Šaltuoju metų laiku svarbu nepamiršti ne tik pasidžiaugti sniegu už lango, bet ir pasirūpinti savo sveikata. Spaudžiant šaltukui, organizmas dažnai tampa nebe toks atsparus ligoms. Todėl siekiant stiprinti imuninę sistemą, ypatingą dėmesį reikėtų skirti sveikai mitybai. Šiame straipsnyje pristatysime keletą skanių, maistingų ir imuninę sistemą padedančių stiprinti patiekalų, kuriuos lengvai galite pasigaminti namuose.
Vištienos ir daržovių troškinys su ciberžole
Burnoje tirpstantis ir skrandį sušildantis troškinys – puikus pasirinkimas tiems, kurie nori greito ir lengvai paruošiamo patiekalo žiemos pietums ar vakarienei. Į didelį puodą įpilkite šlakelį aliejaus ir pakepinkite kubeliais supjaustytus svogūnus bei česnakus, kol atsiskleis jų aromatas. Sudėkite smulkiai supjaustytą vištienos šlaunelių arba krūtinėlės mėsą ir ją apkepkite. Tada į puodą įdėkite įvairių spalvų, smulkiais gabaliukais supjaustytų daržovių, pavyzdžiui, morkų, paprikų, cukinijų, ir įpilkite natūralaus vištienos sultinio. Patiekalą gausiai pagardinkite malta ciberžole – natūraliu priešuždegiminiu prieskoniu, žinomu dėl savo imunitetą stiprinančių savybių. Troškinkite, kol vištiena iškeps ir daržovės suminkštės.
Gamindami šį patiekalą, kruopščiai atsirinkite ne tik maisto produktus (jie turėtų būti kuo natūralesni), bet ir virtuvės reikmenis. Puodų rinkiniai, pagaminti iš aukštos kokybės medžiagų, užtikrins gerą šilumos paskirstymą, todėl maistas bus paruoštas greičiau, daržovėse liks daugiau naudingų medžiagų (vitaminų ir mineralų), o sultinga ir skaniai iškepusi vištiena suteiks sotumo.
Trinta morkų sriuba su imbieru
Švelnios tekstūros, aromatinga ir ypač gardi trinta morkų sriuba su imbieru – pats tas, norint sušilti ir aprūpinti savo organizmą naudingomis medžiagomis. Iš pradžių puode pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną ir smulkintą imbierą. Sudėkite tarkuotas morkas ir virkite kelias minutes. Supilkite daržovių arba vištienos sultinį ir virkite, kol morkos suminkštės. Mišinį sutrinkite iki vientisos masės, pagardinkite druska ir pipirais, o pabaigai įspauskite šviežių citrinos sulčių.
Ši sriuba pasižymi įvairiomis imunitetą stiprinančiomis savybėmis – morkose gausu beta karotino, vitamino A pirmtako, kuris padeda palaikyti odos ir gleivinių vientisumą, o imbieras turi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčių junginių, galinčių sustiprinti imuninį atsaką. Todėl tai puikus pasirinkimas imuninei sistemai stiprinti.
Įtraukę į savo maisto racioną šiuos patiekalus, ne tik palepinsite skonio receptorius, bet ir praturtinsite organizmą medžiagomis, padedančiomis stiprinti imunitetą. Mėgaukitės skaniu bei lengvai paruošiamu maistu, lepinkite juo savo šeimos narius ir būkite sveiki.
|