Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Mamos kampelis > Pasirūpink savimi > Prausimasis aliejais
Dalintis

Ar pažįstamas jausmas, kai odą po dušo kažkas lyg į skutelius drasko, o paviršiumi pasileidžia įkyrios niežulio skruzdės? Pasirodo, uoliai prausdamiesi ir švarindamiesi mes patys save paverčiame išdžiūvusia Sacharos žeme, kuri nebeturi gyvybinių galių saugotis ir gintis. Tačiau tiek radikalios švaruolės, tiek su riebalų pertekliumi kovojančios skeptikės gali sau padėti išbandžiusios ajurvedinį prausimąsi aliejais. 

Tiesa, pasakymas „prausimasis aliejais“ greičiau yra tik vaizdingas šios idėjos vardas, nei tiesioginė instrukcija. Iš tiesų ajurveda ragina aliejų naudoti prieš dušą ir vėliau jį nuplauti ar nuvalyti. Tačiau šio ritualo metu aliejus tampa pagrindiniu mūsų prausėju, nes tiek iš odos, tiek iš gilesnių organizmo sluoksnių išneša nešvarumus ir toksinus. 

KODĖL praustis aliejais?

• Toks tokį pritraukia

Ajurveda moko, kad prausimasis aliejais turėtų būti reguliari žmogaus rutinos dalis. Visų pirma dėl to, kad aliejai labai gerai šalina nešvarumus. Augaliniai aliejai ir mūsų odos išskiriami riebalai (sebumas) yra panašios aliejingos medžiagos, kurios puikai maišosi tarpusavyje. Todėl būtent aliejus geba tirpdyti odos porose užsilaikiusius nešvarumus, pašalinti susikaupusius riebalų ir raginių ląstelių kamščius. 

• Tinka visiems odos tipams 

Visai nesvarbu, ar jūsų oda sausumu prilygsta dykumai, ar ji blizga, kemšasi ir yra nusėta raudonais krateriais − aliejus iš esmės sprendžia abi šias problemas. Sausą odą aliejus sutepa ir padeda grįžti į prigimtinį sveiką būvį, riebią – veiksmingai ir švelniai išvalo. Pastarojo proceso skeptikams į odos gyvenimą reiktų žvelgti globaliau: spuogai, inkštirai, cistos randasi ne dėl aliejų, bet dėl nestabilių hormonų, bakterijų siautėjimo, senų odos ląstelių sankaupų, prastos mitybos. Aliejaus, nebent naudojate gautą iš naftos, šiame sąraše nėra.

• Valo labai giliai

Prausimasis aliejais dar neretai vadinamas giluminiu valymu. Taip yra dėl to, kad šis ritualas yra lydymas gilaus ir intensyvaus masažo, kurio metu sušildomi ir atsipalaiduoja kūno raumenys ir aliejus pasisavinamas  kur kas giliau. Yra žinoma, kad aliejus į kūną prasiskverbia net iki 7 cm, tad jis valo ne tik mūsų paviršių, bet ir gilesnius kūno sluoksnius. Patekęs į organizmą jis išneša susikaupusius toksinus, mažiau šio darbo palikdamas didžiausiam žmogaus šalinimo organui – odai. Nenuostabu, ji tampa sveikesnė ir švytinti.

• Harmonizuoja gyvybinę energiją

Remiantis ajurvedos sistema, praustis aliejais gali visi. Tačiau labiausiai to reikia Vatos tipo žmonėms, kurie pasižymi smulkiu kūno sudėjimu, mažu svoriu, sausa, šiurkščia oda. Jiems dažnai būna šalta, nors patys yra itin aktyvūs, neramūs, besiblaškantys. Tokia aliejaus terapija juos sušildo, nuramina, suvaldo juose siaučiantį vėją. Rečiau tai gali praktikuoti gana gerą odos riebalų apykaitą turintys karštieji Pitos tipo žmonės ir stambesnio sudėjimo, storos riebios odos Kaphos tipo žmonės. Visgi, praustis aliejais reiktų reguliariai, bet ne nuolat – oda turi nepamiršti, kad save maitinti geba ir pati.

KAIP praustis aliejais? 

Į nedidelį dubenėlį įpilkite ketvirtadalį stiklinės kokybiško, nerafinuoto sezamų aliejaus. Pašildykite jį įstatę į karšto vandens vonelę ir viso masažo metu laikykite šiltai − aliejus turi būti maloniai šiltas, bet ne per karštas. Vonioje ar kitoje šiltoje patalpoje pasitieskite rankšluosčių, ant kurių galėtumėte stovėti ar sėdėti. Suvilgykite delnus aliejumi, patrinkite juos vieną į kitą, kad įšiltų, ir švelniai perbraukite per visą kūną. Taip paruošite save masažui, pajusite aliejaus šilumą, lengviau atsipalaiduosite.

Dar kartą suvilgykite pirštus aliejumi, paskirstykite jį tarp delnų ir švelniai pamasažuokite veido odą. Judesiai turi būti malonūs, bet gilūs, su nedideliais paspaudimais. Jei masažą atliekate vakare, aliejumi galite įtrinti galvos odą, perbraukti plaukus – tai bus nuostabi naktinė plaukų kaukė. Baigę pereikite prie kaklo, pamasažuokite pečius, rankas, krūtinę, pilvą, nugarą, kojas, nepamirškite pėdų. 

Nebijokite naudoti daugiau aliejaus, tegu judesiai, nesudarydami trinties, švelniai slysta odos paviršiumi. Tačiau stebėkite, kad jie būtų pakankamai gilūs ir veiksmingi – tik taip paliesite gilesnius audinius, sužadinsite kraujo apykaitą, išjudinsite limfinę sistemą. Pasistenkite atsipalaiduoti ir mėgautis ritualu, jauskite, kaip aliejaus šiluma sklinda kūnu, kaip jis sušyla ir išsiskleidžia. 

Baigę įsisupkite į šiltą medvilninį chalatą, apsiklokite ir ramiai pagulėkite 10-20 minučių. Jei neturite tam laiko, tiesiog pabūkite šiltai tvarkydami kitus ryto ar vakaro ruošos reikalus. Tuomet nusiprauskite po dušu su natūraliomis ir švelniai plaunančiomis priemonėmis. Jei nenorite praustis, aliejaus likučius galite nušluostyti karštame vandenyje suvilgytu rankšluosčiu. Jei jaučiate poreikį, po dušo dar drėgną odą suvilgykite papildomu lašeliu aliejaus. 

Išskirtiniam malonumui – ypatinga aliejaus terapija veido odai. Į sezamų aliejų įpilkite apie 20 proc. ricinos aliejaus (jei oda sausa, pilkite vos mažiau, jei riebi – kiek daugiau). Šiuo mišiniu keletą minučių masažuokite veido odą, daugiau dėmesio skirkite probleminėms, užterštoms vietoms. Lukterkite. Po 10-20 minučių sudrėkinkite rankšluostį karštu vandeniu bei uždėkite jį ant veido. Turi būti maloniai šilta, bet ne karšta. Kai rankšluostis atvės, perplaukite karštu vandeniu ir pakartokite procedūrą 2-3 kartus. Tai padės atverti poras ir pašalinti susikaupusius nešvarumus.  

Jei norite, vietoj šildymo rankšluosčiu galite atlikti garinimo procedūrą: palaikykite veidą virš šiltų vandens garų galvą apsigobusios rankšluosčiu. Sušildytą odą nuvalykite, nuplaukite ir, jei norisi, suvilgykite lašeliu aliejaus. 

Prausimąsi aliejais ajurveda rekomenduoja atlikti rytais. Tuomet judesiai gali būti energingesni, labiau budinantys. Labiausiai tinkantis aliejus – sezamų, taip pat juodųjų. Tačiau jei jūsų režimas kitoks, šį ritualą galite atlikti vakarais – svarbiausia jį įtraukti į savo dienos rutiną. Galima naudoti saulėgrąžų, alyvuogių, simondsijų (jojoba) aliejų, į jį įlašinti kelis lašus savo mėgstamo eterinio aliejaus. 

Jauskite save ir klausykite savo kūno. Aliejų terapija neabejotinai jį prakalbins: sušvelnins po žiemos sudirgusią odą, sušildys ir pabudins vidinę energiją.  
Šaltinis:

*** 
Daugiau informacijos apie prausimąsi aliejais rasite:
Dr. Partap Chauhan „Ajurveda grožiui. Išmintis, paslaptys, patarimai, receptai“ (pateiktos savimasažo instrukcijos) 
The Oil Cleansing Method, www.theoilcleansingmethod.com (apie veido odos priežiūrą)

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą