Mamos dienoraštis ir Pasididžiuojanti namų šeimininkė siūlo skanaus patiekalo receptą:
KOPŪSTŲ SU GRYBAIS PYRAGAS
Reikės tešlai:
250 g sviesto arba margarino,
2-2,5 stiklinių miltų,
1 stiklinės grietinės,
1 kiaušinio,
trupučio druskos.
Reikės įdarui:
200 g šviežio kopūsto,
400 g raugintų kopūstų,
50 g sviesto,
kelių valg. šaukštų aliejaus,
300 g grybų (galima naudoti džiovintus, virtus, konservuotus),
pipirų, muskato,
krapų, petražolės (šį kartą pamiršau įdėti),
1 kiaušinis pyrago viršui patepti.
1 kiaušinis pyrago viršui patepti.
Kopūstus galima imti tik vienos rūšies arba keisti proporcijas pagal skonį, grybų dėkite kiek patinka ir kokie patinka :-)
Gaminimas:
Sviestą ar margariną sutarkuoti burokine tarka. Suberti miltus. Įdėti grietinę. Išplakti kiaušinį, supilti į ruošiamą tešlą. Įberti druskos. Viską minkyti, kol gausis vientisa masė, įdėti į šaldytuvą ar šaldymo kamerą, jei tešlos reikia skubiai.
Šviežią kopūstą supjaustyti, kepti keptuvėje su sviestu ir aliejumi. Įdėti grybus (jei džiovinti, pirma juos reikia pamirkyti, išvirti (nuoviro reikės pilti į troškinį), supjaustyti; jei marinuoti ir per rūgštūs - praplauti), raugintus kopūstus, dar patroškinti, kol išgaruos skystis. Įdėti prieskonių pagal skonį, žalumynų. Kopūstų masę atvėsinti.
Iš 2/3 tešlos iškočioti šiek tiek didesnį nei skarda lakštą, kad kraštuose tešla užsilenktų (bus patogiau sukabinti su viršutiniu tešlos sluoksniu) įkelti į popieriumi išklotą skardą. Aš kočiojau ant kepimo popieriaus, kočėlą patepusi aliejumi, kad neliptų tešla, tuomet su visu popieriumi apatinį tešlos sluoksnį įkėliau į skardą.
Ant apatinio tešlos sluoksnio sudėti įdarą, ant viršaus uždėti iš likusios tešlos iškočiotą lakštą. Abu tešlos sluoksnių kraštelius suspausti vieną su kitu. Pyragą patepti plaktu kiaušiniu.
Skanaus!