Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Mamos kampelis > Patarimai mamai > 4 svarbūs sveikatos patarimai, kuriuos turi žinoti kiekviena mama
Dalintis

Motinystė yra vienas nuostabiausių, tačiau tuo pat metu ir sunkiausių ir iš daugiausiai pastangų reikalaujančių gyvenimo etapų.

Šiandieniniame sparčiai besikeičiančiame pasaulyje vaikų sveikata ir gerovė dar niekada nebuvo tokie svarbūs. Nuo nesveiko maisto iki priklausomybės technologijoms – pavojų daug, tad tėvams sveikus vaikų įpročius svarbu ugdyti nuo pat mažens. 

Tai apima ne tik fizinius, bet ir psichinius bei emocinius vaiko raidos aspektus ir nors kartais tokia atsakomybė gali atrodyti gąsdinanti, vadovaujantis tam tikromis gairėmis viskas yra daug paprasčiau.

Štai keturi nepakeičiami sveikatos patarimai, kuriuos turėtų žinoti kiekviena mama. 

Mityba: sveiko augimo pagrindas

Vaiko organizmui augti ir vystytis reikia subalansuotos mitybos.  Tam, kad užtikrintumėte vaiko sveikatą, užtikrinkite, kad valgiaraštyje būtų gausu vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų, liesų baltymų ir pieno produktų arba jų pakaitalų. Venkite perdėto perdirbtų maisto produktų, su daug cukraus ir nesveikų riebalų vartojimo

Vaikus taip pat skatinkite reguliariai gerti vandenį. Pakankamas skysčių vartojimas yra gyvybiškai svarbus organizmo funkcijoms, įskaitant smegenų veiklą ir energijos lygį. Ribokite saldžius gėrimus, pavyzdžiui, gazuotus gėrimus ir sultis.

Sveikos mitybos įpročius ugdykite nuo mažens. Be sveikų produktų, jie apima ir reguliarų valgymo laiką, dėmesingą valgymą ir vaikų įtraukimą į maisto ruošimą tam, kad jie užmegztų sveiką santykį su maistu.

Fizinis aktyvumas: jokių kompromisų 

Nuo mažens skatinkite kasdieninį fizinį aktyvumą. Vaikai turėtų kasdien bent 60 minučių užsiimti vidutinio intensyvumo ir intensyvia fizine veikla. Tai gali būti sportas, žaidimai parke, važinėjimas dviračiu ar šeimos pasivaikščiojimai.

Ir mors technologijos yra neatsiejama šiuolaikinio gyvenimo dalis, pernelyg daug laiko prie ekrano dažniausiai reiškia per daug laiko sėdint. Taigi, nustatykite naudojimosi technologijomis ribas ir skatinkite aktyvius pomėgius, pvz. žaidimus lauke ar komandinį sportą. 

Nepamirškite rodyti teigiamo pavyzdžio. Vaikai dažnai mėgdžioja savo tėvus, todėl ir patys būkite aktyvūs ir užsiimkite fizine veikla, taip parodydami, kad fizinis pasirengimas yra smagi ir svarbi kasdienio gyvenimo dalis.

Psichinė sveikata: pasirūpinti būtina

Šalia fizinės sveikatos, svarbu rūpintis ir vaiko psichine bei emocije sveikata. Sukurkite aplinką, kurioje atvirai kalbama apie jausmus, yra skatinama ir palaikoma emocinė raiška.

Padėkite vaikams išmokti streso įveikimo strategijų. Tai gali būti atsipalaidavimo technikų mokymas (pvz. meditacija), meninė raiška, ar namų aplinkos puoselėjimas.

Jei pastebite nerimo, depresijos ar kitų psichikos sveikatos sutrikimų požymių, kreipkitės į specialistą. Ankstyvas įsikišimas gali būti labai svarbus. Daugiau informacijos rasite čia dropsclinic.lt.

Miegas: ugdykite sveikus įpročius

Daugeliui mamų vakaro rutina prieš miegą sukelia daug streso, tačiau labai svarbu užtikrinti, kad vaikas miegotų pakankamai. Tinkamas poilsis yra gyvybiškai svarbus fizinei sveikatai, kognityvinėms funkcijoms ir emociniam reguliavimui. Gerus miego įpročius kurti svarbu nuo mažų dienų, todėl visuomet stenkitės eiti miegoti ir keltis tuo pat metu bei rūpinkitės miego higiena. 

Sukurkite miegui palankią, ramią, tamsią ir patogią miego aplinką. Neleiskite miegamajame naudotis elektroniniais prietaisais, kad miegas būtų nepertraukiamas, kas vakarą tuo pat metu išjunkite šviesas. 

Taip pat būkite atidūs miego problemų požymiams, pavyzdžiui, sunkumams užmigti, dažniems prabudimams ar mieguistumui dieną. Jei miego problemos išlieka, kreipkitės į sveikatos priežiūros specialistą.

Rūpinimasis sveikata kasdien

Perskaičius visus patarimus rūpinimasis vaiko sveikata gali pasirodyti itin sudėtingas. Tačiau neišsigąskite – pasitelkus paprastas strategijas viskas labai supaprastėja. 

Sveikata rūpinkitės visa šeima

Kartu valgykite, užsiimkite sportu ar veikla lauke ir nustatykite šeimos dienotvarkę, kurioje skirta pakankamai laiko poilsiui ir miegui. Labai svarbu, kad vaikai pavyzdį imtų iš jūsų.

Švieskite ir mokykite vaikus

Nuolat kalbėkite apie sveikatos svarbą bei suteikite jiems galimybę patiems priimti sveikus sprendimus, nesvarbu, ar tai būtų sveikas užkandis, ar sprendimas žaisti lauke.

Nepamirškite lankstumo

Nors svarbiausia yra nuoseklumas, būkite lankstūs. Supraskite, kad bus dienų, kai nepavyks tiksliai laikytis tvarkos, tačiau svarbiausias tikslas yra sukurti bendras sveikos gyvensenos gaires.

Sveiko vaiko auklėjimas apima jo fizinės, psichinės ir emocinės gerovės puoselėjimą. Skirdamos dėmesį keturioms svarbiausioms sritims – mitybai, fiziniam aktyvumui, psichinei sveikatai ir miegui – mamos gali padėti tvirtą pagrindą vaikų sveikatai. Tačiau atminkite, kad tikslas yra ne būti tobulam, o su meile padėti vaikui užaugti sveikai ir laimingai. 

Nuotraukos šaltinis: Photo by Kristina Paukshtite: https://www.pexels.com/photo/mother-holding-her-baby-3270224/

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą