Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Mamos kampelis > Patarimai mamai > Keliavimas su vaikais
Dalintis

Daugelis sutiks, kad susidėlioti kelionės maršrutą nėra taip jau lengva, kuomet planuojama keliauti su vaikais… Dažnai vaikams kelionė atsibosta vos jai prasidėjus, todėl vykstant į kelionę su mažaisiais keliautojais labai svarbu pasirinkti tinkamą transporto priemonę ir apsiriboti lengvu, neintensyviu maršrutu.

KELIONĖ TRAUKINIU

Privalumai. Ko gero, viena iš patogiausių keliavimo priemonių – traukiniai. 
Traukinių stotys įsikūrusios strategiškai patogiose vietose (oro uostuose arba tiesiog miesto centre). Traukiniai vyksta pagal grafiką, todėl išvengiama mašinų spūsčių. Pro plačius traukinio langus atsiveria nuostabi panorama.Vaikai turi vietos žaisti, laisvai judėti ar patogiai sėdėti plačioje traukinio sėdynėje.Greituosiuose ar panoraminiuose traukiniuose  įrengti vaikų žaidimų kambariai, šeimos vietos. Su kūdikiais keliaujančios mamos gali atsikvėpti, nes nereikia rūpintis, kur pervystyti kūdikį, pašildyti maistelį, – daugelyje traukinių tam yra įrengti specialūs kambariai. Tad jaunos šeimos drąsiai keliauja traukiniu po Europą tiek su vyresniais vaikais, tiek su kūdikiais.
Trūkumai. Dar nėra galimybės keliauti traukiniu į Europos šalis tiesiogiai iš Lietuvos. Kelionės traukiniu prasideda nuo Varšuvos. Kita vertus iki Varšuvos galima nuvykti autobusu arba kelionę pradėti iš pasirinkto Europos miesto, nuskridus į jį lėktuvu.
Bagažas. Neribojamas bagažas. Patogu vežtis vaikiškus vežimėlius.
Traukiniai, pritaikyti kelionėms su vaikais: Eurostar, TGV, Thalys, Teoz, Lunea, Swiss Travel System.
Maršrutai. Jei ketinate keliauti traukiniu su vaikais, sudarydami maršrutą pasidomėkite, ar juose numatyta pramogų vaikams, ar kraštovaizdžiai pavers kelionę vaikams maloniu prisiminimu. Svečiuojantis Prancūzijoje rekomenduojame rinktis išvykas į Disneilendą (priešais geležinkelio stotį yra pagrindinis įėjimas į Disney Parką), Futuroskopo parką (TGV traukiniai veža į “Futuroscope-TGV” stotį, kuri yra prie pat įėjimo į Futuroscope parką. Iš parko tiesioginiu traukiniu galima nuvykti į daugelį kitų miestų), keliauti į NESTLÉ šokolado fabriką (Montreux – Broc – Montreux, 1 dienos kelionė). Kelionę Šokolado traukiniu (Chocolate Train) įsiminsite ilgai. Jus žavės pro langus atsiveriantis nuostabus kraštovaizdis, o dieną skaidrins visame pasaulyje žinomo šokolado skonis. Neapsiriksite pasirinkę ir Šveicarijos Alpes. Nuostabiu Šveicarijos kraštovaizdžiu galima mėgautis keliaujant panoraminiais traukiniais (scenic trains): GlacierExpress (kelionė iš Šveicarijos Rytų į Vakarus), Bernina Express (kvapą giaužianti kelionė iš šaltų ledynų į šiltą palmėmis apaugusią pakrantę), William TellExpress (šis maršrutas jungia vokiškai kalbančią centrinę Šveicarijos dalį su itališkai kalbančia Šveicarijos dalimi), Golden Pass Line (maršrutas jungia centrinę Šveicarijos dalį su Ženevos ežeru).
Kainos. Daugelyje Europos šalių vaikai iki 4 metų (kai kur ir vyresni) keliauja nemokamai (atskira vieta neskiriama), vaikams nuo 4 iki 11 metų imtinai taikoma nuo 1/3 iki 50 % nuolaida nuo suaugusiojo bilieto kainos. Prieš kelionę rekomenduojame pasidomėti geležinkelių kompanijų pasiūlymais šeimoms. Labai dažnai taikomos papildomos nuolaidos šeimos nariams, vaikams įteikiami bilietai ar nuolaidos į pramogų parkus ir kt.

KELIONĖ AUTOBUSU

Privalumai. Įprastai keliones autobusu renkasi tie, kas nori daug pamatyti, sumokėti sąlyginai mažiau, lyginant su kelione lėktuvu, arba turi skrydžio baimę. Keliauti reguliariais autobusų reisais dažniausiai finansiškai naudinga. Neretai skelbiamos autobusų bilietų akcijos, todėl pasiekti tam tikrą miestą galima labai pigiai. Dabar autobusai gana modernūs – juose galima klausytis muzikos, žiūrėti filmus, žaisti žaidimus, naudotis internetu. Pavyzdžiui, Taliną ar Rygą pasiekti galite komfortiškais LuxExpress arba Simple Express autobusais.
Trūkumai. Kelionės autobusu labiau tinka šeimoms su vyresniais vaikais. Kelionė autobusu dažnai trunka kur kas ilgiau nei lėktuvu, ribojami sustojimai, nėra itin daug vietos žaidimams. Trūksta vietos ištiesti kojas, o vykstant ilgesnį atstumą gali skaudėti nugarą.
Bagažas. Dažniausiai bagažo svoris ribojamas iki 20 kg., tačiau griežtų apribojimų nėra. Galima vežtis sulankstomą vežimėlį.
Maršrutai. Organizuotų kelionių grupėms autobusu populiariausi maršrutai yra į Vokietijos, Prancūzijos, Italijos pramogų parkus (Heidės parkas, Serengečio safaris, Tropikų salų parkas, Disneilendas, Legolendas, Fantazialendas, Gardalendas). Žiemos sezonu ypač populiarios kelionės į Kalėdomis kvepiančias kalėdines muges arba Laplandiją, kur galima susitikti su Kalėdų seneliu. Vasarą ir rudenį vaikamas siūlomos kelionės į stovyklas užsienyje. Taip pat galima savarankiškai susiplanuoti kelionę ir reguliarių reisų autobusais vykti į kaimyninius miestus: Rygą, Estiją, Varšuvą, Minską, Vokietijos miestus.
Kainos. Gera kelionių autobusu kaina. Vaikams iki 12 m. dažniausiai taikomos nuolaidos. Pirkdami bilietus pasiteiraukite apie taikomas lengvatas. Jos yra diferencijuotos, nustatomos kiekvieno vežėjo atskirai.
Patarimai:
-        Keliaujant autobusu rekomenduojame pasirinkti neilgus maršrutus. Ilgų atstumų, intensyvios kelionės nuvargins vaiką.
-        Pasirinkite keliones, kurios būtų įdomios ne tik jums, bet ir jūsų vaikui.
-        Turėkite daug užkandžių: vandens, džiovintų vaisių, užplikomos sriubos ir košės, arbatos, riešutų, įvairių dribsnių, sausų pusryčių, sausainių ir pan.
-        Būtinai paimkite pagalvėlę bei pledą patogiam ir šiltam miegui užtikrinti. Jautriai miegantiems rekomenduojame turėti ausų kimštukus. Šlapios servetėlės tikrai pravers. 
-        Į rankinį bagažą įsidėkite atsarginių maišelių (jei vaiką supykintų), knygų ir žaidimų.
-        Kelionei apsirenkite drabužiais, kurie „kvėpuoja“, nesiglamžo, nevaržo judesių, yra patogūs. Apsiaukite patogią avalynę, pasiimkite šlepetes.

KELIONĖ LĖKTUVU

Privalumai. Keliavimas lėktuvu yra greitas ir patogus tiek tėvams, tiek vaikams. Vaikai pro langus gali stebėti, kaip žemė tolsta ir kaip jie atsiduria debesyse ar virš jų. Tai tikrai nekasdieninis reiškinys, kuriam laikui sukaustantis vaiko dėmesį.
Trūkumai. Registracijos skrydžiui procedūros gana varginančios ir užtrunka nemažai laiko. Oro uoste turite būti bent 2 val. anksčiau. Keliones lėktuvu dažnai trikdo persėdimai ar net atidėliojami reisai. Tad pagal galimybes rekomenduojame rinktis tiesioginius skrydžius, be persėdimų. Vaikai negali laisvai lakstyti lėktuvo salone, kantriai sėdėti savo vietoje lėktuvo kilimo ar leidimosi metu. Be to, lėktuvui kylant ar leidžiantis apima nemalonūs pojūčiai, vaikams užgula ausytes, pykina ar pan. Kai kuriuos gąsdina turbulencijos. Vargina ir susisiekimas su oro uostais – dažnai jie būna įsikūrę gerokai toliau už miesto, tad tenka įveikti dar vieną kelionės etapą.
Jei atsiranda būtinybė vaikui skristi vienam be palydos, gali kilti keblumų, priklausomai aviakompanijos. Su aviakompanija „Wizzair“ jaunesni nei 14 m. amžiaus vaikai gali skristi tik lydimi mažiausiai 16 m. amžiaus asmens, prisiimančio visą atsakomybę už vaiką. Vyresni nei 14 m. amžiaus vaikai gali keliauti „WizzAir“ lėktuvais vieni. Tačiau nors 14–15 m. amžiaus keleiviai gali keliauti nelydimi, jie negali prisiimti atsakomybės už jaunesnį nei 14 m. amžiaus vaiką. Tuo tarpu aviakompanija „Ryanair“ nepriima į skrydį vaikų iki 16 m. be suaugusiųjų palydos. Kai kuriose aviakompanijose galima užsakyti vaikui palydos paslaugą (pvz., vaikai nuo 12 m. gali skristi vieni, o jaunesniems nei 12 m. vaikams galima užsakyti palydą).
Bagažas. Skrendant su reguliarių skrydžių aviakompanijomis, vaikams iki 2 m. leidžiamas nemokamas bagažas iki 10 kg, tačiau galima neštis su savimi arba vaiko 10 kg bagažą, arba kėdutę, arba sulankstomą vežimėlį. Skrendant su aviakompanija „Ryanair“ kartu su vaiku iki 2 m. galima neštis su savimi tik sulankstomą vežimėlį. Vežimėlį prieš lipant į lėktuvą reikės atiduoti aptarnaujančiam personalui. Nusileidus vežimėlį jums grąžins. Tik pasirūpinkite jį tinkamai supakuoti. Pagal kiekvienos aviakompanijos taisykles, gali skirtis nemokamo registruoto bagažo leistinas kiekis ir svoris. Patariame iš anksto išsiaiškinti apie aviakompanijos taikomas taisykles įrangos gabenimui ir galimas paslaugas mažamečiams.
Vaikui nuo 2 m. priklauso vieta lėktuve ir galima užsakyti registruotą bagažą.
Pagalvokite dėl mastelio ar gėrimų, kuriuos ketinate neštis į lėktuvo saloną, nes į rankinį bagažą galima su savimi pasiimti iki 10 vnt. po 100 ml. skysčių. Tačiau nėra ribojimų tam, ką įsigyjate „duty free“ parduotuvėse.
Be to, šalys gali nustatyti savo taisykles, todėl rekomenduojame prieš kelionę pasitikslinti leidžiamų daiktų sąrašą.
Kainos. Kiekviena avialinijų bendrovė nustato savo kainas. Prieš pirkdami bilietus išsiaiškinkite apie aviakompanijos taikomas nuolaidas keliaujant su vaikais. Dažniausiai iki 2 metų amžiaus mažylio bilietui suteikiama 90% nuolaida nuo suaugusiojo bilieto tarifo kainos, jei atskirai sėdima vieta neskiriama. Nuo 2 iki 12 metų vaiko bilietui taikoma apie 33% nuolaida nuo bilieto tarifo ir sėdima vieta skiriama greta tėvų. Dažniausiai vaikai iki 12 m. vieni keliauti negali, todėl atskirai nupirkti lėktuvo bilieto vien tik vaikui nepavyks. Bilietas turi būti perkamas kartu su lydinčiu suaugusiuoju arba papildomai užsakius palydos paslaugą.
Patarimai:
-        Tam, kad sutaupytumėte laiko ir nereikėtų su mažyliais ilgai laukti eilėje, jei yra galimybė, iš anksto užsiregistruokite skrydžiui internetu.
-        Rekomenduojame prieš vykstant į kelionę pasitikrinti informaciją apie draudžiamus daiktus bagaže. Vykstant su vaikais nesinori papildomos sumaišties ar išlaidų.
-        Atlikite namų darbus. Rekomenduojame iš anksto užsisakyti pervežimus iš oro uostų į viešbučius, vietinių traukinių bilietus, autobusų bilietus iš/į oro uostus, jei iki oro uosto vykstate savo mašina, pasirūpinkite vietos mašinų stovėjimo aikštelėje rezervavimu. Tai leis sutaupyti laiko ir išvengsite nesklandumų.
-        Keliaujant lėktuvu, vaikams gali išsausėti gerklė ar nosis, todėl turėkite su savimi vandens. Į saloną leidžiama įsinešti tik iki 100 ml skysčių vienoje talpoje, tačiau „duty free“ parduotuvėse arba lėktuve galite įsigyti vandens. Lėktuvui kylant ar leidžiantis, vaikui duokite atsigerti arba sučiulpti saldainį ar mėtinuką, o kūdikį patartina maitinti krūtimi arba duoti čiulptuką ar buteliuką su gėrimu.
-        Prieš skrydį vaikams rekomenduojama vengti saldaus ir riebaus maisto, kadangi skrydžio metu tai gali sukelti pykinimą.
-        Iš anksto pagalvokite, kokių daiktų vaikui gali prireikti skrydžio metu, ir juos sudėkite į rankinį bagažą (žaisliukai, su kuriais norės žaisti lėktuve, knygelės, gėrimo buteliukas, sauskelnės bei servetėlės, t.t.).

KELIONĖ AUTOMOBILIU

Privalumai ir trūkumai. Galima sakyti, kad keliavimas mašina yra patogiausias būdas keliauti tėvams, tačiau nuobodžiausias vaikams. Vaikams tampa nuobodu sėdėti mažai vietos turinčiame automobilyje. Laisvę varžo diržai. Kita vertus, galima daryti sustojimus kur norite ir kada norite.
Bagažas. Galite vežtis tiek, kiek telpa mašinos bagažinėje.
Patarimai:
       -    Keliaudami savo transportu darykite dažnas pertraukėles. Maži vaikai greitai pavargsta, kuomet įsivyrauja monotonija, tad sustokite gražioje vietoje, pasivaikščiokite, leiskite vaikams atgauti jėgas po nuolatinio važiavimo, įvairiausių vietovių lankymo ir ramiai pažaiskite vienoje vietoje.
       -    Turėkite užkandžių, tarp sustojimų pasidarykite piknikus.
       -    Iš anksto susiruoškite vaikų kuprinę, kurioje būtų pieštukų, popieriaus, knygučių, lipdukų,  žaislų ir pan.
       -    Kad kelionė savo transportu nenusibostų, į maršrutą galite įtraukti kelionę keltu.
      -   Patogus variantas taupantiems laiką iki norimos šalies nuskristi lėktuvu, nuvykti autobusu ar traukiniu, o toliau kelionę tęsti nuomotu automobiliu. Kad nereikėtų klaidžioti svetimoje šalyje ir ieškoti automobilių nuomos punkto, automobilį iš anksto galite išsinuomoti dar būdami Lietuvoje. Autonuomos kompaniją iš anksto perspėkite, jei reikės vaikiškos kėdutės ar navigacijos (GPS). Labai svarbu, kad navigacija būtų atnaujinta. Juk mažiausiai norėtųsi svetimoje šalyje klaidžioti ir važinėtis ratais, kol rasite norimą tikslą.

PRIEŠ PRADEDANT KELIONĘ

Paruoštukė:
Būtinų daiktų sąrašas. Keliaujant su mažyliu, rekomenduojame turėti mažylio priežiūrai būtiniausius daiktelius (sauskelnes, servetėles, tepaliukus ir pan.). Geriausias rankų dezinkefuotojas kelionėje – šlapios servetėlės arba dezinfekuojantis kremas – be jų ko gero neišsiversite. Nepamirškite pasirūpinti artimųjų sveikata ir suruoškite kelioninę vaistinėlę (pykinimo, viduriavimo, galvos skausmo atvejais), o kad nereikėtų vežtis labai daug vaistų – susiplanuokite kelionę tinkamu metu, kuomet yra mažiausia tikimybė susirgti. Turėkite daug užkandžių (riešutų, džiovintų vaisių, javinukų ir pan.), tai bus ir užkandis, ir kartu smagus žaidimas vaikams. Ir kaip be fotoaparato? Taip pat įsimeskite keletą vaikams mielų žaisliukų. Įsidėkite tik reikalingiausius daiktus, patogią avalynę ir rūbus, priklausomai nuo oro sąlygų.}
Dokumentai. Turėkite reikiamus dokumentus. Atminkite, kad vykstant su vaiku į užsienį reikia turėti vaiko asmens tapatybės kortelę arba pasą. Pasitikrinkite, į kurias valstybes užtenka kortelės, o kur būtinas pasas. Vykti su gimimo liudijimu negalima.
Pasidomėkite, ar šalyje, į kurią vykstate, reikalinga viza ir kiek laiko ji gaminama.Vykstant į Šengeno valstybes, notariško patvirtinimo, kad galite vykti su vaiku, nereikia. Kai vienas iš tėvų keliauja su vaiku, dėl reikiamų dokumentų pagal šeimoje esančią situaciją reikia kreiptis į vaikų teisių tarnybą. Pavyzdžiui, gal būt yra teismo sprendimas, apribojantis vaiko išvežimą iš šalies. Papildomi dokumentai turi būti pateikti atsižvelgiant į tai, su kuo vaikas vyksta į kitas, ne Šengeno, užsienio valstybes. Plačiau apie tai skaitykite čia.
Draudimas. Prieš kelionę rekomenduojame pasirūpinti draudimu nuo ligų ir nelaimingų atsitikimų, kad būtų užtikrinta būtinoji medicininė pagalba užsienyje. Vaikai dažnai paslysta, susižeidžia ar suserga, – negali nuspėti, kas gali nutikti kelionėje. Galbūt vaikas ir nenukentės, tačiau jis gali sužaloti svetimą turtą, tad civilinės atsakomybės draudimas kelionės metu irgi gali praversti.
Maršruto parinkimas. Priminsime, kad sėkminga kelionė su vaiku nebūtinai turi būti dviejų savaičių kasdieninis gulinėjimas prie jūros Šventojoje arba atostogos, praleistos Egipto ar Turkijos viešbučio teritorijoje su „išsisėmusiais“ animatoriais. Keliaukite su šeima kitaip ;)
Vaikų užimtumas:
-        Užkirskite kelią vaikų klausimams „Ar mes jau atvykome?“, „Ar greit atvyksime?“, „Ar jau?“. Paruoškite keletą žaidimų. Pildykite įžymių matytų vietų sąrašą arba prieš kelionę susirašykite vietas, kurias galėtumėte pamatyti, ir pažymėkite tuos objektus, kuriuos jau pamatėte. Arba žaiskite pasaulio vėliavų atpažinimo žaidimą.
-        Kelionės metu pasakokite mažyliui tai, ką matote už lango. Papasakokite apie tai, kas yra debesis, kada jis pradeda lyti. Tai užims vaiką kurį laiką.
-        Įsidėkite pieštukų, flomasterių ar vaškinių kreidelių su popieriumi, kad vaikas galėtų nupiešti objektus, matomus pro traukinio, autobuso ar mašinos langą.
-        Įsimeskite į kelioninį krepšį knygučių, kišeninį kompiuterinį žaidimą, mini muzikos grotuvą su ausinėmis ir kelionės metu dainuokite kartu su vaikais.
-        Pasiimkite mėgstamus žaidimus (kortas, šaškes, Alias ar pan.).
-        Kelionėje kartu su savimi turėkite vaikų mylimiausią žaisliuką. Esant itin kebliai situacijai, kai vaikai pavargsta, supyksta ar tiesiog tampa irzlūs, mylimas žaislas nuteiks teigiamai.
-        Kelionėje vaikai gali rinkti vietų, kuriose lankėtės, brošiūras ir vėliau klijuoti į žurnalą, pripiešdami savo įspūdžius apie tai, ką lankė, matė ar valgė. Taip pat gali rinkti autografus. Jei išgirsta naujų žodžių, gali juos įrašyti į savo albumą.
-        Sugalvokite raidę (A, Š) ir sakykite žodžius, kurie prasideda šia raide. Arba su vaiku pažaiskite spalvų žaidimą: „kokius daiktus žinote geltonos spalvos?“. Su mažaisiais galite pažaisti pirštukų žaidimą („Viru viru košę“ ar pan.).
-        Įtraukite vaikus į visos šeimos žaidimą: minkite mįsles, dainuokite, kalbėkite apie tai, kur eisite, ką veiksite.
-        Turėkite su savimi žemėlapį ir leiskite vaikams žymėti maršrutą, sustojimus ir panašiai. Tai gali būti malonus ir protą mankštinantis užsiėmimas visai šeimai.
-        Išnaudokite visus daiktus, kuriuos turite ar randate aplinkoje – sugalvokite įdomias pamokėles, kurios ne tik išmokins ką nors naujo, bet ir bus įdomus užsiėmimas vaikui.
-        Į kelionę pasiimkite nešiojamą kompiuterį – vaikai galės žiūrėti filmus, žaisti žaidimus, o vietovėse, kuriose yra Wi-Fi tinklas – bendrauti su artimaisiais Skype programos pagalba.
-        Kad vaikai nepasimestų ir jums nereiktų nerimauti, nustatykite vidines tvarkos taisykles savo vaikams. Pavyzdžiui, susitarkite, kad traukiniui pradedant lėtėti, vaikai grįžta į vietą, kurioje sėdite jūs.

www.zigzag.lt.

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą