. Sudedame pupeles. Į vandenį beriame cukrų, druską, užviriname. Supilame actą, kelias minutes paverdame. Užpilame marinatą ant pupelių. Palaikome 10 min. Nupilame atgal į puodą, vėl užviriname, užpilame ant pupelių ir sandariai užsukame. Stiklainius apverčiame ir šiltai užklojame, ... |

Rauginti kopūstai ( atsargos žiemai )
| |
Kaip mano sesuo pasakė - pagaliau šiais metais bus ką valgyti! (suprask, praėjusią žiemą tėvai badu ją marino matyt ;-)) Taip ji pasakė pamačiusi, kad raugiame žiemai kopūstus. Reikės: 10 kg kopūstų (maždaug 4 galvos), stiklinė spanguolių, 150-170 g druskos, cukraus, jei kopūstai aitroki, bet negaliu net pasakyti kiek, nes pirkome rauginimui saldžius kopūstus, kmynų, 800 g obuolių, 1 kg morkų (jei nepatinka, galima ir mažiau įdėti), Iš nurodyto produktų kiekio priraugėme10 litrų puodą (galima naudoti ir kibirą). Gaminimas: Kopūstus supjaustyti, morkas sutarkuoti burokine tarka, obuolius perpjauti per pusę, išpjauti sėklalizdžius, jei negraži ode ... |

Daržovių ir prieskoninių žolelių šaldymas - patarimai ir keletas receptų
| |
Šaldytas prieskonių mišinys Turiu šaldytų krapų, bazilikų. Darže užaugo ir petražolės, pankoliai. Nutariau, kad reikia pasidaryti šaldytų prieskonių mišinių - paimi žiemą kubelį, meti į sriubą ir po namus pasklinda žalias vasaros aromatas :-) Ir jokios apgaulės, tik rankų miklumas :-) Reikės: krapų, petražolių, pankolių. Proporcijos: krapų - 2 dalys, petražolių - 2 dalys, pankolio - 1 dalis. Manau, kad į tokius mišinius galima įdėti ir kitų prieskonių. Kitą kartą darysiu su baziliku vietoje pankolio. Gaminimas: Jei reikia, prieskonius nuplauti, nusausinti, smulkiai supjaustyti, sumaišyti, dėti į ledukų formeles, užpilti vandeniu ir ... |

Marinuoti svogūnų žiedeliai ( atsargos žiemai )
| |
Mamos dienoraštis ir Pasididžiuojanti namų šeimininkė siūlo įdomų garnyrą:Marinuoti svogūnų žiedeliaiReikės:2,1 kg paruoštų naudojimui svogūnų (nuluptų, nuplautų),12 lauro lapelių,48 juodųjų pipirų grūdelių,12 kvapiųjų pipirų grūdelių.Marinatui reikės:1,5 l vandens,150 ml acto (naudojau obuolių 6 proc. actą),150 g druskos,40 g cukraus.Iš šio produktų kiekio padariau 6 puslitrinius (viso 3 litrus) stiklainiukus marinuotų svogūnų. Gaminimas: Svogūnus nulupti, nuplauti, supjaustyti žiedeliais. Į paruoštus stiklainius dėti po kelis laurų lapelius, po kelis kvapiuosius pipirus bei po 8 juodųjų pipirų grūdelius (recepte buvo parašyta, kad reikia ti ...
|

Marinuoti agurkai ( atsargos žiemai )
| |
MARINUOTI SMULKINTI AGURKAI Vienas bandymas konservuoti agurkus, manau, visai neblogas :-). Paragavome tik ką paruoštų keletą gabalėlių agurkų - labai geras skonis! :-) Šie agurkai tiks daržovių mišrainėms, prie riebesnės mėsos ar žuvies. Reikės: didelių peraugusių agurkų, pagal skonį obuolių acto (1 litrui vandens pyliau apie 100 ml acto), krapų, morkų, česnako, petražolių, druskos, cukraus. Padariau 3 po 0,5 l stiklainiukus, šiam kiekiui dėjau 2 valg. šaukštus druskos bei 3 valg. šaukštus cukraus. Gaminimas: Nuplautus agurkus nulupti, perpjauti pusiau, išskobti sėklas, agurką supjaustyti norimo dydžio gabaliukais. Agurko gabaliukus sudėti į puodą ... |

Cukinijų ir morkų uogienė ( atsargos žiemai )
| |
Mamos dienoraštis ir Pasididžiuojanti namų šeimininė siūlo pasigaminti neįprastą patiekalą. Ilgai žiūrėjau į šį iš pirmo žvilgsnio patikusį receptą. Tiesa, tai vėl cukinijos, bet kai turi tiek savo auginto gėrio ir dar tokio skanaus, tikrai negali išmesti, tik vaišinti draugus ir gaminti gaminti... Tik po gero mėnesio pribrendau išvirti šią uogienę.Uogienė gavosi labai skani, tokia visa traški ;-) Bet man per saldi, kaip visada ;-) Iš dvigubos produktų normos išviriau 2,5 l uogienės ir liko šaukštas paragauti - skanu! Reikės:1 kg cukinijų, 0,5 kg morkų, 0,5 kg cukraus, citrinų rūgšties pagal skonį (išspaudžiau 1 vidutinio dydžio citrin� ... |
|
|
 |
|
|
|
|
|