Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Meniu viršuje > Naujienos > 60 metų švenčianti Barbė už 10 000
Dalintis

Lietuvos ir užsienio kolekcininkų taikinyje – dešimtys garsiausių šalies dizainerių kurtų vienetinių lėlių „Barbie“

Populiariausia pasaulyje lėlė „Barbie“ šiemet švenčia 60-metį. Šis istorinis žaislas užkariavo milijonus širdžių ir daugiau nei pusę amžiaus džiugina ne tik vaikus. Vertingiausios lėlės suaugusiųjų graibstomos aukcionuose ir kainuoja didžiules sumas. Kolekcininkai tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje yra surinkę neįkainojamas kolekcijas ir kasmet su nekantrumu laukia, kada bus sukurtos naujos lėlės, vienetiniai modeliai. Šiais metais jų taikinyje – dešimtys garsiausių mūsų šalies dizainerių kurtų vienetinių lėlių, kurios vasario mėnesį bus pristatytos neeiliniame „Barbie“ jubiliejuje.

Lietuvos dizaineriai ruošia ypatingą dovaną „Barbie“ gimtadienio proga

Jubiliejinis „Barbie“ gimtadienis visame pasaulyje ir Lietuvoje bus minimas kovo 9 dieną, o gimtadienio išvakarėse – vasario 7 dieną Lietuvoje rengiamas nepamirštamas renginys – garsiausi Lietuvos madų meistrai šiai išskirtinei progai kuria barbėms vienetinius drabužius.

Prie ryškiausiai planetos lėlei apdarus kūrusių pasaulinio garso mados namų: „Dior“, „Givenchy“, „Armani“, „Lagerfield“, „Versace“ prisijungia mūsų šalies dizaineriai Agnė Kuzmickaitė, Kęstas Rimdžius, Ramunė Piekautaitė, Egidijus Rainys, „Tiulio fėja“ su Viktorija Jakučinskaite, Ingrida Inži, Airida Skrickienė, Monika

Kazakevičiūtė MAS924, Raimonda Silė, Aida Kapočiūtė, Milda Bordeaux, Aurelija Beliakaitė, Lilija Larionova, Kristina Kruopenytė, Laura Daili,  Ieva Daugirdaitė, Diana Paukštytė. Lietuvos dizaineriai priima „Barbie“ iššūkį ir jau kelis mėnesius kruopščiai dirba kurdami unikalų savo lėlės įvaizdį. Kiekvienai barbei siuvami vienetiniai drabužiai, gaminami aksesuarai, daromos šukuosenos.

Išleidžia tūkstančius

Tokios vienetinės „Barbie“ lėlės ypatingai domina kolekcininkus. Pernai K. Rimdžiaus kurtos lėlės „Barbie“ tarp kolekcininkų sulaukė didelio ažiotažo. Todėl šiemet net elių dešimčių dizainerių kurtų unikalių lėlių pristatymo jubiliejiniame renginyje nekantriai laukia ne tik mažieji gerbėjai, bet ir „Barbie“ kolekcininkai iš Lietuvos ir užsienio.

Pasaulyje yra daug prisiekusių šių žaislų gerbėjų, kurių kolekcijoje – net keli tūkstančiai lėlių, kurioms išleidžia keliasdešimt tūkstančių dolerių. Didžiausią „Barbie“ kolekciją turinti kolekcininkė, patekusi net į Gineso rekordų knygą, gyvena Vokietijoje. Bettina Dorfmann šias lėles pradėjo rinkti prieš devyniolika metų, ir dabar turi neįsivaizduojamą jų galybę. Šios moters namuose ir biure įsikūrę net 15 tūkst. barbių! Kolekcininkė džiaugiasi viena seniausių vintažo stiliaus lėle, išleista dar 1960-aisiais. Taip pat ir brangiausia lėle, kainavusia net 10 tūkst. dolerių.

Džiaugiasi atrastais vertingais lobiais

Bene didžiausią barbių kolekciją Lietuvoje yra sukaupusi Rūta Ardišauskienė. Kolekcininkė sako, kad visų lėlių tiksliai nebesuskaičiuoja, nes eksponatų skaičius gerokai viršija 300 ir nuolat keičiasi. Rūtą domina ne tik Barbės, bet ir Kenai, ir lėlės draugės, augintiniai. „Didžiuojuosi deive Atėne, kurių pasaulyje yra tik 5000

vienetų. Kenu Jacku Sparrow iš garsiųjų „Karibų piratų“. Praėjusiais metais išleista kolekcine Vienaragės lėle. Kadangi pati esu istorikė, turiu sukaupusi nemažai ir septintojo dešimtmečio gamybos lėlių. Tačiau labiausiai myliu ir nuolat ieškau 1990–2000 metų leidimo barbių, kurios man primena vaikystę, kai pati su jomis žaisdavau“, – pasakoja R. Ardišauskienė.

Eksponatų savo išskirtinei kolekcijai moteris ieško internete, aukcionuose, kur už lėlę negaili ir daugiau nei 200 eurų. Tačiau kartais pasiseka tikrų lobių rasti ir tokiose vietose kaip, pavyzdžiui, komiso tipo parduotuvės. Kolekcininkė džiaugiasi nepaprastai vertinga 1963 metų „Barbie“, kurią įsigijo už 1,50 euro. Moters kolekcija nuolat kinta, nes kai kuriuos eksponatus ji parduoda tam, kad galėtų atsinaujinti ir įsigyti naujų. R. Ardišauskienė savo įspūdingą 300 barbių kolekciją turi svajonę išstatyti ekspozicijai, nes laikyti tokį lobį paslėpus nuo žmonių akių yra nuodėmė.

Feministinė kolekcija

Lietuvoje viena iš kolekcininkių Laima Butėnienė renka feministinę barbių kolekciją, kuri išsiskiria drąsiomis ir išskirtinių gabumų turinčiomis barbėmis. Šiuo metu ji yra sukaupusi apie 60 lėlių (neskaitant tų, kurios dar laukia restauravimo). Laima atsirenka tik tas lėles, kurios tinka pasirinktai feministinei kolekcijos krypčiai.

„Aš renku prezidentes, astronautes, verslininkes, vadinamų „vyriškų“ profesijų lėles ir muzikes – esu muzikologė, muzikuojančios lėlės man visuomet artimos. Labai didžiuojuosi šiais metais įstengusi gauti Amelijos Earhart ir Fridos Kahlo lėles, bet apskritai įspūdingiausia lėlė yra vienintelė mano turima vinilo (silkstone) „Barbie“ – Roberto Besto sukurta The Artist, 2008 metų, aukso serijos (8000 vnt. visame pasaulyje)“, – pasakoja kolekcininkė. Moteriai emociškai brangiausia vis dėlto išlieka jos pirmoji lėlė, kurią tikisi restauruoti.

Sovietų okupacijos metais gimusi L. Butėnienė pamena, kaip skurdas buvo visų kasdienybė. O deficitinių prekių medžioklė vyko taip aktyviai, kaip dabar vyksta nuolaidų paieškos. Lėlė „Barbie“ buvo viena iš deficitinių prekių, apipinta gandų. Gandų apie lėlę, panašią į žmogų... Ir ne šiaip žmogų – į gražiausią pasaulio moterį! Kiekviena mergaitė jos norėjo, nors reta ją buvo mačiusi. Barbių tuo metu nebuvo parduotuvėse. O ten, kur buvo, jų kaina siekė bemaž mėnesinės algos dydį. Bet su giminių Australijoje pagalba tuomet aštuonerių Laimai pavyko dovanų gauti tikrą „Barbie“ lėlę, kurią buvo galima atsiimti vietoje giminaičių atsiųstų pinigų.

„Ji buvo mano pirmoji nepriklausomybės dovana, žinutė iš kito pasaulio, kur galima taip ramiai, atsipalaidavus šypsotis... – prisimena kolekcininkė. – Net ir man užaugus ši lėlė išliko tokia svarbi, kad vyko su manimi į studentų bendrabutį, į pirmus išsinuomotus namus – ji įgijo mylimiausio žaislo statusą ir virto mano talismanu. Aš vertinau ne tik lėlę, kuri įkūnijo man begalinį vaikystės džiaugsmą...

Kuo daugiau stebėjau „Barbie“, tuo labiau mane traukė jos fenomenas – lėlė, dešimtmečiais fiksuojanti ir pasakojanti moters visuomenėje istoriją. Ji reagavo į Pilietinių teisių judėjimą JAV ir į moters emancipaciją, ji turėjo neįgalią draugę Becky ir Ellą, sergančią vėžiu. Jos dialogas su pasaulio aktualijomis visuomet

intrigavo mane. Nusipirkau kartą naują lėlę... kitą... Ir vieną dieną tariau sau ir šeimai, kad esu savarankiškas žmogus ir tam tikrą biudžeto dalį noriu skirti lėlėms. Jie neprieštaravo. Dabar sūnus mano aistra žavisi. O vyras dovanoja ne gėlių, o lėlių.“

Ieško ir sendaikčių turguje

Apie pusšimčio barbių kolekciją sukaupusi Ieva Mėcienė prisipažįsta, kad išskirtinių eksponatų jai neretai pavyksta rasti ne aukcionuose ar internetinėse parduotuvėse, bet sendaikčių turguje.

„Prieš penkerius metus, kai gimė dukra, pradėjau ieškoti jai originalių ir įdomių žaislų. Mūsų šeima antikvarai, todėl lankomės tokiose vietose, kur galima rasti vienetinių daiktų. Kartą netikėtai radau barbę, primenančią tą, kurią kadaise turėjau vaikystėje. Taip viskas ir prasidėjo. Kur važiuoju, ieškau kuo senesnio

žaislo. Renku ne tik barbes, bet jų turiu daugiausia – apie 50“, – pasakoja populiariausias pasaulio lėles kolekcionuojanti I. Mėcienė.

Įdomu tai, kad vieną autentiškiausių savo barbių ji yra radusi Rietavo sendaikčių turguje. Ieva sako, kad žaislui yra apie 50 metų. Kolekcininkai lėles neretai gauna be sertifikato, įpakavimo dėžutės ar net drabužių, bet ir tokiais atvejais žino jos pagaminimo datą, nes ant lėlės yra specialūs kodai, kuriais būna pažymėta kiekviena partija. Aistra ir meile barbėms visą šeimą užkrėtusi Ieva sako, kad lengviausia

nusipirkti lėlę parduotuvėje, bet jai pats įdomiausias procesas yra ieškoti unikalių ir vienetinių modelių pačiose netikėčiausiose vietose.

Kolekcininkės džiaugiasi, kad unikalių ir vienetinių lėlių „Barbie“ kolekcija nuolat papildoma naujais modeliais, sukurtais ne tik garsiausių planetos dizainerių, bet ir Lietuvos madų kūrėjų.

Simona Krasauskienė

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą