Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Mamos kampelis > Įdomieji skaitiniai > Senelių tipažai ir vaidmuo vaikų ugdyme
Dalintis

Būti seneliais yra nuostabu. Seneliai džiaugiasi būdami su anūkais, o anūkai taip pat vertina, kad seneliai juos besąlygiškai myli. Kai kuriems seneliams matytis su anūkais gali būti sudėtinga dėl skyrybų, antrųjų santuokų ar per didelio atstumo. Kad ir kaip bebūtų – jūs esate svarbus žmogus jūsų anūko gyvenime.

vaikų auklėjimas, vaiko auklėjimas, vaikų auklėjime

Nors visi seneliai savo anūkams turbūt jaučia panašius jausmus, tačiau būdai, kaip jie auklėja anūkus, gali skirtis. Kiekvienas žmogus į ugdymą įdeda dalelę savęs. Veiksniai, galintys įtakoti anūkų ugdymą gali būti įvairūs: kultūra, etniškumas, lytis, šeimos tradicijos, šeimos sandara, asmeninė patirtis. Mokslininkai, tyrinėjantys vaikų ugdymo metodus, išskiria įvairių stilių, tarp kurių – šeimos istorikas / protėvis, auklėtojas, mentorius, idealas, partneris, magas, didvyris.

Šeimos istorikas / protėvis

Tokiu stiliumi su vaikai bendraujantys seneliai pasakoja daug istorijų iš praeities. Istorijos būna apie giminaičius, svarbius įvykius, šeimos tradicijas, pačių senelių vaikystę arba kaip užaugo vienas iš anūko tėvų. Pasiklausęs šeimos istorijos, anūkas susidaro pozityvesnį ateities vaizdą, supranta savo vietą šeimoje. Seneliai ir jų pasakojimai gali būti „klijais“, kurie laiko šeimą kartu ir formuoja jos identiškumą.

Auklėtojas, mentorius ir idealas

Auklėtojo stiliaus seneliai gelbsti šeimą sunkiu momentu. Vaikų ugdyme jie gali atlikti auklės, vairuotojo, slaugytojos ar geriausios draugės pareigas. Tačiau svarbu išlaikyti balansą tarp skatinimo ir vadovavimo. Seneliai mentoriai moko, dalinasi įgūdžiais ir demonstruoja talentus, pataria ir išklauso savo anūkus. Seneliai idealai anūkams diegia supratimą apie sunkų darbą ir ištikimybę šeimai. Jūs galite neįtarti, kiek įtakos turite savo anūkams, kol neišgirsite jų kartojant jūsų žodžius ar imituojant jūsų veiksmus.

vaikų-auklėjimas, vaiko-auklėjimas

Partneris, magas ir didvyris

Šie trys stiliai sužadina šiltus senelių jausmus. Dauguma senelių virpa iš džiaugsmo dėl galimybės būti savo anūko bičiuliu ar partneriu. Jie su entuziazmu kalba apie tai, kaip su anūku skaitė knygą, žaidė žaidimą ar tiesiog bendravo abiems įdomia tema. Seneliai mėgsta pavirsti magais, priverčiančiais mažuosius išpūstomis akimis klausti „kaip tu tai padarei?“ ir tikėti, kad senelis iš ausies ištraukė monetą. Kaip linksma būti seneliu!

Galiausiai, seneliai yra didvyriai. Ne tie, apie kuriuos pagalvojate pirmiausiai. Seneliai, kurie visada šalia, kai jų reikia, kurie išklauso ir suteikia paramą, tai jie yra didvyriai. Seneliai gali būti tais, į kuriuos anūkas kreipiasi prispaustas didelių sunkumų. Seneliai taip pat gali būti emocinė užuovėja vyresniam anūkui, kai reikia priimti svarbų sprendimą.

Anūkai suteikia seneliams meilės, energijos, jaunatviškumo, juoko, aktyvumo, optimizmo ir gyvenimo tikslą. Seneliai anūkams atsilygina suteikdami jiems brandos, žinių, tvirtumo. Akimirką pagalvokite apie savo senelius. Kurias iš šių rolių jie atliko jūsų šeimoje? Ar jūsų ir jūsų senelių santykiai buvo šilti, ar ne, ar jūs net neturėjote galimybės pažinti savo senelių, jūs vis dar turite galimybę pakeisti savo pačių anūkų gyvenimą. Pabandykite, kuris buvimo seneliu ir vaikų ugdymo stilius artimiausias jums. Tuomet su anūku sukurkite tokius santykius, kuriais mėgautumėtės abu.

Parengta pagal Patricia H. Holmes straipsnį

Šaltinis:

http://www.seneliumeile.lt/straipsniai-vaiku-ugdymas


Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą