Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Pranešimai spaudai > Pranešimai spaudai :) > Patarimai pradedančiajam sodininkui
Dalintis

 

Sodininkystė gali būti tiek puikus hobis, tiek gyvenimo būdas, kuris suteikia galimybę judėti gryname ore, o kartu ir šviežią maistą bei pasitikėjimo savimi padidėjimą, kai sėkmingai pavyksta išauginti savo pirmąjį derlių. Nesvarbu, ar turite didelį plotą naujam sodui, ar keletą lysvių šalia namo, tinkamai pasiruošus, bet kas gali tapti sodininku.

 

1. Nuspręskite, ką auginsite

Svarbiausias žingsnis, prieš pradedant kurti savo sodą, nuspręsti, ką auginsite. Tai lengviausia padaryti žinant, kokias daržoves mėgsta jūsų šeima. Pačių augintos daržovės padės sutaupyti maisto apsipirkime parduotuvėje.

 

Kadangi pradedate, rinkitės mažai priežiūros reikalajaučias daržoves: agurkus, pomidorus, salotas, ridikėlius, žirnius ar kitus ankštinius augalus. 

 

2. Įsigykite tinkamus įrankius

Kai nuspręsite, ką norite auginti, sodininkavimas taps lengvesnis su tinkamais sodo įrankiais. Neskubėkite pirkti visų įrankių iš eilės, įsigykite pačius būtiniausius: kastuvėlį ir kauptuką, didelį kastuvą, laistytuvą, ir pan.

 

Pirkdami įrankius nesirinkite pigių plastikinių įrankių, geriau įsigyti kokybiškus, kurie jums tarnaus ilgiau.

 

3. Parinkite tinkamas vietas

Kai kuriems augalams reikia tiesioginės saulės, kiti labiau linkę augti šešėliuotoje vietoje. Planuodami sodą atkreipkite dėmesį į tai, kaip skirtingu dienos metu jūsų sodą apšviečia saulė, ir parinkite kiekvienam augalui tinkamiausią vietą augti.

 

4. Pasirinkite savo sodo tipą

Jei jūsų žemė lengva ir derlinga, galite sodinti tiesiai į ją. Tačiau jeigu jūsų žemėje vyrauja smėlis arba molis, galite nuspręsti auginti pakeltose lysvėse. Kai kuriems patogiau auginti pakeltose lysvėse, nes jas paprasčiau prižiūrėti nei žemėje sukastas lysves.

 

5. Sužinokite žemės pH

Ne tik saulė, bet ir dirvožemio tipas gali turėti įtakos augalų augimui. Dauguma augalų auga neutralioje dirvoje, kurios pH yra 7. Pavyzdžiui, bulvės mėgsta dirvą, kurios pH 4.8-5.5, o kopūstams labiau patinka žemė, kurios pH tarp 6.5 ir 6.8. Jeigu planuojate auginti dirvoje, įsigykite rinkinuką žemės pH nustatymui.

 

6. Sėkite sėklas

Kai jau nusprendėte, kokius augalus ir kurioje vietoje auginsite, laikas pasirūpinti sėklomis. Ant sėklų pokelių rasite informacijos, kada reikia sėklas sėti iš anksto kambaryje, prieš perkeliant į lauką, o kurias galima sėti tiesiai į dirvą. Ant kai kurių pokelių netgi nurodoma, kaip giliai į žemę sėklas reiktų sėti.

 

7. Laistykite tinkamai

Jei nepakankamai dažnai lyja, jums reikės palaikyti augalų gyvybę juos reguliariai laistant. Tam, kad sodinukai neperdžiūtų, juos reikės laistyti kasdien. Augalams įsišaknijus žemėje, laistykite rečiau.

 

8. Rūpinkitės sodu

Sodą reikės ne tik laistyti, bet ir tinkamai prižiūrėti. Norėdami džiaugtis gausiu derliumi turėsite laiku išrauti piktžoles, nuimti nudžiūvusius, ligų pakenktus lapus. Pasiruoškite organiškų priemonių kenkėjų naikinimui. Priemonės, kurias naudosite augalų apsaugai, gali tapti jūsų valgomo maisto sudėtimi.

 

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą