Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Susitikime virtuvėje > Desertai > Velykų desertai
Dalintis

Velykiniai sausainiai

Šeštadienį sėdėjau iki išnaktų, kol pabaigiau šiuos sausainius. Bet galutinis rezultatas vertėjo triūso: visiems labai patiko zuikučiai, avelės, antytės ir gėlytės. Tik spalvos neryškios, nes viską labai natūraliai dariau. Nėra čia jokių dirbtinų dažiklių.

Reikės:

120 g cukraus,
250 g sviesto,
375 g miltų,
1 nutarkuoto apelsino žievelės,
2 šaukštų apelsinų sulčių,

Glajui:

200 g miltinio cukraus,
2 šaukštai pieno,
2 šaukštai citrinos sulčių.

Sviestą ištrinti su cukrumi, apelsino žievele ir apelsinų sultimis. Suminkyti su miltais ir padėti tešlą į šaldytuvą atšalti ir susistovėti. Aš laikiau per beveik parą. buvo pats tas, tešla kieta ir patogi darbui.

Tešlą dar kartą perminkyti. Geriausia atsipjauti po nedideli gabaliuką ir labai jos nelaikyti tarp rankų, nes sviestas tirpsta ir tešla tyžta. 
Iškočioti norimo storio lakštus ir velykinėmis sausainių formelėmis išspausti figūrėles. Aš lakštus dariau tik kelių milimetrų storio. Taip ir sausainių daugiau gaunasi ir man skaniau valgyti plonučius. 
Sausainėlius išdėlioti kepimo popieriumi išklotoje skardoje, prieš šaunant į orkaitę viršų patepti kiaušinio plankiniu. Jei tepsite glajumi, kiaušinio plakiniu netepkite. Sausainiai bus daug gražesni ir tepsis paprasčiau.
Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 8 - 10 min., kol gražiai pagels. Nors mano sausainiai buvo ploni, pepe ir ilgaiu, apie 15 minučių. Iškepusius sausainius ataušinti ir papuošti glajumi.
 
Glajui nedideliame dubenėlyje cukraus miltelius sumaišyti su pienu ir citrinų sultimis. Turi gautis vienalytė masė. Ja aptepti sausainius. Jei norite, gal glajus būtų spalvotas, įlašinkite valgomųjų dažų, arba naudokite tą, ką turite virtuvėje. Rožinei spalvai naudojau braškių sirupą, geltonai - apelsino tarkuotą žievelę, rudai - kakavos miltelius.

Skanaus
 
Velykinis ragaišis
 

Penktadienį iškepiau labai skanią duonelę - Velykų ragaišį. Iš pradžių maniau, kad bus labai sunku, bet paskui gavosi pim pam ir viskas. Originalus receptas ne mano, imtas iš vieno žurnaliuko. Bet kadangi eilinį kartą nepavykom man sekti receptūros, nes vis pridedu tai tą, tai aną nuo savęs, tai gavosi jau mano receptas.

Reikės:

25 g gyvų mielių,
apie 6 g sausų mielių (1 pakelis su trupučiu),
130 g cukraus + 4 šaukštų,
1,5 stikl. pieno (380 ml),
1.100 g miltų+ 300 g minkymui,
200 g didelių razinų be kauliukų,
110 g sviesto (kitą kartą naudosiu aliejų, tada duona ilgiau išliks šviežia),
4  kiaušinių,
10 g druskos (1/2 šaukštelio).

Mieles reikia ištrinti su cukrumi, kol ištirps (pagal originalų receptą reikia dėti tik dalį cukraus, na ir šiaip, jo ten gerokai mažiau. Bet šį kartą cukraus padauginimas buvo visiškai ne pro šalį. Saldumo gavosi pats tas).
Ištirpusias mieles supilti į pašildytą pieną, suberti pusę miltų (paliekant miltus skirtus minkymui) ir gerai išmaišyti. Gautą tešlą gausiai apibarstyti miltais, šiltai uždengti ir palikti pastovėti šiltoje vietoje, kad pakiltų. Aš tai visada mielinę tešlą kišu į pakaitintą iki 50ºC orkaitę ir ten palaikau apie pusvalandį. Tešla man padvigubėja.
Kol tešla kyla pasiruošti razinas ir kitus produktus.
Razinas nuplauti, apdžiovinti ir apvolioti miltuose. Taip jos geriau pasiskirstys tešloje. Trynius sutrinti su 4 šaukštais cukraus. Atskirame inde suplakti iki purumo baltymus. Pakilusią tešlą išimti iš orkaitės. Ji tada nuslūgsta. Jei ne, nieko tokio. Ją reikia gerai išmaišyti ir suberti likusius miltus (be skirtų minkymui), supilti išlydytą sviestą, trynius, baltymus, suberti razinas, pagardinti druska ir gerai išminkyti.
 
Tešlą išversti ant gausiai miltai pabarstyto stalviršio ir minkyti, kol tešloje atsiras oro pūslelės ir ji nebelips prie rankų. Po to paviršių išlyginti, patepti riebalais (vartojau aliejų), kad nedžiūtų, uždengti ir laikyti šiltoje vietoje (orkaitėje), kol dar kartą pakils. Šį kartą tešla jau tiek daug nebepakyla nes būna gerokai sunkesnė. Šiame etape tešlą dalinau i dvi dalis, nes man pasirodė, kad gausis per didelis kepalas. Ir labai gerai padariau, nes kepaliukai ir taip buvo gana dideli.
Tešlą atsargiai sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą, leisti dar šiek tiek pakilti, patepti paviršių plaktu kiaušiniu ir kepti apie 45 - 60 minutes 170º - 180ºC orkaitėje. Iškepusio ragaišio neišimti. Leisti  atvėsti skardoje.
.
.
 Velykų vainikas su šokoladu
. 
Nors ir vadinasi šis pyragas "Velykų vainikas", kepu jį tikrai ne kartą metuose per Velykas :-). Vaikams patinka pyragas su šokolado gabaliukais, taigi pradžiuginu draugų vaikus ir eilinį savaitgalį :-)
Reikės:
2 kiaušinių
170 g miltinio cukraus
1 pakelis vanilinio cukraus
150 g šokolado (aš dedu 2 plyteles po 100 g - skaniau)
1/8 l aliejaus
1/8 l grietinės
2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių
250 g miltų
žiupsnelis druskos
sviesto, džiūvesėlių
Gaminimo eiga:
Kiaušinius išplakti su cukrumi, druska ir vaniliniu cukrumi. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais. Aliejų sumaišyti su grietine ir pamažu supilti į miltus. Viską išmaišyti, bet neplakti. Į šią masę supilti kiaušinių plakinį ir suberti pjaustytą arba tarkuotą šokoladą (kuo smulkesni šokolado gabaliukai, tuo tamsesnis iškeps pyragas. Aš pjaustau, nes man patinka šviesus pyragas ir šokolado gabaliukai jame).
Tuščiavidurę kekso formą (24 cm skersmens) ištepti plonai sviestu, pabarstyti džiūvesėliais (vienu metu barstydavau manų kruopomis, bet jos lieka kietokos). 
Tešlą supilti į formą ir dėti ant žemiausios orkaitės lentynėlės. 
Kepti 175ºC temperatūroje apie 55 minutes. Iškeptą vainiką išimti iš formos tik po 15 min., kai šiek tiek atvės.
Plastiko maišeliuose šaltoje vietoje pyragą galima laikyti apie savaitę (nors tikrai gulėjo pas mus ir ilgiau - viskas jam buvo gerai) :-)
Jei labai neturite laiko arba baisiai jau tingite atlikti daugiau veiksmų, galima visus produktus sumesti į kombainą ar plaktuvą, ir tešlą padaryti greituoju būdu :-) Tik šokoladą įdėkite pabaigoje.

Velykinis pyragas "Narcizas"

 
Visada jaučiu atėjusį pavasarį ir artėjančias Šv. Velykas, kaip pamatau pražydusius pirmuosius narcizus... Vakar parsinešiau Šv.Velykų stalui papuošti pavasarinių narcizų puokštę. O koks Velykų stalas be Velykinio pyrago? Tad štai ir receptas dvispalvio pyrago "Narcizas", kuris papuoš kiekvieną šventinį stalą. Gražių Jums švenčių, mielieji! 
 

Pyragą kepiau 24 cm skersmens ir 10 cm aukščio silikoninėje žiedo formoje

Matavimui naudojama 200 ml. stiklinė

Balta tešla:

6 kiaušinio baltymai
1,5 a.š. citrinos sulčių
0,5 a.š. druskos
2/3 stiklinės cukraus pudros
1/2 stiklinės miltų
1 a.š. vanilinio cukraus arba keli lašai vanilės esencijos

Geltona tešla:

6 tryniai
pusės citrinos tarkuotos žievelės arba keli lašai citrinų esencijos
1/4 a.š. druskos
3/4 stiklinės cukraus pudros
3/4 stilkinės miltų
1 a.š. kepimo miltelių
1/4 stiklinės karšto vandens

Glajui:

3 v.š. citrinų sulčių
200 gr. cukraus pudros

Balta tešla. Baltymus plakam mikseriu, kol suputos. Tuomet supilam citrinos sultis ir druską. Plakam tol, kol baltymai jau laikys savo formą, paviršius bus lygus (be akučių), bet neplakam iki visiško standumo! Konsistencija turi priminti tirštą grietinę. Miltus su cukraus pudra persijojam 4 kartus. Sumaišom su vaniliniu cukrumi. Jei naudosit esenciją, tai tiesiog įlašinkit į baltymus. Birius produktus beriame į baltymus ir labai atsargiai šaukštu, kad nesukristų baltymai, išmaišome iki vientisos masės. Turi gautis puri tešla. Sudedame ją į aliejumi išteptą žiedo formą ir pastatome į šalį.

Geltona tešla. Trynius plakame 3 min. mikseriu. Suberiame citrinos žievelę arba citrinos esenciją, druską ir palaipsniui plakdami beriame cukraus pudrą. Plakame, kol gausime purią, šviesiai gelsvą masę, padidėjusią bent 2 kartus. Miltus su kepimo milteliais persijojame 4 kartus. pakaitom po truputį pilame karštą vandenį ir miltus visą tą laiką plakdamį mikseriu (šaukštas vandens, 2 šaukštai miltų ir t.t., kol supilame viską). Atsargiai supilame geltoną tešlą ant baltos. Kepame 160 C įkaitintoje orkaitėje 40-50 min. Silikoninėje formoje man iškepė per 40 min. Metalinėje galbūt keps ilgiau - reikia tikrinti tešlos vidų mediniu pagaliuku.

Glajus. Dubenyje šaukštu išsukame sultis su cukraus pudra iki vientisos masės. Apliejame pyragą. Stingdome šaldytuve. Skanaus!

P.S. Labai minkštas, tiesiog orinis pyragas... Nėra saldus, bet pakankamai saldumo suteikia saldus glajus. Glajui galite naudoti ir kitas sultis, pvz. apelsinų, mandarinų. Aš dėjau kelis kaimiškus kiaušinius, todėl geltona tešla tokios ryškios spalvos :)

Skanaus!

 

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą