Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Pranešimai spaudai > Pranešimai spaudai :) > Iki 7 metų už vaikų dantukus atsako tik tėvai
Dalintis

Sveikatos priežiūros specialistai įspėja tėvus sugrįžti prie sveikų burnos higienos įpročių. Išsamiau šia tema, pranešime žiniasklaidai.

Iki 7 m. vaikų dantimis privalo rūpintis tėvai

Burnos higienos specialistai kreipiasi į tėvus ir prašo grįžti prie sveikų burnos higienos įpročių. Pasak vaikų dantis prižiūrinčių sveikatos priežiūros atstovų, ruduo tėvams turėtų signalizuoti ne tik naujų mokslo metų pradžią, bet ir laiką, kai privalu vėl akylai stebėti, ar jų atžala valosi dantis ir kaip tai daro.

Sveikatos priežiūros specialistai sako, kad vasarą ženkliai suprastėja burnos higiena ir, laiku nesugrįžus prie tinkamo dantų valymo, gali prireikti specialisto pagalbos. Burnos higienistai pažymi, kad su prastais valymosi įpročiais jie susiduria jau baigiantis vasaros atostogoms, kai vaikų dantys tikrinami profilaktiškai.

„Vasarą sunkiau sekasi laikytis režimo, nes daugiau pramogaujame, vėliau einame miegoti. Be to, įtaką daro ir tai, kad vaikai daugiau laiko praleidžia ne namuose – pavyzdžiui, svečiuojasi pas senelius, kurie anūkų pasiilgsta ir stengiasi palepinti. Dėl to pritariu nuomonei, kad apie dantų priežiūrą visų pirma reikia mokyti ne vaikus, o tėvus – juk mažam vaikui trūksta ne tik atsakomybės, bet ir fizinių
gebėjimų“, - sako „Eurovaistinės“ burnos higienos specialistė Dangira Markauskaitė.

Patariama laikytis taisyklės, kad iki 7 metų atsakomybę už vaiko dantis neša tėvai. „Tik tuomet, kai vaikas pradeda lankyti mokyklą, išsivysto tinkama pirštų motorika dantims valyti. Iki to laiko dantų valymas vaikui yra labiau žaidimas nei būtinas įprotis“, - komentuoja specialistė.  Ji pastebi, kad lengviausiai naudingų įpročių laikytis sekasi tiems, kas vaikus prie dantų valymo pratina jau nuo kūdikystės.

„Dantų priežiūra turėtų prasidėti jau nuo pirmojo dantuko – jį reikėtų valyti specialiu silikoniniu ant piršto užmaunamu šepetėliu. Maždaug nuo pusantrų metų, kai vaikams pradeda dygti krūminiai dantys, reikia įsigyti minkštą vaikišką dantų šepetuką maža galvute. Renkantis dantų pastą, svarbu žinoti, kad dantų pasta, skirta vaikams iki 3 metų, paprastai būna be fluoro. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad esant
rizikos veiksniams arba matant ligos užuomazgas, galima naudoti dantų pastą su fluoru, parinktą pagal vaiko amžiaus grupę“, - vaikų burnos priežiūros pagrindus primena „Eurovaistinės“ konsultantė.

Tėvams pasitikrinti, ar vaikų dantų valymas yra veiksmingas, gali padėti dantų apnašas nudažančios tabletės. Tokią sukramčius, išryškėja dantų valymo problemos – senos dantų apnašos nusidažo melsva, o naujos (vienos dienos) – rausva spalva.

„Eurovaistinės“ konsultantė Dangira Markauskaitė palaiko ir tėvus, pasinaudojančius PSDF lėšomis finansuojama silantavimo procedūra. Silantavimo metu krūminiai vaikų dantys padengiami specialiu apsauginiu sluoksniu, kuris padeda apsisaugoti nuo ėduonies. Vis dėlto specialistė atkreipia dėmesį, jog tai tik prevencinė priemonė, o ne sprendimas, apsaugantis nuo visų galimų problemų.


Kotryna GRIGAITĖ
Komunikacijos asistentė

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą