
Vitaminai – organinės medžiagos, būtinos normaliai mūsų organizmo medžiagų
apykaitai ir labai mažais kiekiais randamos įvairiuose maisto produktuose.
Vitaminai greitina medžiagų apykaitą, dalyvauja audinių bei organų biocheminėse
reakcijose. Tačiau jie neturi kalorijų ir iš jų nesusidaro naujos medžiagos
kaip, pvz., iš amino rūgščių. Esant vitaminų trūkumui, išsivysto specifinės
ligos.
Vitaminų žmogaus organizmas arba nesintezuoja, arba gamina,
bet labai mažais kiekiais (pvz. žarnyne esantys mikroorganizmai sintezuoja
vitaminus K, B6, biotiną, o vitaminas B3 (nikotininė rūgštis) organizme gali
pasigaminti iš amino rūgšties - triptofano). Maiste yra ir provitaminų, kurie
organizme virsta vitaminais (pvz. iš karotino susidaro vitaminas A).
Vitaminų būna dviejų grupių: riebaluose
tirpstantys vitaminai arba vandenyje tirpstantys vitaminai.
Lentelėje nurodoma vitaminų
klasifikacija
Riebaluose tirpūs vitaminai
|
Vandenyje tirpūs vitaminai |
|
Vitaminas A
|
Vitaminas B1
|
|
Vitaminas D
|
Vitaminas B2
|
|
Vitaminas E |
Vitaminas B3
|
|
Vitaminas K
|
Vitaminas B5
|
|
|
Vitaminas B6
|
|
|
Vitaminas B12
|
|
|
Biotinas
|
|
|
Vitaminas C
|
|
|
Vitaminas P
|
|
|
|
|
Riebaluose tirpiems vitaminams A, D, E, K tinka klasikinis
vitaminų apibrėžimas: tai būtina, organinė maisto medžiaga, maiste randama labai
mažais kiekiais, būtina normaliai medžiagų apykaitai, o esant jos stokai
išsivysto specifinis susirgimas. Šių vitaminų yra įvairiuose maisto produktuose.
Didžiausiais jų kiekis riebalų turinčiuose produktuose, beje iš jų riebaluose
tirpūs vitaminai ir geriausiai įsisavinami, pvz. margarine yra riebaluose tirpiu
vitaminu: A, D, E.
Riebaluose tirpstantys vitaminai reguliuoja baltymų sintezę.
Vitaminas E yra stipriausias antioksidantas, o vitaminas K reguliuoja kraujo
krešėjimą.
Riebaluose tirpstančių vitaminų įsisavinimui reikalinga kasos
lipazė ir kepenų išskiriamos tulžies rūgščių druskos. Riebalai, esantys maiste,
palengvina šių vitaminų pasisavinimą.
Riebaluose tirpstančių vitaminų kelias gana ilgas – visų
pirma jie kartu su kitais riebalais susiurbiami plonojoje žarnoje, vėliau
patenka į limfą, po to – į kraują, o tada išnešiojami po visą organizmą. Gamtoje
sutinkami riebaluose tirpūs vitaminai nėra aktyvūs, veiksmingais jie tampa
kraujyje. Nepanaudoti vitaminai kaupiami įvairiuose organuose, daugiausia
kepenyse. Žmogaus organizme tik vitaminų A ir E yra didesnis atsargų kiekis, tuo
tarpu vitaminų D ir K jis negausus.
Vitaminas A
Vitaminas A – tai grupė medžiagų, pasižyminčių biologiniu
aktyvumu. Jų randama gyvūniniuose maisto produktuose (iš jų geriau
pasisavinamas) ir augaliniuose. Kiek produkte yra vitamino A dažnai nurodoma ir
ant pakuočių.
Funkcijos.
Vitaminas A atlieka dvi pagrindines funkcijas – normalaus
(ypač naktinio) regėjimo užtikrinimas, bei epitelio (odos, gleivinių) vientisumo
išlaikymas ir daugelio audinių (kaulų, kraujodaros, kepenų ir kitų organų)
diferenciacija, ypač vystantis vaisiui. Pirmasis vitamino A stokos požymis –
šviesos baimė bei pablogėjęs regėjimas prieblandoje. Kai šio vitamino trūksta,
oda tampa šiurkšti, sausa, pleiskanojanti.
Vitamino A aktyvios formos gamtoje nėra, ji susidaro
organizme. Neaktyvios formos randamos gyvūninės ir augalinės kilmės maisto
produktuose. Gyvūninės kilmės maisto produktuose vitamino A labai daug yra
kepenyse. Augalinės kilmės vitamino A pirmtako beta karoteno gausu geltonos,
oranžinės ir žalios spalvos daržovėse (morkose, brokolių lapuose, špinatuose,
saldžiose bulvėse, moliūge, lapiniuose kopūstuose ir kt.).
Vitamino A organizmas pašalinti negali, todėl naudojant ilgai
ir labai dideles jo dozes gali išsivystyti kepenų pažeidimas, kraujavimas.
Nėščiosioms negalima vartoti didesniu nei 10.000 tarptautinių vienetų vitamino A
per parą, nes didesni kiekiai gali sukelti vaisiaus apsigimimus.
Vitaminas D
Egzistuoja dvi vitamino D cheminės formos: vitaminas
D2, randamas augaluose, ir vitaminas D3, kuris yra gyvūninės kilmės,
susidarantis ir žmogaus odoje. Dažnai naudojamas terminas vitaminas D, kuris
apjungia vitaminų D2 ir D3 sąvokas.
Funkcijos.
Odoje vitaminas D susidaro iš provitamino D3, kuris organizme
pasigamina iš cholesterolio. Veikiant B ultravioletiniams spinduliams ir
šilumai, iš jo pasigamina vitaminas D3, kuris patenka į kraujotaką.
Apsirengusiam kūdikiui užtenka išbūti saulėje 0,5-2 val. per
savaitę tam, kad serume būtų nustatoma pakankamas aktyvaus vitamino D
koncentracija.
Trūkstant vitamino D, vystosi rachitas, osteoporozė, raumenų
silpnumas. Vitaminas D turi reikšmės imuninei sistemai. Jis slopina ir vėžinių
ląstelių augimą.
Šis vitaminas blogai praeina pro placentą. Jo atsargos
žmogaus organizme negausios, išsidėsčiusios odoje, raumenyse, riebaliniame ir
kituose audiniuose. Išnešioto naujagimio vitamino D atsargos pasibaigia po 8
savaičių. Motinos piene vitamino D yra labai nedaug, apie 50 tarptautinių
vienetų (TV) viename litre (TV/l), todėl kūdikiams nuo 2-4 savaičių amžiaus
vitamino D reikia duoti papildomai 500-1000 TV per parą. Motinos
piene jo pagausėja mamai gaunant vitamino D su maistu, vasarą.
Maiste vitamino D nėra daug, didžiausias jo kiekis randamas
riebioje žuvyje, žuvų taukuose. Augaliniame maiste jo beveik nėra.
Vitamino D perdozavus (gaunant daugiau nei 10000 TV
per parą ilgą laiką) kraujyje padaugėja kalcio ir išsivysto hiperkalcemija
(padidėjęs kalcio kiekis kraujyje). Dėl šios priežasties įvairiuose organuose
(inkstuose, širdyje, kraujagyslėse ir kt.) susikaupia per dideli kalcio
kiekiai, dėl ko gali sutrikti jų veikla. pvz. inkstuose atsiranda akmenys. Beje,
kaitinimasis saulėje nesukelia šio vitamino perdozavimo.
Vitaminas E
Vitamino E sąvoka apjungia 8 skirtingo biologinio aktyvumo
darinius. Aktyviausias iš jų – alfa tokoferolis, kuris sudaro 90 proc.
vitamino E, esančio žmogaus audiniuose. Gamtoje randamas alfa tokoferolis yra
labai nepatvarus, todėl vitaminų preparatuose jis yra sujungtas su sukcinatu.
Funkcijos.
Pagrindinė vitamino E funkcija - antioksidantinė.
Sujungdamas laisvuosius radikalus jis apsaugo ląstelės membranoje esančias
polinesočiąsias riebalų rūgštis nuo per didelio aktyvaus deguonies poveikio
(peroksidacijos), tuo pačiu mažinama vėžio rizika.
Didžiausios tokoferolio atsargos yra raumenyse ir
riebaliniame audinyje, tačiau iš jų jis blogai pasisavinamas.
Placenta tokoferoliui pralaidi blogai. Neišnešioti
naujagimiai turi nedaug riebalinio audinio, tuo pačiu ir mažas vitamino E
atsargas.
Vitamino E daugiausia randama daržovių aliejuje (alyvuogių,
saulėgrąžų), riešutuose, nemaltuose grūduose, lapinėse daržovėse.
Vitaminas K
Egzistuoja trys vitamino K formos. Dvi sutinkamos gamtoje, o
trečia sintetinė:
1. Vitaminas K1 – augalų sintezės produktas. Naudojamas
naujagimių hemoraginės ligos profilaktikai.
2. Menachinonai. Dalį jų sintezuoja bakterijos, tame
tarpe ir esančios žmogaus žarnyne.
3. Menadionas – sintetinė forma (vikazolis), tampriai
susijungusi su baltymais ir dėl to turinti pašalinį poveikį (hemolizinė
naujagimių mažakraujystė, branduolinė gelta).
Funkcijos.
Vitaminas K skatina kraujo krešėjimą. Jis kartu su vitaminu D
skatina kaulinio audinio susidarymą. Didžiausios vitamino K atsargos yra
kepenyse. Vitaminas K – blogiausiai pro placentą pernešamas vitaminas, todėl
kartais dėl šio vitamino stokos naujagimiai kraujuoja.
Vitamino K randama žaliose lapinėse daržovėse, kai kuriuose
augaliniuose aliejuose (sojos, linų, rapsų, alyvuogių). Su maistu gaunant
vitamino K perdozavimo nebūna.
Vaidotas Urbonas,
Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Vaikų ligų
klinikos docentas
Lietuvos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugijos
pirmininkas