Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Darželinukas > Bendravimas ir auklėjimas > Tėvų ir vaikų bendravimo kokybė prasideda nuo paprastų dalykų
Dalintis

Elementarūs vaiko auginimo klausimai – kas yra kokybiškas vaiko ir tėvų bendravimas? kaip pernelyg neišlepinti vaiko, tenkinant jo norus? kiek laiko kasdien skirti bendravimui su juo? – yra aktualūs visą laiką. Atsakymai į šiuos, iš pirmo žvilgsnio paprastus, klausimus lemia, ar šeimoje auga sveikas ir laimingas žmogutis.

 Įsivaizduokime situaciją: vaikas nori valgyti, tačiau tėvai pradeda žaisti su juo, arba priešingai – skirtingus vaiko poreikius (pvz., pavargęs, nori prisiglausti, nori žaisti ir pan.), „užkemša“ maistu, nes mano, kad vaikas alkanas, ypač tuomet, kai jis dar per mažas žodžiais įvardinti savo norus.
 
Pasak psichologės Aušros Kurienės, kokybiškas bendravimas - kai tėvai mato ir girdi vaiką bei atitinkamai reaguoja į jo poreikius.
 
Visi sutiks, kad svarbu ne tik šiltai aprengti ir sočiai pamaitinti vaiką, bet ir bendrauti su juo. Kiekvienam vaikui bendravimas su tėvais yra labai svarbus. Lakstymas į prekybos ir pramogų sostines ar žaislais užverstas vaiko kambarys nėra kokybiško tėvų ir vaiko bendravimo ženklas. Abiems pusėms maloni bendra veikla vaikui suteiks daugiau džiaugsmo ir naudos. Todėl kokybišką bendravimą reikėtų vertinti ne pagal tai, kiek laiko tėvai praleidžia su vaiku, o pagal tai, kas tuo metu įvyksta. Žaidimas – viena ir lengviausiai prieinamų ir smagiausių bendravimo formų. Tačiau tėvai dažnai ir čia daro klaidų.
 
Patarimai tėvams:
 
- Žaiskite su vaiku. Leiskite vaikui pasirinkti, ką žaisti, skatinkite jo iniciatyvą, neskubėkite inicijuoti savo žaidimo ar perimti vaiko iniciatyvą.
 
Žaisdami:
  - Matykite ir įvardinkite, ką matote (pvz., „Pastatei raudoną namą...“.);
  - Pagirkite (pvz., „Šauniai sugalvojai...“);
  - Pasidžiaukite, būkite nuoširdus, entuziastingas;
  - Domėkitės (pvz., „O kas name gyvens?“; „Gal dar ką nors pastatykime?“);
  - Pagelbėkite, jei vaikas prašo pagalbos.
  - Nekritikuokite vaiko, jei jam nepavyksta atlikti vienos ar kitos žaidimo užduotėlės; paskatinkite pabandyti dar  kartą, pasiūlykite pagalbą.
  - Nesistebėkite, jei vaikas, ką tik norėjęs piešti, staiga mes į šalį pieštukus ir pareikš norą šokti ar žaisti su lėlėmis. Paskatinkite užbaigti piešinį ir tada leiskite užsiimti kita veikla. Maži vaikai trumpai išlaiko dėmesį, greitai pavargsta, tad veiklos kaita padeda iš naujo susikaupti ir susidomėti.         
  - Veiklai paįvairinti prisiminkite savo vaikystės žaidimus (karpinius, lipdinius iš tešlos, popierines lėles, statinius iš dėžučių, t.t), kurie nebuvo brangūs, tačiau puikiai lavino fantaziją.
  - Pasitelkite saugias interneto svetaines, skirtas specialiai vaikams su smagiomis užduotėlėmis. Svetainė turi būti saugi ir turinio, ir dizaino požiūriu.
  - Kai kurie žaidimai turi aiškias taisykles ir struktūrą, padėkite vaikams jų laikytis. Svarbu, kad vaikai suprastų, kad laikydamasis taisyklių, kiekvienas gali laimėti. 
 
Konsultavo psichologė Aušra Kurienė 

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



Data: 2012-09-17 09:09:03
Labas mamos, rugsėjis - vaikų kūrybos metas. Mūsų mažoji lanko labai nuostabią studiją, kurioj mokosi piešti, kurti. Kaip tik šiandien radau akciją ir negaliu nepasidalinti: http://www.pinigidas.lt/akcijos/miestas/0/vilnius/37/keturios-muzikos-judesio-dailes-ir-keramikos-pamokeles-kudikiams-ir-vaikams-iki-6-metuku Gražių kūrybiškų rudens dienų! :)

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą