Anksčiau buvo paprotys sekmadienį prieš Užgavėnes triskart valgyti
mėsos, pirmadienį - šešiskart, o antradienį, per Užgavėnes - net dvylika
kartų, kad "per visus metus būtum riebus, sotus ir sveikas"... :0)
Įsivaizduojat?!
Reikia: 300 g miltų; 350 ml pieno; 1 kiaušinio; šaukšto lydyto sviesto; 2 nekupinų šaukštų minkšto medaus; 10 g šviežių mielių; pusės šaukštelio cukraus; žiupsnelio druskos; skysto medaus.
Pieną pašildykite, kad būtų drungnas. Miltus nusijokite į dubenį. Mieles
sutrupinkite ir gerai ištrinkite su puse šaukštelio cukraus. Užpilkite
šiek tiek pieno ir gerai išmaišykite, kol ištirps. Nuolat maišant,likusį pieną supilkite į dubenį su miltais. Masė turi
gautis vientisa, be gumuliukų. Supilkite ištirpintas mieles ir dar kartą
gerai išmaišykite. Pridenkite maistine plėvele ir palikite šiltai
maždaug valandai, kol tešla gerai pakils (aš laikiau iki 35 laipsnių
įkaitintoje orkaitėje).
Pakilusią tešlą gerai išmaišykite mediniu šaukštu. Kiaušinį ištrinkite - išplakite su dviem šaukštais minkšto medaus,
įberkite žiupsnelį druskos. Plakinį kartu su lydytu sviestu supilkite į
tešlą ir vėl išmaišykite. Gerai įkaitintoje keptuvėje iškepkite nedidelius sklindžius.