Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 
> Saugi namų buitis ir alergijos Dalintis

Namai – vieta, kur praleidžiame nemažai laiko, sugrįžtame po dienos darbų, ilsimės ir norime jaustis saugūs visomis prasmėmis. Tačiau net ir namuose gali tykoti įvairūs pavojai. Ypač dažnai tuo įsitikina alergiški žmonės, su pagrindiniais alergijos sukėlėjais susiduriantys būtent namuose.

Dulkės, dulkių erkutės, pelėsiai, naminių gyvūnėlių odos dalelės, įvairios cheminės medžiagos esančios skalbimo ir valymo priemonėse bei jų dalelės patenkančios ant odos, daiktų ir sklandančios ore – populiariausi alergenai, kuriuos sutinkame namuose ir kasdienėje buityje. Jautriems žmonėms jie gali sukelti alerginę slogą, čiaudulį, akių ašarojimą ir perštėjimą, taip pat odos alergines reakcijas: paraudimą, bėrimus, niežulį ir kt. Norint išvengti nemalonių simptomų, alergiški žmonės turėtų pasirūpinti saugia savo buitimi ir švara supančioje aplinkoje.

Jei alergiją sukelia dulkės ir dulkių erkutės, labai svarbu vengti kontakto su jomis ir palaikyti švarą namuose. Specialistai rekomenduoja kuo dažniau valyti dulkes drėgnu skudurėliu nuo visų paviršių, taip pat siurbti kambarius, naudojant siurblius su HEPA filtru. Alergiški žmonės turėtų atsisakyti kilimų, užuolaidų, minkštų žaislų ir kitų daiktų, kuriuose dažniausiai kaupiasi dulkės. Taip pat patariama įsigyti anitalerginę patalynę, kurioje nesiveisia dulkių erkutės, o patalynės užvalkalus skalbti kuo dažniau karštame vandenyje.

Siekdami nepriekaištingos švaros namuose, neretai naudojame įvairius valiklius su agresyviomis chemines medžiagomis, net nesusimąstydami, kokį poveikį jos daro mūsų sveikatai ir aplinkai. Neretai apie tai pagalvojama tik tuomet, kai kažkam iš artimųjų pasireiškia alergija, astma ar kiti nemalonūs reiškiniai. Norint jų išvengti, reikia ieškoti naujų būdų švarai ir tvarkai palaikyti. Pravartu pastudijuoti valymo produktų etiketes, jų sudėtį ir rinktis tuos gaminius, kuriuose nėra pavojingų medžiagų, pavyzdžiui, amonio hidroksido, kuris dirgina odą ir kvėpavimo takus, stiprių rūgščių ir šarmų, amoniako, chloro, taip pat kvapiųjų, dažančių ir kitų kenksmingų medžiagų. Įvairius valiklius galima pakeisti natūraliu actu, soda, citrinos sultimis, ūkiniu muilu ar ekologiškomis valymo priemonėmis.

Tikru išbandymu jautriai odai gali tapti ir kasdienis indų plovimas. Žiniasklaidoje gausiai reklamuojamos nepriekaištingai riebalus ir kitus nešvarumus įveikiančios indų valymo priemonės, tačiau retai užsimenama apie jų cheminę sudėtį bei poveikį sveikatai ir aplinkai. Tokie indų plovikliai gali būti rankų odos bėrimų, dermatitų, alergijos ar net egzemos priežastis. Jautriems ir alergiškiems žmonėms specialistai pataria perleisti indų plovimą kitiems šeimos nariams, įsigyti indaploves, indus plauti su pirštinėmis arba tiesiog rinktis odai draugiškus produktus. „Neutral“ koncentruotas indų plovimo skystis yra specialiai pritaikytas rankų odai. Jo sudėtyje nėra kvapiųjų ir dažomųjų medžiagų, ploviklis pasižymi neutraliu pH ir yra tinkamas net alergiškiems žmonėms. Skaidraus skysčio sudėtyje esančios nepavojingos aktyviosios medžiagos puikiai pašalina maisto ir riebalų likučius nuo indų. Ploviklis gali būti naudojamas ir dėmių naikinimui iš tekstilinių audinių, įvairių paviršių valymui.

Drabužiai, kuriuos kasdien dėvime, ir patalynė, kurioje miegame – artimiausia mūsų aplinka, nuolatos besiliečianti su oda. Todėl gerai savijautai labai svarbu tinkama audinių priežiūra. Tai ypač aktualu alergiškiems žmonėms bei kūdikiams ir vaikams, kurių odelė švelni ir jautri. Norint išvengto odos sudirginimo ir alergijos, rekomenduojama rinktis švelnius ir nekenksmingus audinių skalbiklius ir minkštiklius, kuriuose nėra pavojingų cheminių, dažomųjų ir kvapniųjų medžiagų bei kitų nereikalingų priedų. Audinių balinimui bei dėmių juose šalinimui rekomenduojama naudoti priemones, veikiančias vandenilio peroksido, perboratų ir enzimų pagrindu. Šios medžiagos yra veiksmingos ir tuo pačiu metu draugiškos tiek sveikatai, tiek aplinkai. Tokiomis savybėmis pasižymi ir „Neutral“ skalbimo priemonės. Jose nėra nereikalingų kvapiklių ir dažiklių. Jos ne tik puikiai įveikia visas dėmes ir nešvarumus, bet ir nedirgina odos, mažina alerginių reakcijų riziką.

Namų švarinimo priemonės daro įtaką ne tik žmonių sveikatai, bet ir visai aplinkai. Cheminės medžiagos, esančios valikliuose bei plovikliuose per orą ir nutekamuosius vandenis patenka į aplinką, ekosistemas, gali sutrikdyti natūralią medžiagų apykaitą gamtoje, kenkia augalams ir gyvūnams. Todėl vis didesnis dėmesys teikiamas natūralumui ir aplinką tausojantiems produktams. Nuo šios tendencijos neatsilieka ir „Neutral“ linijos produktai, kurie ne vien padeda palaikyti švarą namuose, bet ir tausoja aplinką.  Tai patvirtina eko-etiketės, esančios ant „Neutral“ gaminių. Kaip susikurti saugią aplinką savo namuose bei daugiau informacijos rasite svetainėje www.neutral.lt.

 

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą