Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Lavinimas > Vaikų darbeliai ir piešiniai > Veiklos su vaikais karantino metu
Dalintis

Veikiausiai nerasime nė vieno tėvelio, nesukančio galvos, kaip užimti vaiką, jeigu namuose tenka būti ilgą laiką. Paprastas patarimas – jeigu įprastų, o dažnai ir pabodusių veiklų  imtumėtės kartu, šios nušvistų naujomis spalvomis! Jeigu pritrūkote idėjų – kviečiame skaityti.

Išnaudokite turimą arsenalą!

Planuodami veiklas, o galbūt ėmęsi generalinio namų tvarkymosi, peržvelkite, ką per ilgą laiką sukaupėte: galbūt apstu vaikiškų užduotėlių ar spalvinimo knygelių, stalo žaidimų, dėlionių, kūrybos, eksperimentinių  rinkinių? Galbūt namuose pamiršta stovi ir judesius atpažįstanti sporto ir šokių sisema? Viso to jums tikrai prireiks, tad į giliausią lentyną nebedėkite. Peržiūrėkite, kokius kūrybai skirtus reikmenis turite – jie tikrai pravers.

Aktyvios veiklos

Gal sodinkime kartu?

Turintys savą kiemą ar augalams draugišką balkoną, prisiminkite – pavasaris palankus sėjos darbams. Organizuokitės kambarinių gėlių persodinimą ar gėlių, daržovių, prieskoninių žolelių sėją. Atsižvelgiant į amžių ir galimybes, vaikas gali berti drenažo akmenukus, kastuvėliu pilti žemę, rikiuoti sėklytes, laistyti. Kasdienis stebėjimas, kaip augalėliai auga ir vystosi suteiks tikrai daug džiaugsmo!

Maisto ruoša

Mums, suaugusiesiems, tai įprastinė veikla, tačiau vaikui kaskart teikianti didžiulį džiaugsmą! Kartu kepkite pyragą, minkykite tešlą, formelėmis spauskite sausainius. Nesibaiminkite nukrypimo nuo recepto – tikslų reikalingų produktų kiekį pasiruoškite iš anksto, o vaikui, kaip didžiausiam pagalbininkui, beliks juos suberti reikiama tvarka.

Karaoke, Šokiai, Mankštos

Jeigu turite judesio jutikliais pagrįstą šokių ar sporto sistemą, karaoke programą – įdarbinkite jas! Video platformoje „Youtube“ rasite daugybę mankštos filmukų, dainuokite karaoke ar mokykitės naujų šokių žingsenlių – puikios veiklos, skatinančios daugiau pajudėti, kelti nuotaiką bei stiprinti tarpusavio ryšį. Į šokių seansą galite integruoti žaidimą „juda-nejuda“ – netikėtumo faktorius muzikai nutilus ir laiku nesustingus, tikrai privers ne kartą nusijuokti.

Tvarkykitės su draugija

Jeigu anksčiau kartu nesitvarkydavote arba ši veikla apsiribodavo tik žaisliukų surinkimu, pabandykite vaiką į tvarkymąsi įtraukti daugiau.

Priklausomai nuo vaiko amžiaus, galima sukurti istoriją apie „Vaiko ir mamos namų gelbėjimo nuo nešvaros misiją“ – kol jūs atliksite sudėtingesnius darbus,  vaikui paskirkite nušluostyti dulkes, gražiai surikiuoti knygeles ar ne vietoje esančius daiktus pernešti į jiems priklausančią vietą/kambarį. Nesigilinkite į smulkmenas – tegul pirmieji žingsneliai būna malonūs ir ne tokie reiklūs. Kita svarbi užduotis, tvarkant vaiko kambarį, - atrinkti sulūžusius žaislus ir žaidimus. Pastebėję vaiko amžiui neaktualius žaislus, dėkite į atskirą dėžę – galbūt juos galima padovanoti, parduoti ar paaukoti?

Lobio paieška

Jeigu vaikystėje teko ieškoti įsivaizduojamą lobį, veikiausiai prisimenate ir puikias emocijas analizuojant žemėlapį,  skaičiuojant žingsnius ir vykdant kitus nurodymus. Vaikui(ams) nematant,  sudarykite slaptą žemėlapį: žingsniais išmatuokite maršrutą arba, dėl įvairovės,  iš vieno taško nurodykite pereiti į kitą tašką, įpinkite užduotėles, kurias privalu atlikti. Pagalvokite, kas labiausiai pradžiugintų vaiką – galutiniame maršruto taške tebūna tai pateikta kaip lobis.

Ramesnės veiklos

Knygų skaitymas

Skaitykite knygeles! Jeigu turimos pabodo, galite susikurti savo pasakėlę. Susitarkite, kad kiekvienas paeiliui pasakys po sakinį-kelis ir taip sukursite savo istoriją. Galite pasakėlę iliustruoti, sukurti ištisą knygą.

Nuotraukų albumų peržiūra

Jauki ir nuotaikinga popietė ar vakaras tikrai garantuotas, jeigu kartu peržiūrėsite turimas nuotraukas ir video filmukus, kai kuriuos jų įvilksite į pasakojimus apie nuotraukos ar filmuko atsiradimo aplinkybes, iškilusius prisiminimus.

Filmų vakaras

Išsirinkite visai šeimai tinkantį filmą, pasiruoškite mėgstamų vaišių ir susėskite visa šeima. Filmo aptarimas jam pasibaigus turi auklėjamąjį poveikį – analizuokite, kokia pagrindinė filmo mintis, kas labiausiai patiko, nepatiko ir pan. Pasisakantyjį būtinai išklausykite, vieni kitų nepertraukite.

Darbščiųjų rankelių dirbtuvėlės

Šitai kategorijai galima priskirti visus darbelius iš popieriaus: gaminkitės popierines lėles, žvėrelius, darykite lankstinius, klijuokite spalvoto popieriaus ar senų žurnalų skiauteles ant nenuspalvinto piešinio,ar spalvinimo knygelės paveikslėlių (šitaip juos „nuspalvinsite”). Apžiūrėkite knygeles – galbūt kur nors reikia suklijuoti, pataisyti?

Jeigu turite atrinktų žaislų ar žaidimų, kuriems reikia papildomo rūpesčio – pats metas imtis ir jų gelbėjimo.

Ir pabaigai...

Atminkite, kad, dalyvaudami „vaikiškose“ veiklose kartu ar įtraukdami juos į savasias, perduosite svarbius auklėjamuosius elementus, šeimos santykio modelį, rengsite jį savarankiškam gyvenimui ir, žinoma, stiprinsite tarpusavio ryšį.

Kokiomis straipsnyje nepaminėtomis veiklomis su savo vaikučiais užsiimate Jūs? Kviečiame dalintis idėjomis!

Parengė Rasa Markevičienė

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą