Dešimties mėnesių kūdikis per parą turėtų suvalgyti ir išgerti apia 1/9 savo svorio maisto, t.y. 1000-1200 ml. Šiuo periodu svarbiausias maistas – vis dar išleika mamos pienas, o jei jo nėra – mišinukas ar karvės pienas, skiestas trečdaliu kruopų nuoviro. Mamos pienu vaikelį reikėtų maitinti dukart per dieną po 200-220 ml.
O kitus tris dienos maitinimo kartus vaikutis turėtų suvalgyti tokį pat kiekį jau gerai žinomos daržovių ar kruopų košės. Geriausia kruopienę, pagardintą trintu obuoliu, pasiūlyti pusryčiams ir vakarienei, o pietums išvirti daržovių košės su mėsyte arba nuo šio mėnesio jau ir žuvimi.
Tą pačią dieną ir mėsos, ir žuvies kūdikiui duoti negalima. Tokios įvairovės jo skrandukas suvirškinti dar nepajėgus. Žuvies į racioną įveskite porą kartą per savaitę. Puiku, jei vaikutį kaskart supažindinsite su įvairiomis žuvies rūšimis. Žinoma, ne iškart. Specialistai pripažįsta, kad ypač vertinga menkė, jūros lydeka, plekšnė.
Kaip vaikeliui žuvį paruošti? Nuplautą, o der geriau be odelės žuvį įdėkite į verdantį vandenį ir virkite pusę valandos. Žuviai pravėsus, labai kruopščiai išrinkite ir pačias mažiausias ašakas. Tada žuvį belieka sutrinti kartu su iš kuo įvairesnių daržovių pagaminta koše. Jei vaikutis jau turi pakankamai dantukų ir nori kramtyti, galima iš žuvies gaminti ir kukuliukus. Dešimtame mėnesyje kukuliukais galima patiekti ir mėsytę.
Kaip ir prie kitų naujų produktų prie žuvies vaikutį pratinkite po truputį – pirmus kartus pasiūlykite tik kelis šaukštelius. Ir tik kai jis prie žuvies pripras, galima sumaitinti visą 50 g žuvies normą per dieną.
Kitos dešimtojo mėnesio naujovės kūdikio maisto racione – jogurtas, kefyras, varškė bei varškės sūris. Tačiau nepradėkite tą pačią dieną vaikelio maitinti ir šiais naujais pieno produktais, ir žuvimi. Jei mažylį išbertų, tokiu atveju būtų labai sunku suprasti, kuris produktas sukėlė alerginę reakciją. Geriausia, jei praeina bent savaitė nuo vienos naujos pažinties iki kitos.
Perkant jogurtą, kefyrą, varškę ar varškės sūrį, labai svarbu atkreipti dėmesį jų galiojimo laiką. Ir net nesibaigus galiojimo laikui, visada pirmiausia produkto paragaukite pati – vis dėlto jis gali būti pradėjęs gesti. Tokiu atveju vaikelio maitinti šiuo produktu negalima. Jis suviduriuos. Pieniško produkto gedimo ženklas – rūgštokas skonis ar kvapas. Kūdikiui tinka tik patys šviežiausi produktai.
Net jei vaikas alergiškas pienui, greičiausiai kefyras jam nepakenks. Pastebėję, kad šį gėrimą vaikas mėgsta, galite jam įpilti 120 ar net 200 g kefyro. Rekomenduotina vaikeliui, kuris alergiškas pienui, duoti net 210 g. kefyro per dieną. Tuo tarpu rūgpienio vaikui iki vienerių metų specialistai gerti nepataria.
Dešimtame gyvenimo mėnesyje rekomenduojamą jogurtą reikėtų ne pirkti parduotuvėje, o pagaminti namie. Tai labai paprasta. Tiesiog kefyrą sumaišykite su trintomis uogomis ar vaisiais. Jei jogurtą vis dėlto nusprendėte pirkti parduotuvėje, bent jau išrinkite, kad jame būtų kuo mažiau įvairių priedų: stabilizatorių, konservantų, dažų, saldiklių, dirbtinių kvapų ir pan. Būtent šie ingredientai vaikučiui gali sukelti alergines reakcijas.
Vaikui sveikiausia pati paprasčiausia 9-12 proc. riebumo varškė. Ją taip pat galite pagardinti trintais vaisiais, uogomis, namie virtu nesaldžiu džemu ar uogiene. Pradėję nuo šaukštelio ar dviejų, po savaitės varškės galite vaikučiui sumaitinti jau pilną dienos normą – 50 g.
Jei labai norite pavaišinti mažylį šokoladu glaistytu sūreliu, būtinai pati nuvalgykite šokoladą. Iki vienerių metų tokio sudėtingo maisto vaikelio skrandukas priimti negali.
Nepamirškite kaip ir ankstesniais mėnesiais vaikeliui karts nuo karto pasiūlyti trintų vaisių ar uogų. Puiku, jei jos augintos namie arba rinktos miške. Dešimtame mėnesyje be vienintelio iki šiol ragauto egzotinio vaisiaus banano, galima išbandyti ir kivį. Vietoje vaisių ar uogų tyrės mažylį galima pamaloninti ir natūraliomis namie spaustomis Lietuvoje augančių vaisių ar uogų sultimis. Tik nuo morkų sulčių iki 12 mėnesio susilaikykite. Jų mažylio organizmas dar nepasiruošęs priimti.
Maisto produktai, tinkami dešimties mėnesių kūdikiui
Daržovės
|
Aliejus, sviestas
|
Vaisiai, uogos
|
Mėsa
|
Kruopų košė
|
Žuvis vertingiausia
|
Kiti produktai
|
bulvė,
morka, kopūstas,
brokolis,
žiedinis
kopūstas,
agurotis,
cukinija,
patisonas
|
alyvuogių,
sojų,
kukurūzų,
saulėgrąžų,
rapsų.
Geriausia šaltuoju būdu spaustas, nerafinuotas
|
Švieži.
Geriausia augantys Lietuvoje.
Bet galima paragauti ir banano bei kivio
|
galvijų,
triušiena,
kartais –
neriebi kiauliena ir paukštiena
|
ryžių,
grikių,
avižų,
miežių,
kukurūzų,
rugių,
sorų,
manų.
Gaminant košę, jau galima naudoti 50-100 ml. karvės pieno
|
menkė,
jūros lydeka,
plekšnė
|
Kefyras,
jogurtas,
varškė,
varškės sūris;
duona
|
Parengė Audronė Pociutė