Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Mokinukas > Vaikas ir aplinka > Skaitau šuniui
Dalintis

Auksaspalvis retriveris Gongas – vienas iš nedaugelio šunų, kuriam vaikai skaito knygas.  Kartais jis įdėmiai klauso, kartais snūduriuoja, kartais net užknarkia. ,,Nieko tokio“, - sako, vaikai, juk ir jiems mamos pasakas skaito prieš miegą.

ČIA NIEKAS VAIKŲ NEKRITIKUOJA

Programa ,,Skaitymas su šunimi“ Lietuvoje startavo prieš dvejus metus, užsiėmimai vyksta keliose Lietuvos bibliotekose ir norinčiųjų yra daugiau, nei galimybių. Dažniausiai skaityti ateina pirmokai, kuriems mokykloje sunkiau ,,sugaudyti“ raideles. Bibliotekoje jie išsirenka knygą. Pagal šią programą rekomenduojamos knygos apie gyvūnus arba jų herojai turėtų būti gyvūnai. Skaitymo seansas trunka apie 15-20 minučių. Svarbu, kad niekas netrukdytų ir nekoreguotų. Pasak kaniterapijos asociacijos prezidentės docentės Vilmantės Pakalniškienės, tokių susitikimų bibliotekoje tikslas – padėti vaikams atsipalaiduoti, pasijusti saugiai ir ramiai. Labai svarbu, kad čia niekas sunkiai raides „rikiuojančio“ vaiko netaiso ir nekritikuoja.

PROGRAMA, PADEDANTI SKAITYTI

Programa, padedanti vaikams mokytis skaityti, prieš daugelį metų sukurta Amerikoje ir sėkmingai išplitusi po visą pasaulį. Prieš kelerius metus ja susidomėjo Estijos kaniterapijos asocijacijos darbuotojai, kurie, turėdami glaudžius ryšius su tokios pačios organizacijos specialistais Lietuvoje, perdavė savo patirtį bei surengė apmokymus. Tam reikėjo paruošti ne tik specialistus, tam tikrų komandų išmokyti šunis, bet reikėjo įkalbėti ir bibliotekų vadovus, kad įsileistų į savo vadovaujamas bibliotekas ir skirtų reikalingas atskiras patalpas. Juk skaitoma prie „šešių akių“, t. y., vienoje patalpoje būna vaikas, šuo ir atsakingas už gyvūną kaniterapijos specialistas. Knygas mokiniai skaito garsiai, nes tik toks skaitymas padeda mokytis ir išmokti.

GEROS NUOTAIKOS UŽTAISAS

Pirmoko mama Edita Stankevičienė pasakoja, kad, kai sužinojo apie iniciatyvą „Skaitymas su šunimi“, laisvų vietų jau nebuvo. Todėl lankyti pamokėles pradėjo įpusėjus mokslo metams. Moteris sako, kad tai puiki iniciatyva ir jau dabar pastebi, kaip sūnus po truputėlį atsipalaiduoja, pajunta sėkmę, susijusią su skaitymu. Pasirodo, į pirmą susitikimą vaikas ėjo nenoriai, tačiau po užsiėmimo buvo laimingas, labai linksmas ir patenkintas.

Mokslininkai jau seniai pastebtojo, kad gyvūnas, ypač šuo, būdamas ilgesnį laiką arti suaugusio ar vaiko, malšina apėmusį nerimą, sukuria pakylėtą būseną, kuri paaiškinama fiziologiniu poveikiu. Ištirta, kad tuo metu tiek žmogaus, tiek gyvūno organizmas išskiria tam tikrą medžiagą – oksitociną, kuris „atsakingas“ už laimės pojūtį, geresnę savijautą. Per tas penkiolika minučių bibliotekoje, kai pirmokas skaito knygą šalia gulinčiam šuniui, minėtos medžiagos ima aktyvuotis. Todėl vaikas po susitikimo išeina su puikia nuotaika ir noru tęsti. Knygų skaitymas jam sukelia geras emocijas, darosi įdomu, o svarbiausia – įveikiami skaitymo sunkumai.

NAMIE GALIMA SKAITYTI IR PAPŪGOMS

Jei namuose yra koks nors augintinis, galima pasiūlyti besimokančiam vaikui tokį skaitymą išbandyti. Nesvarbu, ar tai bus šuo, ar katinas, tinka ir žiurkėnai, ir net gyvalazdės. Kai vaikas turi ištikimą klausytoją, skaitymas tampa prasmingesnis ir įdomesnis. Tik svarbu, kad tėvai neverstų skaityti ir nekritikuotų. Jokiu būdų nesiklausytų už durų. Edukologijos praktikai teigia, kad negalima kritikuoti besimokančio. Jei aplinkiniai ima garsiai skaitančiam vaikui sufleruoti ar jį koreguoti, šiam tampa nepakeliamai sunku, atsiranda baimė tarti kiekvieną skiemenį. Ir tada mokymasis skaityti tampa sunkiu, o kartais nepakeliamu darbu.

GONGAS – SPECIALIAI APMOKYTAS ŠUO

Grįžkime prie Gongo. Tai septynių metų šuo, kuris labai mėgsta žaisti su kamuoliuku, ilgus pasivaikščiojimus ir net aistringai medžioti. Tačiau šis aktyvus šuo geba būti ramus, meilus su vaikais. Bibliotekoje niekada neloja, neurzgia, nes yra specialiai mokytas ir išlaikęs testus, reikalingus terapiniam darbui. Pasak kaniterpijos asistentės Veslavos Citovič-Rul,  ne kiekvienas šuo tai sugebėtų ir ne kiekvienam tai patiktų. Gongas geba ramiai išbūti tiek, kiek reikia. Tiesa, šie užsiėmimai bibliotekose tėvams nieko nekainuoja. Gongas ir jo šeimininkai – savanoriai. Pasak Veslavos, tokie projektai pasaulyje yra nemokami. Veslava pripažįsta, kad užsiėmimuose su Gongu gauna daug gerų emocijų. Tiesiog gera daryti gerus darbus. Gongas su vaikais bibliotekoje susitinka kartą per savaitę. Užsiėmimai su užsirašiusiais skaitymui vaikais trunka iki 2 valandų. Prieš ir po jų šeimininkė su šuniu ilgai vaikštinėja parke, leidžia šuniui išsibėgioti. Po to Gongas gauna savo gardžią vakarienę. O naktimis, greičiausiai, sapnuoja vaikų skaitytas istorijas.

Jūratė Jadkonytė Petraitienė, LRT laida ,,Mūsų gyvūnai“

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą