Britų mokslininkai nustatė, kad saldžiuose nealkoholiniuose gėrimuose yra
dirbtinių priedų, kurie vaikus daro ypač judrius, verčia juos elgtis
impulsyviai, trukdo susikaupti.
Profesorius Džimas Stevensonas su kolegomis kelerius metus
tyrė dirbtinų maisto priedų poveikį vaikų hiperaktyvumui. Tyrimas parodė
svarbių, reikšmingų skirtumų tarp vaikų elgesio, gėrusių saldžius vaisių gėrimus
su dirbtinais dažikliais ir konservantais.
Tyrime dalyvavo 300 vaikų, 3, 8 ir 9 metų amžiaus. Normalaus
elgesio vaikams buvo duodama išgerti saldžių kokteilių su įvairiais maisto
priedais – saldikliais, kvapais, konservantais, dažikliais….. ir vaikų elgesys
akimirksniu pasikeisdavo, jie tapdavo hiperaktyvūs, negalėdavo sutelkti dėmesio.
Kuo daugiau saldžių gėrimų su dirbtiniais priedais vartota, tuo didesnis
hiperaktyvumo laipsnis.
Džimas Stevensonas sakė: ,, Dabar turime aiškų įrodymą, kad
maistiniai dažai, kiti dirbtiniai priedai ir benzoato konservantai gali
neigiamai paveikti vaikų elgesį. Mes tyrimu įrodėme, kad dirbtinių dažiklių ir
konservantų vartojimas skatina vaikų hiperaktyvumą bei padidina tikimybę turėti
kitų psichinės sveikatos problemų ,, . Benjaminas Feingoldas, alergologas,
pridūrė: tačiau nereikėtų galvoti, kad vien šių maisto priedų pašalinimas iš
maisto produktų gali apsaugoti nuo hiperaktyvumo. Tikrai ne. Bet bent jau
atsisakant saldžių gėrimų galėsime tai sumažinti,, .
Hiperaktyvių vaikų tėvai raginami atsisakyti maisto, kuriame
yra maistinių dažų, kvapų, benzoato konservantų. Mokslininkas Džulijanas Huntas
sakė: ,, Labai svarbu įtikinti vartotojus, kad nėra saugu vartoti produktus
su dirbtiniais priedais ,, .
Saugaus maisto vartotojai ragina vyriausybę kruopščiai
ištirti visus dirbtinius maisto priedus ir įteisinti griežtas maisto priedų
dėjimo i maisto produktus taisykles.
Pagal užsienio spaudą parengė Kristina Fišienė
|