Mama - tai angelas žemėje (nežinomas autorius)

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Mokinukas > Vaikas ir aplinka > Mokyklinuko pietų dėžutė: Vaidos Kurpienės patarimai ir receptas
Dalintis

Mokyklinuko pietų dėžutė: Vaidos Kurpienės patarimai ir receptas

 

Prasidėjus mokslo metams vienas iš rūpesčių, užgulančių tėvų pečius – kaip pasirūpinti tinkama vaikų mityba didžiąją dienos dalį jiems praleidžiant mokykloje. Sveikos mitybos specialistė, dietistė Vaida Kurpienė pataria tėvams taupyti laiką ir nors kartais ruošti tai, kas tinka ir vakarienei, ir įdėti vaikui į mokyklą ar pasiimti kartu su savimi į darbą pietums.

„Sudėti pietų dėžutę mokyklinukui dažnai tampa nemenku iššūkiu. Tėvams tenka sukti galvą, ką įdėti į pietų dėžutę, kas būtų ne tik sveika, bet ir skanu. Juk vaikai – pati išrankiausia auditorija, tad jiems įtikti gali būti išties sunku. Suprantama, kad papildomas maisto gaminimas atima nemažai laiko, kurį mieliau norėtume praleisti kartu su vaikais, o ne prie puodų. Todėl tikrai geras sprendimas vakarienei paruošti tai, kas tiktų ir kitos dienos pietums“, – pažymi sveikos mitybos specialistė V. Kurpienė.

Visgi ji atkreipia dėmesį į tai, jog į pietų dėžutę dedant pagamintą patiekalą, svarbu, kad jis būtų suvartotas per 3 valandas. Jei žinome, kad vaikas valgys vėliau – praverčia termo (išlaikančios temperatūrą) pakuotės, kurios būna specialiai pritaikytos pietų dėžutėms. Pasak V. Kurpienės, taip bus palaikoma žemesnė temperatūra ir maisto galiojimo terminas prasitęs.   

Sotesniems pietums – patiekalas su mėsa

Jei vaikas nevalgo pietų mokykloje, lengvų užkandžių nepakaks. Sotesniems pietums mitybos specialistė siūlo rinktis patiekalą, kuriame gali būti mėsos, pvz., vištienos. „Vištienoje gausu gerai pasisavinamų baltymų, B grupės vitaminų, fosforo bei seleno, o jie būtini vaiko raidai, nervų sistemai bei augimui. Baltą mėsą mėgsta ir mielai valgo dauguma vaikų. Ruošiant vakarienę ar patiekalus dėžutei, didelis privalumas, kad vištiena lengvai ir greitai paruošiama“, – sako V. Kurpienė.

Vaikai mieliau valgo, kai mėsa yra malta arba supjaustyta mažais gabaliukais ar juostelėmis, kad būtų patogu įsidėti į burną ir lengviau kramtyti. Todėl tarp V. Kurpienės siūlomų patiekalų – orkaitėje kepta vištiena ant iešmelio arba taip pat orkaitėje keptos ar virtos vištienos blauzdelės, kurios turėtų patikti vaikams, kadangi paprastai jie mėgsta valgyti su rankomis ar mėsą „graužti“ nuo kauliuko. „Apvyniokite blauzdelės kauliuką servetėle – taip didesnė tikimybė, kad vaikai suvalgys, nes patiekalas nelips prie rankų“, – pataria sveikos mitybos specialistė.    

Siūlo nepamiršti daržovių ir vaisių

V. Kurpienė priduria, jog į vaikų priešpiečių dėžutes  verta įdėti vaisių bei daržovių. „Būtina rinktis sezoninius vaisius – jie turi daugiausiai vertingų medžiagų ir yra mažiausiai apdoroti cheminėmis medžiagomis“, – pažymi mitybos specialistė.

Kaip ji pasakoja, užkandžiams idealiai tinka mažos daržovės: vyšniniai pomidorai, nedideli agurkai, mažos morkytės. Kai visgi naudojamos didelės daržovės, pavyzdžiui, morkos, kaliaropės ar moliūgas, supjaustykite jas griežinėliais ar pagaliukais.  Jei norime pridėti garnyrui termiškai apdorotų daržovių – V. Kurpienė rekomenduoja iškepti ropių, salierų  šaknų, morkų, moliūgų, bulvių pagaliukų ar kalafiorų bei brokolių žiedynų orkaitėje su prieskoniais. Pastaruosius  galima dar pabarstyti sūriu, juo pagardintus patiekalus vaikai dažniausiai valgo geriau.

Dalijasi receptu

Sveikos mitybos specialistė dalijasi vištienos keksiukų receptu. Kaip ji sako, šis patiekalas – vienas iš tų, kuris puikiai tinka ir vakarienei, ir pietų dėžutei. Ne tik gražiai atrodo, bet vertinga valgyti.

Keksiukai su vištiena

7 vidutinio dydžio keksiukams reikės:

  • 450 gramų vidinės vištienos filė;
  • 100 gramų smulkiai (kaip bulvių tarkis) tarkuotos morkos, jei sutarkuosite stambiau keksiukuose jausis kietų morkų gabaliukai
  • 1 kiaušinio;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 40 gramų smulkinto svogūno, sušvelnins ir suminkštins mėsą, tačiau skonio nesijaus;
  • Druskos bei pipirų (pagal kiekvieno skonį);
  • Keksiukų formelių bei karščiui atsparaus indo su dangčiu.

Gaminimo eiga:

  • Susmulkiname česnakus ir svogūnus, smulkiai sutarkuojame morkas;
  • Vidines vištienos filė sudedame į virtuvinį kombainą ir susmulkiname (galite naudoti mėsmalę). Vieni mėgsta kapotos, o kiti maltos mėsos konsistenciją – pasirinkite kaip jums patinka.
  • Į susmulkintą mėsą sudedame paruoštas daržoves bei prieskonius, įmušame kiaušinį ir viską gerai permaišome;
  • Gautą masę dedame į keksiukų formeles. Jas sudedame į karščiui atsparų indą su dangčiu ir kepame +180C laipsnių orkaitėje apie 40-45 minutes. Taip pat galima troškinti ar gaminti ant garų.

Keksiukai bus labai sultingi ir skanūs!

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą