Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Meniu viršuje > Naujienos > Mažųjų sodininkų derlius
Dalintis

LIETUVOS MOKYKLŲ BEI GLOBOS NAMŲ KIEMELIUOSE NUVILNIJO VAIKŲ UŽAUGINTO DERLIAUS MUGIŲ ŠURMULYS.

MAŽIEJI SODININKAI VIENI SU KITAIS KEITĖSI SAVO PAČIŲ PRIŽIŪRĖTOMIS DARŽOVĖMIS, VAISIAIS, SĖKLOMIS, PRIESKONIAIS IR VAISTAŽOLĖMIS. TAČIAU ARŠIAUSI MANAI MUGIŲ METU VYKO DĖL PAPRIKOS.


Vaikų užaugintų gėrybių mugės - viena iš iniciatyvos „Žalia stotelė" veiklų, kuriomis skatinamas vaikų domėjimasis gyvuoju augalų pasauliu. Lietuvoje susibūrė jau apie pusantro tūkstančio jaunųjų daržininkų, bendradarbiaujama su 31 ugdymo įstaiga. Visus metus auginę bei puoselėję savo augalus, mainų turgeliuose vaikai karščiausiai kovojo dėl paprikos, kuri daugumai jaunųjų daržininkų atrodė pati įdomiausia. Nors tai puikiai Lietuvoje auganti daržovė, vaikams ji pasirodė labai egzotiška ir dėl išvaizdos, ir dėl skonio. Mainų metu mažieji sodininkai siūlė atiduoti saldžias vynuoges, mėgiamus obuolius ir kriaušes tam, kad tik gautų papriką. Net skaniausi vaisiai buvo nukariauti pikantiškos daržovės. Mažiausiai vaikų dėmesio susilaukė raudonasis burokėlis, kurį vaikai sutiko atiduoti miško žvėreliams.

Po derliaus nurinkimo gamta jau pasiruošusi žiemoti, todėl mažieji savo augalus privalo paruošti miegui, laikantis gamtos taisyklių. „Sodą mes tiesiog nurenginėjame: dažnai nukerpami visi nužydėjusių augalų stagarai, žolinių augalų stiebai, išgrėbstomi lapeliai. Bet juk tai gėlyno kailinukai. Pripustytas į tarpelius sniegas saugo augalą patikimiau nei žmogaus sukurtos apsaugos",- susitikimuose su vaikais apie sodą žiemą pasakojo iniciatyvinės grupės „Eko karta" narė Danielė Šležienė.

Vaikai, išbandę žemės darbus, dalinosi įspūdžiais ir mintimis: jiems buvo smagu gerti savo išaugintą arbatą, jie išmoko rinkti gėlių sėklas ir norėtų turėti savo gėlių darželius, jie susirūpino žydrosios planetos Žemės likimu ir kai kurie net ragino ją saugoti. Kūrybinėse dirbtuvėse, skatinančiose atsakingą vartojimą, vaikai gamino įvairius papuošimus iš gamtoje randamų medžiagų, pavyzdžiui, kaštonų, gilių ar medžio tošies. Tokios dekoracijos gali kabėti ne tik vaikų klasėse ar kambariuose, bet ir kiekvieno Kalėdų eglutę paversti originaliausia.

Akcijos „Žalia stotelė" metu buvo surengtos 23 kelionės, kuriose rudens metu savanoriai susitiko su vaikais bei juos palaikančiais ugdytojais. Jaunieji daržininkai šiltai pasitikdavo savanorių komandą su sveikatingumo kokteiliais, vaistažolių arbatomis ir moliūgų pyragais. Per tokius susitikimus nelikdavo jokio oficialumo, o vaikai savanorius ėmė vadinti savo draugais. Agrofirmos „Sėklos" atstovė Ramunė Monkevičienė sako: „Apsilankymai pas vaikus parodė, jog augalų pasaulis yra naudingas žinių ir patirties šaltinis. Tikimės, kad šis projektas ir toliau burs pareigingus bei sąmoningus žmones, norinčius vaikams parodyti, kaip užauga maistas, ugdyti jų gebėjimą rūpintis ir būti atsakingiems už kitus."

Projektas „Žalia stotelė" vykdomas nuo 2008 m. Tikslas - ugdyti aplinkai ir gamtai draugišką jaunąją kartą, gebančią rūpintis savo artimiausia aplinka ir užsiauginti gėles, daržoves, prieskonius, vaistažoles nuo sėklos iki derliaus. Akcijos organizatoriai: ekologinio jaunimo švietimo projektas „Eko karta" ir UAB agrofirma „Sėklos", aprūpinanti sėjamąja medžiaga ir sodinimo įrankiais visus akcijos dalyvius. Įmonė teikia konsultacijas, kurių metu vaikai gali sužinoti atsakymus į jiems rūpimus klausimus apie augalų sodinimą ir priežiūrą. Visuomeninis projektas skirtas vaikų darželiams, mokykloms, socialinių paslaugų dienos centrams ir vaikų globos įstaigoms.


Lina Bakšytė

 

 

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą