Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Kai vaikas nemėgsta daržovių

Dalintis

Dietologė: augančiam vaikui būtina subalansuota mityba

Augančiam vaiko organizmui ir vystymuisi reikalingi įvairiausi vitaminai bei mineralinės medžiagos. Pakankamą jų kiekį galima gauti su maistu, tačiau tam turėtumėte atidžiai sudaryti savo mažųjų mitybos meniu. Dietologė pataria, kaip subalansuoti vaikų mitybą, kad jų organizmas būtų aprūpintas naudingomis medžiagomis.

Kokių medžiagų reikia augančiam vaikui?

Kalcis, geležis, vitaminas D, folatai, vitaminas A, vitaminas C – svarbiausi vitaminai ir mineralinės medžiagos augančiam organizmui. Kitos maistinės medžiagos taip pat labai svarbios – vaikas turi gauti tų pačių medžiagų kaip ir suaugęs, tik skirtingą kiekį.

„Kai kalbame apie daržoves ir vaisius vaikams, sudominti juos būtų galima pasiūlant valgyti įvairių skonių šviežius, šaldytus ar džiovintus produktus. Mažieji jų turėtų gauti kuo įvairesnių spalvų: raudonos (pomidorų, paprikų, braškių), oranžinės (apelsinų, morkų), geltonos (moliūgų, bananų), žalios (žalių lapinių daržovių, avokadų, laimų) ir mėlynos spalvos (mėlynių, mėlynųjų vynuogių, baklažanų). Galioja taisyklė, jog kuo ryškesnė produkto spalva, tuo naudingesnių medžiagų šis produktas turi“, – pasakoja gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė.

Natūraliose vaisių, uogų ir daržovių sultyse gausu vitaminų bei mineralų: vitaminų C ir A, B grupės vitaminų (B, B1, B2, B6, folio rūgšties), vitaminų P ir E, kalcio, kalio, magnio, seleno, geležies, fosforo bei kitų vertingųjų medžiagų. 100 proc. sultyse naudingų organizmui medžiagų taip pat išlieka, tačiau renkantis sultis parduotuvėje svarbu atsižvelgti į jų sudėtį. Štai ant „Cido“ sulčių pakuočių esantis užrašas „100 % sultys“ nurodo, kad jose nėra jokių papildomų priedų – saldiklių, tirštiklių, konservantų ir kitų skonį gerinančių ar savybes keičiančių medžiagų.

Kai vaikas nemėgsta vaisių ir daržovių

Tėveliai neretai susiduria su situacija, kai vaikai nemėgsta daržovių. Pasitaiko, kad nevalgo ir vaisių. Nereikėtų pykti, versti jų valgyti ar bandyti įsiūlyti per prievartą. Pasitelkite fantaziją ir pamėginkite patiekti kitaip – supjaustytus, sutrintus, įdėtus į įdomų ar spalvotą indelį, vietoj virtų daržovių, duokite neapdorotas ir atvirkščiai.

„Kai kuriems vaikams būdinga naujo maisto ragavimo baimė. Tai normali evoliucijos eigoje atsiradusi savybė, apsauganti žmogų nuo apsinuodijimų. Ji išryškėja maždaug nuo 1,5 metų ir praeina su amžiumi, tačiau būdinga ne visiems vaikams“, – sako gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė.

Anot specialistės, vaikui augant labai svarbus tėvų pavyzdys. Jeigu jie daržovių bei vaisių valgo mažai, tuomet ir vaikai jų nenorės. Tačiau yra ir kitų priežasčių – šviežias daržoves reikia ilgiau kramtyti, o kai kurių skonis vaikams nepriimtinas, nes yra rūgštus arba kartokas. Vaikai kartumą jaučia stipriau negu suaugusieji.

Per dieną vaikams rekomenduojama suvalgyti 3-5 porcijas daržovių ir 2-4 porcijas vaisių – kartais vieną iš jų galima pakeisti stikline 100 proc. sulčių. Tačiau vasaros metu, karštomis dienomis gali kilti pagunda papiktnaudžiauti išgeriamų sulčių kiekiu. To nereikėtų praleisti pro pirštus, nes grynas vanduo turėtų išlikti pagrindiniu skysčių šaltiniu. Jei vaikui tai neatrodo gardu, paskaninkite griežinėliu citrinos ar sezoninėmis uogomis.

Kokias sultis galima gerti vaikams?

„Kai vaikas serga, karščiuoja, kosti, nenori gerti tuo metu taip reikalingo didesnio skysčių kiekio, viena iš skysčių alternatyvų galėtų būti 100 proc. sultys. Sveikiems vaikams sultys turi būti vertinamos kaip desertas. Todėl tiek desertų, tiek sulčių nereikėtų vartoti kasdien. Mažieji turi įprasti, jog geriamas skystis – vanduo – be skonio. O tam tikrus vitaminus, mineralines, skaidulines medžiagas, fitochemikalus vaikas turi gauti iš uogų, vaisių bei daržovių“, – pataria gydytoja dietologė.

Jeigu retkarčiais palepinate vaiką 100 proc. sultimis, nuolat keiskite geriamų sulčių rūšis, kadangi kiekvienoje iš jų yra skirtingų vitaminų bei mineralinių medžiagų, nevienodas ir jų kiekis. Įvairovė – labai svarbi sveikatai palankaus maitinimosi taisyklė. Kuo įvairesnių spalvų augalinio maisto valgysite patys ir pratinsite savo vaikus, tuo įvairesnių naudingųjų medžiagų gausite. Nepamirškite, jog ši taisyklė galioja ištisus metus.

Pasitelkę į pagalbą specialią „Cido“ skaičiuoklę, galite sužinoti, kokį kiekį ir tinkamiausią sulčių derinį galima suvartoti per savaitę. Susipažinsite ne tik su skirtingomis sulčių rūšimis, bet ir jose esančiais mikroelementais. „Cido“ skaičiuoklę rasite čia: http://cido.lt/lt/skaiciuokle/

 Rasa Mėlinienė
 

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą