Prieš dešimt – penkiolika metų vaikų gydytojai 3 savaičių kūdikiams skirdavo sulčių, o pirmąsias košes ragaudavo 3-4 mėnesių mažyliai. Šiandien pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja iki pusės metų kūdikį maitinti tik motinos pienu, nereikia duoti jokios arbatos ar vandens. Motinos pienas patenkina visus kūdikio poreikius. Kai vaikas sulaukia šešių mėnesių, jam išdygsta pirmieji dantys, pats metas paragauti ir rimtesnio valgio. Kuri košė yra geresnė: išvirta mamos ar parduotuvėje nupirkta specialiai kūdikiui pagaminta košė?
Pediatrė ir vaikų psichiatrė Aurima Dilienė pataria mamoms pirmiausia pratinti kūdikius prie daržovių košės. Paprastai pradedama yra nuo daržovių. “Kadangi šiais laikais visi vaikai yra labai alergiški, gydytojai gastroenterologai siūlo pradėti nuo košės, išvirtos iš vienos daržovės”, - sako A.Dilienė. Jos teigimu, moliūgas yra pati neutraliausia, lengviausiai virškinama daržovė, todėl jis labai tinka iš karto po motinos pieno. Jeigu vaikučio organizmas neparodo jokios nepageidaujamos reakcijos, vėliau prie moliūgo galima pridėti bulvę. Pasak gydytojos, yra nustatyta, kad morkos daugeliui vaikų sukelia alergiją, tad jų į košę reikia dėti vėliausiai ir žiūrėti, ar neatsiranda bėrimų. Taip palaipsniui vaikutį galima įpratinti valgyti kelių daržovių košes, jas pagardinus šaukšteliu aliejaus.
Ar ilgai reikia virti daržoves?
Pasak A.Dilienės, daržoves reikia išvirti, kad jos būtų kuo minkštesnės. Kūdikio maistas turi būti labai gerai sutrintas. “Kai jis jau turės pilną komplektą dantų, galės kramtyti, galima palikti ir nedidelių gabalėlių, bet vaikutis, kuris ką tik žindė, nesupranta, kad dabar jam jau reikia ryti, jam sunku laikyti burnoje kietą maistą, todėl reikia sutrinti jį kuo smulkiau”, - sako pediatrė. Gydytoja pataria mamoms nebijoti, kad mažylis spjaudys maistą, terliosis ir springs, reikia jį stebėti ir neskubinti vaikelio. “Būna kartais taip, kad tiesiog ateina kažkoks momentas ir vaikas pradeda normaliai ryti. Kaip, tarkim, staiga ir vaikščioti pradeda vieną dieną, nors ir treniravosi du mėnesius, ar pradeda kalbėti, taip ir su tuo rijimu, jam tiesiog reikia užaugti iki to”, - sako A.Dilienė.
Kaip gaminti košę? Mama išverda daržoves, jas sutrina, ar reikia dar kokių priedų? Gal košę skiesti nutrauktu mamos pienu? Pediatrė A.Dilienė sako, nusitraukinėti pienuko nerekomenduojama, užtenka duoki pažįsti, kai vaikutis jau būna pavalgęs košės. Gydytojos nuomone, jei košė per tiršta galima praskiesti tuo pačiu vandeniu, kuriame virė daržovės. “Vanduo yra geras dalykas, vandenį mes visi vartojame ir nereikia jo bijoti”, - sako gydytoja.
Iš kokių daržovių galima virti košes kūdikiams?
Pasak pediatrės A.Dilienės, tinka visos daržovės. Ir brokoliai, ir žiediniai kopūstai, ir morkos (jei nėra alerginės reakcijos), ir bulvės, netgi porai, jų labai nedideliais kiekiais galima įdėti kaip prieskonį. Tik burokėlių medikė siūlo paragauti šiek tiek vėliau.
Į kūdikio košę nereikia berti nei druskos, nei cukraus, mitybos ekspertai rekomenduoja jas pagardinti šaukšteliu aliejaus arba šviežio nesūdyto sviesto. Netinka jokie riebalų mišiniais ar margarinas.
Kruopų košės
Kai vaikas įpranta valgyti daržovių košę, metas pragauti ir kruopų. Pediatrė ir vaikų psichiatrė Aurimą Dilienė kartais pataria šią mitybos specialistų rekomenduojamą tvarką sukeisti vietomis. “Tai priklauso nuo vaiko. Neišnešioti kūdikiai, mažiau valgūs, smulkučiai ar šiaip sunkiau augantys vaikai gali vietoj daržovių pradėti ragauti kruopų košes. Kad jie svorio daugiau priaugtų”, - sako gydytoja A.Dilienė.
Renkantis kruopas košei, medikė pataria mamoms atsižvelgti į vaikų virškinimą. “Jeigu vaiko viduriai normalūs, galima virti bet kokią košę: ir ryžių, ir avižų, ir grikių. Manai labiau tinka mažiau įmitusiems vaikiukams”, - pataria A.Dilienė. Ji rekomenduoja pradėti valgyti košes nuo vienos rūšies kruopų. “Ryžių košė labiau tinka, kai vaiko viduriai yra skystesni, jie labiau kietina. Avižos yra labiau rūpesnės savo struktūra, jos labiau skatina peristaltiką. Grikių košė tikrai ne visi vaikai mėgsta, bet galima bandyti. Ji tokia neutralesnė, bet tikrai nekietinanti vidurių”, - sako gydytoja.
Mamos virta ar parduotuvėj pirkta?
Daugelis mamų įsitikinę, kad tik namuose gamintos košės yra vertingos vaikams, tačiau vaikų gydytojai ramina, kad ir parduotuvėje nupirktos košės, tyrelės, pagamintos specialiai kūdikiams yra puikūs produktai. “Jeigu mes gyvename civilizuotoje visuomenėje, tai ir naudokimės visais jos pasiekimais. Reikia prisitaikyti ir neapsunkinti savo gyvenimo. Jeigu reikia kažkur toli važiuoti, tai geriau nusipirkite tyreles ir nebus nieko labai blogo. Jeigu yra daržas po nosimi, tai tada daržovių tyreles pirkti būtų tiesiog “nuodėmė”, - sako gydytoja A.Dilienė.
Vaikų gydytoja Virginija Januškevičienė pastebi, kad rudenį, jeigu mama turi ekologiškų daržovių, turi ruošti maistą pati, tačiau turi žinoti, kaip tą daryti. “Labai svarbu, kad maistinės medžiagos nesuirtų, vaikas gautų tinkamą kiekį kalorijų, gautų vertingų baltymų ir t.t.”, - sako gydytoja R.Januškevičienė. Pasak gydytojos, ruošiant maistą namuose yra sunku paruošti maistą taip, kad nesuirtų maistinės medžiagos, ne kiekvienai mamai užtenka tų žinių, kaip teisingai išvirti ir paruošti vertingą košę. “Ne visada naminis maistas būna vertingas. Pramoniniu būdu paruoši maisto produktai kūdikiams, tai tiek sauso kruopų košės, tiek vaisių tyrelės, daržovių tyrelės su mėsa yra subalansuotas maistas. Jame nėra suardytos maistinės medžiagos, jos yra tokio kiekio, kokio reikia pagal augančio kūdikio poreikį”, - sako gydytoja V.Januškevičienė.
Pediatrės teigimu, specialiai kūdikiams pagamintose košėse nėra konservantų, nors kartais pasigirsta tokia klaidinga nuomonė. Pagal įstatymą į kūdikių maistą yra griežtai draudžiama dėti bet kokius konservantus, sintetinius dažus, visus kitus maistinius priedus, tirštiklius, emulsiklius ir t.t. Pediatrės teigimu, kūdikiams skirti produktai išlaiko maistinę vertę ir be konservantų todėl, kad paruošti jie yra sterilizuojami ir uždaromi vaakumo būdu.
Kantrybės! Kantrybės! Kantrybės!
Vaikams gana sunku įprasti valgyti košęs, ir nesvarbu, ar mamų virtas ar parduotuvėje nupirktas. Mamos neretai skundžiasi: verdu, verdu, trinu, malu, o kūdikis ima ir išpurškia kelių valandų triūsą ant virtuvės sienų... Gydytoja A.Dilienė pataria mamoms apsišarvuoti kantrybe ir pratinti vaiką pamažu. “Pasikabinkite, mamos, plakatą virtuvėje ant sienos: “Kantrybės”. Didelėmis raidėmis užrašykite tą žodį “Kantrybės!” ir viskas bus gerai, - šypsosi A.Dilienė. - Du mėnesiai prabėgs kaip viena diena ir vaikas išmoks. Iš savo praktikos galiu pasakyti, kad vaikai labiau mėgsta vaisius. Jie yra saldūs, juos valgyti sveika. Jie yra naudingi žarnyno peristaltikai ir visam kitam. Maišykite košes su vaisiais, jos bus skanesnės, vaikai noriau valgys. Tokiu būdu ir išmoks kramtyti, ryti. Sumaišyta su vaisių tyrele kruopų košė pasidaro tokia skanesnė, ir lengvesnė, ne tokia gliti. Ją skaniau valgyti, pačios paragaukim ir pamatysim”. Gydytoja Aurima Dilienė pati augina penkis vaikus.
Auksė Kontrimienė
|