Pavasarėjant, kai pradeda busti gamta, taip norisi kokio nors
žalumyno: krapų ar petražolės šakelės, svogūno laiškelio... Tuoj imame sėti
krapus, petražoles, ridikėlius kas darže, kas balkone.
O kuo naudingi prieskoniniai augalai, be jų malonaus aromato
ir maistui suteikiamo skonio?
Pasirodo, organizmui šių daržovių reikia ne šiaip sau.
Pirmosios pavasarinės daržovės vertingos kaip vitaminų, mikroelementų bei
maistinių skaidulų šaltinis, todėl jas svarbu vartoti kai organizmas jaučia
vitaminų stygių.
Petražolė
Turbūt nei vieni pavasario ar vasaros valgiai neapsieina be
šios žolelės. Patiekalai, į kuriuos įberiame petražolių, pasižymi nuostabiu
skoniu ir naudingomis savybėmis. Tačiau jos turi būti šviežios, nes džiovintos
petražolės praranda dalį savo vertingųjų savybių.
Petražolė – ne tik nuostabi prieskoninė daržovė, bet dažnai
net vaistažolių karaliene vadinamas augalas. Liaudies išmintis byloja: “Petražolių sauja tolygi saujai
aukso”. Jose yra daug vitamino E ir C, daug kalcio, geležies, fosforo. 100 g yra
35 kcal.
Šio augalo lapuose daug folio rūgšties, todėl jis naudingas
nusilpusiems ir mažakraujyste sergantiems žmonėms. Petražolė ne tik stiprina ir
gražina kūną pavasarį, bet ir gerina virškinimą, skatina šlapimo išsiskyrimą,
valo inkstus, kepenis, mažina pilvo pūtimą, krūtų tempimą prieš menstruacijas.
Jį tinka valgyti sergant gastritu.
Petražole slopinamas tinimas, sutrenkimas, uodo ar bitės
įkandimas (turi dezinfekuojantį ir uždegimą slopinantį poveikį ). Tereikia ant
pažeistos vietos uždėti tarp pirštų patrintą lapelį ir skausmas po truputį
atlėgs. Turi balinamųjų savybių, todėl dedama ant pigmentinių dėmių.
Senovės romėnai kramsnodavo petražolių šakeles burnai
atgaivinti. Taip pat veikia antibakteriškai, todėl naudingos esant dantenų
uždegimams.
Ridikėliai
Ridikėliai – tai tikra pavasarinė daržovė. Jie visada valgomi
tik žali. Ridikėliai yra nekaloringi. 100g yra 17 kcal. Juose gausu vitamino C,
E, mineralo kalio, kalcio, taip pat geležies, jodo, natrio, chloro. Dėl to jie
gali pakeisti druską įvairiuose patiekaluose ir jų nerekomenduojama papildomai
sūdyti.
Ridikėlių sudėtyje esančios maistinės skaidulos aktyvina
žarnyno veiklą, padeda iš organizmo šalinti cholesterolį – tuo mažina riziką
susirgti ateroskleroze. Liaudies medicinos žinovai teigia, kad ridikėlių sultys
gali padėti sergant skrandžio ir kepenų vėžiu. Juos patartina vartoti tiems,
kurie skundžiasi skrandžio rūgštingumo sutrikimais.
Ridikėliai ir jų sultys tinka kosint, sergant reumatu bei
tulžies pūslės ligomis. Augalo lapai, nors dažnai išmetami, yra labai maistingi,
juose beveik dešimt kartų daugiau vitamino C negu šaknyse. Be to, juose gausu
kalcio, geležies, natrio, fosforo, sieros ir kalio.
Ridikėliai nerekomenduojami žmonėms, sergantiems virškinamojo
trakto uždegimais arba opomis.
Salotos
Salotos - puikus valgis turinčioms antsvorio, nes yra lengvai
virškinamos ir visai nekaloringos ( 100 g yra 12 kcal ). Kaip ir visos daržovės, salotos yra vitaminų (A,
E, C ), mineralinių bei skaidulinių medžiagų šaltinis. Tamsialapėse rūšyse yra
maždaug šešis kartus daugiau vitamino A ir tris kartus daugiau vitamino C negu
šviesiosiose. Be to, jose daugiau kalio, geležies, jodo.
Jos reguliuoja virškinimą, kepenų veiklą, medžiagų apykaitą,
saugo organizmą nuo aterosklerozės, nes jų lapuose yra daug rutino, stiprinančio
kraujagyslių sieneles, padeda pasisavinti organizmui naudingas maisto medžiagas.
O sultys dar ir gydo skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opas.
Teigiama, kad salotose yra junginių, stabdančių piktybinių
ląstelių dauginimąsi. Salotų lapai gaivina pavargus, malšina troškulį, saugo nuo
vidurių užkietėjimo . Jos tinka vaikams, suaugusiems žmonėms, nusilpusiems
ligoniams, sergantiems diabetu.
Salotos skatina motinos pieno gamybą,
gerina šlapinimąsi. Salotų lapuose esančios karčiosios dalelės– puiki raminamoji
priemonė. Vakare suvalgius didelį indą šviežių salotų, pagerėja miegas.
Svogūnų laiškai
Svogūnų laiškai turi daug vitaminų A ir C ( 100g – pusė
dienos normos ), geležies, folio rūgšties.
100g šių daržovių yra tik 17kcal.
Svogūnų laiškai padeda nuo pavasarinio peršalimo, mažina
cholesterolio kiekį kraujyje, gerina širdies veiklą, gelbsti nuo nuovargio ar
išsekimo. Be to svogūnai padeda kosint, peršalus, sergant sloga ir gerklės
uždegimu.
Turintiems jautrų skrandį svogūnų laiškų į salotas geriau
nedėti.
Krapai
Jau senovės romėnai kramtydavo krapus, kad palengvintų
virškinimą, nes krapai stabdo dujų susidarymą žarnyne. Visose šio augalo dalyse
yra eterinio aliejaus, vitaminų E, A, C, magnio. 100g krapų yra 43 kcal. Krapų
antpilas mažina arterinį kraujospūdį, išplečia kraujagysles, atpalaiduoja
žarnyną, skatina šlapimo išsiskyrimą.
Prieskonines daržoves ( krapus, petražoles, smulkintas
salotas ) galima duoti vaikams ragauti tik nuo 1 metų amžiaus. Ir tai, patartina
į specialiai vaikui gaminamą maistą jų nedėti, nebent vaikui duodama ragauti
nuo suaugusiųjų stalo.
Kaip teigia gydytoja neonatologė pediatrė R. Taminskienė,
vaikams pirmųjų daržovių reikia duoti labai saikingai ir parinkti tik tokias,
kurios yra ekologiškos, geriausia iš sodo pačių augintas; kadangi parduotuvėje
pirktose daržovėse gausu nitratų ir kitokių žalingų cheminių medžiagų, nuo kurių
gali atsirasti vaikams bėrimai. Ridikėliai, svogūnų laiškai pienui suteikia
nemalonų kvapą bei skonį. Dėl šios priežasties kūdikis gali visai nežįsti.
Taip pat svogūnų laiškai ir ridikėliai skatina dujų susidarymą kūdikių žarnyne,
todėl jie tampa neramūs, daugiau atpylinėja.
Žindyvė taip pat turėtų atsisakyti svogūnų laiškų ir
ridikėlių. O visas kitas pavasario daržoves te valgo į savo ir kūdikio sveikatą,
tik, žinoma, vėlgi reikia rinktis ekologiškas daržoves ir valgyti jas saikingai.
Ypač naudingos salotos, kadangi jos skatina pieno gamybą.
Kristina Fišienė