Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Sveikata nuo A iki Ž > N - R > Ar žinote, kokią naudą žmogaus organizmui turi skaidulos?
Dalintis

Ar žinote, kokią naudą žmogaus organizmui turi skaidulos?

Maistinės skaidulos, arba ląsteliena, yra augalinės kilmės medžiagos, padedančios maistui judėti virškinamuoju traktu ir gerinančios žarnyno veiklą. Skaidulose taip pat gausu organizmui reikalingų medžiagų:  vitaminų, mineralų, antioksidantų. Manoma, kad mažai skaidulų turinti mityba nulemia įvairių negalavimų, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių, diabeto, virškinamojo trakto problemų, paplitimą.

Kokia skaidulų nauda?

Skaidulos saugo nuo vidurių užkietėjimo ir palengvina hemorojaus simptomus. Slinkdamos žarnynu, skaidulos veikia lyg kempinė: absorbuoja skysčių daug daugiau, nei pačios sveria. Dėl to išmatos tampa minkštesnės, jos greičiau slenka žarnynu, sureguliuojami puvimo procesai. Taip sumažinama ne tik vidurių užkietėjimo, bet ir hemorojaus atsiradimo tikimybė.

Skaidulos padeda virškinimui. Ląsteliena gerina žarnyno veiklą, suriša maisto likučius storojoje žarnoje ir išvalo visas nereikalingas bei organizmui žalingas medžiagas. Nugrandydama žarnų sieneles ir sumažina žarnyno negalavimus. Švarus virškinamasis traktas teigiamai ir veikia odą – pagerina jos spalvą ir būklę.

Tirpios skaidulos atlieka svarbų vaidmenį mažinant pakilusį cholesterolio kiekį. Kai kurios tirpios skaidulos, tokios kaip avižų sėlenos, gali padėti sumažinti cholesterolio koncentraciją kraujyje. Dėl to sumažėja širdies ir kraujagyslių veiklos sutrikimų rizika.

Skaidulos padeda kontroliuoti svorį. Metant ar reguliuojant kūno svorį, labai naudinga valgyti skaidulų gausų maistą. Kadangi skaidulos skrandyje išbrinksta, jį užpildo ir suteikia sotumo jausmą. Skaidulos gali padėti palaikyti sveiką kūno svorį, nes jos suteikia sotumo jausmą ir yra nekaloringos.

Kokie yra maistinių skaidulų šaltiniai?

Daugiausiai skaidulų galima gauti valgydami tam tikrus maisto produktus. Vienas iš jų – pilnagrūdžiai gaminiai. Pilnagrūdžiai produktai naudingi tuo, kad jų gamybos procese išorinis grūdo sluoksnis, kuriame daugiausia skaidulų, nėra pašalinamas. Taigi rudieji ryžiai, juoda duona ar kiti pilno grūdo produktai – tai puikus skaidulų šaltinis. Ląstelienos taip pat gausite valgydamos ir ankštines daržoves (pupeles, lęšius, žaliuosius žirnelius), riešutus (migdolus), vaisius ir uogas (datules, slyvas, kriaušes), įvairias sėklas (moliūgų, sezamų, saulėgrąžų, ispaninių šalavijų).

Kasdien vartokite reikiamą kiekį skaidulų

Per dieną kasdien derėtų suvartoti 20–30 gramų skaidulų; kiekvienam 1000 kcal reikia 10 g įvairių maistinių skaidulų. Kai žmogaus organizmui trūksta ląstelienos (skaidulų), pradeda silpti imunitetas, atsiranda storosios žarnos, širdies, kraujagyslių, tulžies sutrikimų, organizme kaupiasi riebalai.

Jei kasdien suvartoti reikiamą kiekį skaidulų yra sunku, derėtų rinktis skaidulų turinčius produktus. Vienas iš jų – maisto papildas „Jogurtos kapsulės su skaidulomis“.

 

„Jogurtos kapsulės su skaidulomis“  vartojimas:

·Rekomenduojama suaugusiesiems ir vaikams nuo 3 metų amžiaus gerti po 2 kapsules per dieną, geriausiai pusvalandį prieš valgį;

·vartojant antibiotikus 1 val. prieš arba po antibiotikų vartojimo;

·jei sunku praryti kapsulę, galima ją atidaryti ir suberti miltelius į maistą arba gėrimą;

·kapsules užgerti didesniu kiekiu vandens.

Vartokite skaidulas ir džiaukitės puikia savijauta!

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą