Tešlą
dar kartą perminkyti. Geriausia atsipjauti po nedideli gabaliuką ir
labai jos nelaikyti tarp rankų, nes sviestas tirpsta ir tešla tyžta.
Iškočioti
norimo storio lakštus ir velykinėmis sausainių formelėmis išspausti
figūrėles. Aš lakštus dariau tik kelių milimetrų storio. Taip ir
sausainių daugiau gaunasi ir man skaniau valgyti plonučius.
Sausainėlius
išdėlioti kepimo popieriumi išklotoje skardoje, prieš šaunant į orkaitę
viršų patepti kiaušinio plankiniu. Jei tepsite
glajumi, kiaušinio plakiniu netepkite. Sausainiai bus daug gražesni ir
tepsis paprasčiau.
Kepti
iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 8 - 10 min., kol gražiai pagels.
Nors mano sausainiai buvo ploni, pepe ir ilgaiu, apie 15 minučių.
Iškepusius sausainius ataušinti ir papuošti glajumi.
Glajui
nedideliame dubenėlyje cukraus miltelius sumaišyti su pienu ir citrinų
sultimis. Turi gautis vienalytė masė. Ja aptepti sausainius. Jei norite,
gal glajus būtų spalvotas, įlašinkite valgomųjų dažų, arba naudokite
tą, ką turite virtuvėje. Rožinei spalvai naudojau braškių sirupą,
geltonai - apelsino tarkuotą žievelę, rudai - kakavos miltelius.
Skanaus
Velykinis ragaišis
Penktadienį
iškepiau labai skanią duonelę - Velykų ragaišį. Iš pradžių maniau, kad
bus labai sunku, bet paskui gavosi pim pam ir viskas. Originalus
receptas ne mano, imtas iš vieno žurnaliuko. Bet kadangi eilinį kartą
nepavykom man sekti receptūros, nes vis pridedu tai tą, tai aną nuo
savęs, tai gavosi jau mano receptas.
Reikės:
25 g gyvų mielių,
apie 6 g sausų mielių (1 pakelis su trupučiu),
130 g cukraus + 4 šaukštų,
1,5 stikl. pieno (380 ml),
1.100 g miltų+ 300 g minkymui,
200 g didelių razinų be kauliukų,
110 g sviesto (kitą kartą naudosiu aliejų, tada duona ilgiau išliks šviežia),
4 kiaušinių,
10 g druskos (1/2 šaukštelio).
Mieles
reikia ištrinti su cukrumi, kol ištirps (pagal originalų receptą reikia
dėti tik dalį cukraus, na ir šiaip, jo ten gerokai mažiau. Bet šį kartą
cukraus padauginimas buvo visiškai ne pro šalį. Saldumo gavosi pats
tas).
Ištirpusias
mieles supilti į pašildytą pieną, suberti pusę miltų (paliekant miltus
skirtus minkymui) ir gerai išmaišyti. Gautą tešlą gausiai apibarstyti
miltais, šiltai uždengti ir palikti pastovėti šiltoje vietoje, kad
pakiltų. Aš tai visada mielinę tešlą kišu į pakaitintą iki 50ºC orkaitę
ir ten palaikau apie pusvalandį. Tešla man padvigubėja.
Kol tešla kyla pasiruošti razinas ir kitus produktus.
Razinas
nuplauti, apdžiovinti ir apvolioti miltuose. Taip jos geriau
pasiskirstys tešloje. Trynius sutrinti su 4 šaukštais cukraus. Atskirame
inde suplakti iki purumo baltymus. Pakilusią tešlą išimti iš orkaitės.
Ji tada nuslūgsta. Jei ne, nieko tokio. Ją reikia gerai išmaišyti ir
suberti likusius miltus (be skirtų minkymui), supilti išlydytą sviestą,
trynius, baltymus, suberti razinas, pagardinti druska ir gerai
išminkyti.
Tešlą
išversti ant gausiai miltai pabarstyto stalviršio ir minkyti, kol
tešloje atsiras oro pūslelės ir ji nebelips prie rankų. Po to paviršių
išlyginti, patepti riebalais (vartojau aliejų), kad nedžiūtų, uždengti
ir laikyti šiltoje vietoje (orkaitėje), kol dar kartą pakils. Šį kartą
tešla jau tiek daug nebepakyla nes būna gerokai sunkesnė. Šiame etape
tešlą dalinau i dvi dalis, nes man pasirodė, kad gausis per didelis
kepalas. Ir labai gerai padariau, nes kepaliukai ir taip buvo gana
dideli.
Tešlą
atsargiai sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą, leisti dar šiek
tiek pakilti, patepti paviršių plaktu kiaušiniu ir kepti apie 45 - 60
minutes 170º - 180ºC orkaitėje. Iškepusio ragaišio neišimti. Leisti
atvėsti skardoje.
.
.
Velykų vainikas su šokoladu
.
Nors ir vadinasi šis pyragas
"Velykų vainikas", kepu jį tikrai ne kartą metuose per Velykas :-).
Vaikams patinka pyragas su šokolado gabaliukais, taigi pradžiuginu
draugų vaikus ir eilinį savaitgalį :-)
Reikės:
2 kiaušinių
170 g miltinio cukraus
1 pakelis vanilinio cukraus
150 g šokolado (aš dedu 2 plyteles po 100 g - skaniau)
1/8 l aliejaus
1/8 l grietinės
2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių
250 g miltų
žiupsnelis druskos
sviesto, džiūvesėlių
Gaminimo eiga:
Kiaušinius išplakti su cukrumi,
druska ir vaniliniu cukrumi. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais.
Aliejų sumaišyti su grietine ir pamažu supilti į miltus. Viską
išmaišyti, bet neplakti. Į šią masę supilti kiaušinių plakinį ir suberti
pjaustytą arba tarkuotą šokoladą (kuo smulkesni šokolado gabaliukai,
tuo tamsesnis iškeps pyragas. Aš pjaustau, nes man patinka šviesus
pyragas ir šokolado gabaliukai jame).
Tuščiavidurę kekso formą (24 cm
skersmens) ištepti plonai sviestu, pabarstyti džiūvesėliais (vienu metu
barstydavau manų kruopomis, bet jos lieka kietokos).
Tešlą supilti į formą ir dėti ant žemiausios orkaitės lentynėlės.
Kepti 175ºC temperatūroje apie 55 minutes. Iškeptą vainiką išimti iš formos tik po 15 min., kai šiek tiek atvės.
Plastiko maišeliuose šaltoje
vietoje pyragą galima laikyti apie savaitę (nors tikrai gulėjo pas mus
ir ilgiau - viskas jam buvo gerai) :-)
Jei labai neturite laiko arba
baisiai jau tingite atlikti daugiau veiksmų, galima visus produktus
sumesti į kombainą ar plaktuvą, ir tešlą padaryti greituoju būdu :-) Tik
šokoladą įdėkite pabaigoje.
Velykinis pyragas "Narcizas"
Visada
jaučiu atėjusį pavasarį ir artėjančias Šv. Velykas, kaip pamatau
pražydusius pirmuosius narcizus... Vakar parsinešiau Šv.Velykų stalui
papuošti pavasarinių narcizų puokštę. O koks Velykų stalas be Velykinio
pyrago? Tad štai ir receptas dvispalvio pyrago "Narcizas", kuris papuoš
kiekvieną šventinį stalą. Gražių Jums švenčių, mielieji! Pyragą kepiau 24 cm skersmens ir 10 cm aukščio silikoninėje žiedo formojeMatavimui naudojama 200 ml. stiklinėBalta tešla:6 kiaušinio baltymai
1,5 a.š. citrinos sulčių
0,5 a.š. druskos
2/3 stiklinės cukraus pudros
1/2 stiklinės miltų
1 a.š. vanilinio cukraus arba keli lašai vanilės esencijos
Geltona tešla:6 tryniai
pusės citrinos tarkuotos žievelės arba keli lašai citrinų esencijos
1/4 a.š. druskos
3/4 stiklinės cukraus pudros
3/4 stilkinės miltų
1 a.š. kepimo miltelių
1/4 stiklinės karšto vandens
Glajui:3 v.š. citrinų sulčių
200 gr. cukraus pudros
Balta tešla. Baltymus plakam mikseriu, kol suputos. Tuomet supilam citrinos sultis
ir druską. Plakam tol, kol baltymai jau laikys savo formą, paviršius bus
lygus (be akučių),
bet neplakam iki visiško standumo! Konsistencija turi priminti tirštą grietinę. Miltus su cukraus pudra persijojam 4 kartus. Sumaišom su vaniliniu cukrumi.
Jei naudosit esenciją, tai tiesiog įlašinkit į baltymus.
Birius produktus beriame į baltymus ir labai atsargiai šaukštu, kad
nesukristų baltymai, išmaišome iki vientisos masės. Turi gautis puri
tešla. Sudedame ją į aliejumi išteptą žiedo formą ir pastatome į šalį.
Geltona tešla.
Trynius plakame 3 min. mikseriu. Suberiame citrinos žievelę arba
citrinos esenciją, druską ir palaipsniui plakdami beriame cukraus pudrą.
Plakame, kol gausime purią, šviesiai gelsvą masę, padidėjusią bent 2
kartus. Miltus su kepimo milteliais persijojame 4 kartus. pakaitom po
truputį pilame karštą vandenį ir miltus visą tą laiką plakdamį mikseriu
(šaukštas vandens, 2 šaukštai miltų ir t.t., kol supilame viską).
Atsargiai supilame geltoną tešlą ant baltos. Kepame 160 C įkaitintoje
orkaitėje 40-50 min. Silikoninėje formoje man iškepė per 40 min.
Metalinėje galbūt keps ilgiau - reikia tikrinti tešlos vidų mediniu
pagaliuku.
Glajus. Dubenyje šaukštu išsukame sultis su cukraus pudra iki vientisos masės. Apliejame pyragą. Stingdome šaldytuve. Skanaus!
P.S.
Labai minkštas, tiesiog orinis pyragas... Nėra saldus, bet pakankamai
saldumo suteikia saldus glajus. Glajui galite naudoti ir kitas sultis,
pvz. apelsinų, mandarinų. Aš dėjau kelis kaimiškus kiaušinius, todėl
geltona tešla tokios ryškios spalvos :)Skanaus!