Mama - tai angelas žemėje (nežinomas autorius)

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Kūdikis > Maitinimas > Vienuolikto mėnesio naujovės – kiaušinis, pupelės, persikas
Dalintis

Apie vienuoliktą – dvyliktą mėnesį vaikučiui jau galima paragauti minkštai virto kiaušinio. Kodėl ne kieto? Minkštas lengviau virškinamas. Tačiau visgi kiaušinį reikėtų pavirti ne trumpiau kaip 5 minutes. Kitaip nežus vaikui ypač pavojingos salmonelės, kurių gali būti likę ant kiaušinio lukšto. Kitos apsisaugojimo nuo salmonelių priemonės: neimkite įtrūkusio kiaušinio, prieš verdant jį gerai nuplaukite, į vandenį įpilkite truputį acto ar citrinos rūgšties.
 
Vaikučio pažintį su kiaušiniu reikėtų pradėti nuo trynio. Tai vertingiausia kiaušinio dalis.
 
Kiaušinio patiekimo kūdikiui būdų yra daugybė. Galima duoti kiaušinio vieno, ypač trynio. Galima įsukti į daržovių košę. Galima įmušti į mėsos ar žuvies kukuliukus. Bet kepti omleto vienuolikos mėnesių kūdikiui dar neskubėkite. Neapskrudusį omletą galės išbandyti po mėnesio.  
 
Neretas reiškinys pirmąkart paragavus vištos kiaušinio - alerginė reakcija. Tokiu atveju medikai pataria išbandyti putpelės kiaušinį. 
 
Vienuolikos mėnesių amžiaus vaikučio poreikį numalšinti dygstančių dantukų skausmą ir dantenų niežėjimą tėveliai gali duodami jau ne tik duonos kriaukšlelę, bet ir riestainį ar sausainį. Bet tokio amžiaus vaikučiui parinkite kuo paprastasnį – neriebų, nesaldų, be konservantų, saldiklių ir kitų kenksmingų medžiagų. Ir vis dar tokio amžiaus vaikučio su džiūvėsiu ar sausainiu nepalikite be priežiūros. Galimybė užspringti vis dar yra. 
 
Dar viena naujovė, su kuria rekomenduojama susipažinti vienuoliktame gyvenimo mėnesyje – pupelės. Ši Lietuvos daržuose auganti daržovė labai baltyminga ir vertinga. Tačiau gana sunkiai virškinama, todėl jaunesniame amžiuje ji nerekomenduojama. Tik baigiantis pirmiesiems gyvenimo metams ji jau gali paįvairinti košyčių sudėtį.
 
Į pirmų metų pabaigą galima paragauti ir dar vieno šiltų kraštų vaisiaus – persiko. Pradėkite nuo mažų kiekių šio vaisiaus minkštimo. Vėliau galima suvalgydinti ir daugiau, tačiau neduokite vaikui vaisiaus luobelės bei būtinai išimkite kauliuką. Persikai stirptina virškinimo liaukų sekreciją, gerina širdies veiklą, bet šių vaisių negalima cukralige sergančiam ar nutukusiam vaikui. Parduotuvėje rinkitės šiuos vaisius nepažeista luobele. 
 
Vienuolikos mėnesių vaikutis jau pratinasi valgyti savarankiškai – pats bando laikyti šaukštą. Reikėtų žinoti, kad tai tik pamokos ir bandymai. Pilnai pavalgyti vaikutis gali tik maitinant gerai šį meną išmanančiam vyresniam žmogui.
 
 
Maisto produktai, tinkami vienuolikos mėnesių kūdikiui
 
Daržovės
Aliejus
Švieži vaisiai ir uogos
Mėsa
Kruopų košė
Pieno produktai
Žuvis
bulvė,
morka,
kopūstas,
brokolis,
žiedinis
kopūstas,
agurotis,
cukinija,
patisonas,
pupelė
alyvuogių,
sojų,
kukurūzų,
saulėgrąžų,
rapsų.
Geriausia šaltuoju būdu spaustas, nerafinuotas.
Sviestas
Geriausia augantys Lietuvoje. Bet galima paragauti ir banano,
Kivio,
persiko
galvijų,
triušiena,
kartais - neriebi kiauliena ir paukštiena,
kiaušinis.
ryžių,
grikių,
avižų,
miežių,
kukurūzų,
rugių,
sorų,
manų Gaminant košę, galima pilti 50-100 ml. karvės pieno
Kefyras,
jogurtas,
varškė,
varškės,
sūris
vertingiausia menkė,
jūros lydeka
ir plekšnė
Parengė Audronė Pociutė

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą