Dilgėles jau kelios savaitės kaip styro po kojomis ir yra vartojamos – į kokteilius, sriubas ar salotas. Pasirinkau keletą įdomių faktų apie šį supermaistą.
100 g dilgėlių yra:
◾Kalcio – ~50% RPN (rekomenduojama paros norma)
◾Fosforo – ~50% RPN
◾Geležies – ~60% RPN
◾Beta karotino (vitamino A prekursorius) – ~260% RPN.
◾Vitamino A – ~50% RPN. Vitaminą A organizmas sugeba kaupti, todėl truputį daugiau nei reikia nėra blogai :)
◾Vitamino C – ~200% RPN (>3 kartus daugiau nei apelsinuose ar citrinose)
◾Vitamino K – ~620% RPN. Vitaminas K irgi kaupiamas.
◾Ląstelienos – ~30% RPN.
Yra dar ir daugiau mikroelementų bei vitaminų – magnis, B1, B2, E, bet kiekiai ne tokie įspūdingi :).
100 g gal ir nėra labai mažai, bet susimalus žalią kokteilį suvartoti vienu kartu tikrai galima :). 100 g dilgėlių atrodo daug maž taip:
100g_dilgeliu
Gera santrauka apie dilgėles yra čia.
Keli praktiniai patarimai:
◾Dilgėles skinti jaunas.
◾Imti geriausiai viršutinius 6 lapelius.
◾Dilgėlės vartojamos iki žydėjimo, kai nutįsta “kasos” su sėklomis.
◾Rinkti geriau su guminėmis pirštinėmis :).
◾Galima užsišaldyti ar užsidžiovinti žiemai.
Prieš šaldant rekomenduojama nuplikyti ar 1-2 min. pavirti.
Į sveikatą! :)
http://www.ieskantysmenulio.lt/kunas/nemokamas-supermaistas-dilgeles/
|