Rausvi Tomo blyneliai su mėlynių padažu ir morkų uogiene
TV3 laidos ,,La maistas“ šefas, istorinės virtuvės žinovas Tomas Rimydis rekomenduoja saldžius rausvus blynelius su mėlynių padažu ir morkų uogiene.
„Užgavėnės pas mus turi tikrai gilias tradicijas. Užgavėnės, tai – žiemos virsmas į vasarą, saulės pergalė prieš tamsą, paskutinis sotus pavalgymas iki Velykų. Senovėje blynai buvo gana dažnas patiekalas mūsų virtuvėje. Blynai buvo panašūs į dabartinius lietinius”, – sako Tomas ir pasakoja kaip užmaišyti idealių lietinių tešlą bei iškepti tobulai plonus blynus: „Maišant tešlą lietiniams, svarbu, kad visi ingredientai būtų tos pačios temperatūros, tuomet tešla gausis tolygi, neišsisluoksniuos. Kitas svarbus dalykas – nereikia labai įkaitinti keptuvės, ji turi būti drungna. Vienam blynui užtenka pusantro šaukšto tešlos.”
Profesionalus šefas taip pat atkreipė dėmesį, kad norint jog keptuvė ilgai tarnautų, jos jokiu būdų negalima plauti indaplovėje, naudoti cheminių valiklių ar aštrių kempinėlių. Keptuvei išvalyti pakanka karšto vandens.
Blyneliams reikės:
200 g kefyro
100 g miltų
50 g cukraus
2 kiaušinių
5 g vanilės
5 g džiovintų burokėlių miltelių (nebūtina, bet suteikia spalvą)
1 g cinamono
aliejaus kepimui
Padažui:
100 g natūralaus jogurto
100 g mėlynių uogienės
Gaminimas:
Kiaušinių tryniai atskiriami nuo baltymų.
Tryniai gerai išplakami drauge su cukrumi, vanile, cinamonu ir burokėlių milteliais.
Pilamas kefyras, išmaišoma. Sudedami miltai, gerai išmaišoma.
Baltymai išplakami iki standumo ir įmaišomi į tešlą.
Keptuvėje įkaitinamas aliejus. Dedama po šaukštą tešlos ir kepami blynai, gražiai juos apkepant iš abiejų pusių.
Padažui mėlynių uogienė sutrinama elektriniu trintuvu drauge su natūraliu jogurtu. Padažas perkošiamas per sietelį.
Blyneliai patiekiame pagardinus mėgiama uogiene (aš patiekiau su namine morkų, žr. patarimus) ir padažu. Galite dar papuošti rūgštynių ar mėtų lapeliais.
Tomo patarimas, kaip pasigaminti morkų uogienę:
Morkų uogienę aš gaminu taip: puode ištirpinu 150 g cukraus (kol karamelizuojasi iki gintarinės spalvos). Suberiu 200g kubeliais pjaustytų morkų, išmaišau, kad morkos pasidengtų cukrumi. Tada užpilu litrą vandens ir verdu ant nedidelės ugnies iki uogienė sutirštėja (apie 60-90 minučių).
Skanaus!
„La Maistas“ laida – sekmadienį 9 val. per TV3.
|